Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că a fost lansat un proiect prin care va fi construit un hub regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen și va fi creată o linie experimentală pentru tot sistemul de producție a hidrogenului în țara noastră. Valoarea acestui proiect este de 130 de milioane de euro, finanțat din fonduri europene.
”E un moment istoric pentru cercetarea în hidrogen din România. Astăzi pornim motoarele pe hidrogen ale economiei românești, ca să zic așa. Baza acestui proiect de 130 de milioane de euro finanțat din fonduri europene este expertiza ICSI Râmnicu-Vâlcea. El vine la parteneriat cu Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca și cu Universitatea Tehnică din București. Ce vom face? Practic vom construi un hub regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen. Vom crea o linie experimentală pentru tot sistemul de producție a hidrogenului din România. Vom crea un sistem digital prin care vom optimiza acest proces și ne vom asigura că prin acest proiect, împreună cu nouă IMM-uri care sunt parteneri, vom avea și transferul tehnologic către piață. Facem primul pas concret și solid pentru ca România să genereze acele tehnologii care astăzi nu sunt existente pe teritoriul României, care pot să fie achiziționate pe sume foarte mari de bani din partea altor companii. Vom produce ceea ce în România astăzi nu există”, a declarat Bogdan Ivan, la finalul ședinței de Guvern.
El a mai afirmat că peste 80 de cercetători vor face parte din acest proiect, iar potrivit Guvernului hub-ul va avea 350 de angajați.
”În această proiecție vom avea 51 de milioane de euro pentru infrastructura de cercetare și inovare, vom avea 81 de cercetători care vor fi susținuți prin această finanțare, nouă IMM-uri care, în urma selecției, vor beneficia rezultatul cercetării și 12 brevete de invenție care vor fi în proprietatea statului român în materie de noi tehnologii în speță hidrogen”, a explicat ministrul Digitalizării.
Proiectul RoHydroHub se va derula în parteneriat între Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice - ICSI Rm. Vâlcea, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca și minim 6 IMM-uri
Finanțarea totală a proiectului este de 130 milioane euro, iar durata proiectului va fi de 59 luni.
Consiliul Județean Vâlcea va pune la dispoziție pentru hub un teren cu titlu gratuit, urmând să achiziționeze și locuințe pentru cercetători, au anunțat autorităților.
Printre aplicațiile vizate în proiect se numără o linie de producție de pile pe hidrogen, precum și dezvoltarea tehnologiilor necesare pentru producerea energiei prin arderea amestecurilor de gaze cu hidrogen.