Angajatorii și sindicatele germane s-au unit pentru a se opune unei interdicții imediate a Uniunii Europene asupra importurilor de gaze naturale provenite Rusia ca urmare a războiului din Ucraina, motivând că o astfel de mișcare ar duce la închiderea fabricilor și la pierderea de locuri de muncă în cea mai mare economie a Uniunii Europenii, relatează The Associated Press.
”Un embargo rapid asupra gazelor ar duce la pierderea producției, opriri, o nouă dezindustrializare și pierderea pe termen lung a locurilor de muncă în Germania”, au declarat Rainer Dulger, președintele uniunii federale a asociațiilor angajaților din Germania (BDA), și Reiner Hoffmann, președintele confederației sindicale DGB, într-o declarație comună, pentru agenția de știri germană dpa.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Declarația vine în timp ce liderii europeni discută despre posibile noi sancțiuni energetice care să vizeze petrolul provenit din Rusia, în urma deciziei din 7 aprilie de a interzice importurile de cărbune rusesc începând cu luna august. Liderii ucraineni susțin că veniturile din exporturile de energie ale Rusiei finanțează războiul Moscovei împotriva Kievului, iar acest lucru trebuie să înceteze, scrie News.ro.
Cu toate acestea, cele 27 de state membre ale UE primesc aproximativ 40% din gazele naturale și aproximativ 25% din petrol din Rusia. Analiștii din domeniul energiei susțin că renunțarea la gazele rusești este un proces dificil, deoarece majoritatea gazelor naturale sunt livrate prin conducte din Rusia, iar livrările de gaze lichefiate, care pot fi transportate pe nave, sunt limitate pe fondul cererii mari la nivel mondial.
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat pentru Funke Mediengruppe că ”un embargo imediat asupra gazelor ar pune în pericol pacea socială în Germania”.
În pofida sancțiunilor economice impuse băncilor și persoanelor ruse, UE continuă să trimită în Rusia aproximativ 850 de milioane de dolari pe zi în schimbul petrolului și gazelor, chiar dacă guvernele UE condamnă războiul din Ucraina.
Printre companiile importante consumatoare de gaze se numără producătorii de sticlă, metale, ceramică și produse chimice. Oficialii din industrie spun că în multe cazuri gazele naturale ar fi imposibil de înlocuit pe termen scurt.
Analiștii mai precizează că țițeiul rusesc ar fi mai ușor de înlocuit decât gazele naturale, dar acest lucru ar cauza prețuri mai mari la energie, care ar afecta consumatorii care se confruntă deja cu o inflație record în UE de 7.5%.