Nicole de Moor, secretar de stat pentru migrație și azil în guvernul Belgiei, a declarat marți, la sosirea la Consiliul Justiție și Afaceri Interne că există discuții despre extinderea spațiului Schengen în viitor, dar că mai întâi sistemul însuși trebuie reformat.
Secretarul de stat belgian a părut astfel să condiționeze extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria de o reformare a sistemului, fapt îngrijorător în contextul în care Belgia va deține președinția Consiliului UE de la 1 ianuarie 2024, scrie Agerpres.
"Cred că este important să reformăm nu numai sistemul de migrație, ci și sistemul Schengen și avem un instrument important pentru negociere - Codul frontierelor Schengen - și cred că trebuie să reformăm sistemul. Trebuie cu adevărat să preluăm controlul asupra migrației, cu frontiere mai puternice, să putem face diferența între cei care fug de război și persecuție și au nevoie de protecție în UE și cei care nu se află în această situație și nu au dreptul de a intra în UE în acest mod", a spus Nicole de Moor.
De asemenea, ea pledat pentru mai multă solidaritate între statele UE, referindu-se la gestionarea migrației.
"Am negociat foarte intens în ultimele săptămâni și bineînțeles Belgia susține președinția spaniolă în a ajunge la un acord cât de curând posibil (asupra Pactului privind migrația și azilul - n.r.). Am discutat cu mulți eurodeputați și am simțit că există un sentiment de urgență, toată lumea știe cât de important este acest elan, am trecut prin negocieri lungi, un maraton, și trebuie să finalizăm acest proiect", a mai spus secretarul de stat belgian pentru migrație.
Întrebată în mod concret dacă în opinia ei nu este momentul pentru extinderea spațiului Schengen, ea a răspuns: "Bineînțeles, discutăm despre extinderea Schengen în viitor, dar mai întâi trebuie să reformăm sistemul însuși, iar Europa trebuie și ea să fie pregătită".
Belgia nu a fost până acum printre țările care s-au opus aderării României și Bulgariei la Schengen, statele care au votat anul trecut împotriva extinderii zonei de liberă circulație fiind Austria în cazul României și Austria și Olanda în cazul Bulgariei.
Anterior, puțin mai devreme, după Austria, și Suedia și-a arătat reticențele - VEZI AICI