ANALIZĂ Fără joburi bune și tot mai îndatorați, tinerii de 35 de ani sunt mai puțin optimiști cu privire la viitor decât cei cu vârsta de 55 de ani

ANALIZĂ Fără joburi bune și tot mai îndatorați, tinerii de 35 de ani sunt mai puțin optimiști cu privire la viitor decât cei cu vârsta de 55 de ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 apr 2018

Persoanele de 35 de ani sunt mai puțin optimiste cu privire la viitor decât cele de 55 de ani, iar acest lucru sfidează logica, se arată într-o analiză a Saxo Bank. Tinerii găsesc cu greu un loc de muncă decent, sunt tot mai îndatorați și sunt excluși de la posibilitatea de a urca pe scara proprietății imobiliare, spune analistul Steen Jakobsen.

"Vă rog să-mi explicați cum se poate ca un om de 35 de ani să fie mai puțin optimist cu privire la viitor decât unul de 55 de ani! Sfidează logica, natura și rațiunea. Este cazul tinerilor care simt durerea actualei realități economice: este greu să găsești un loc de muncă decent sau chiar un interviu pentru un loc de muncă atunci când ai nevoie de un doctorat ca să poți începe. Tinerii sunt tot mai îndatorați de costurile educației și sunt excluși de la posibilitatea de a urca pe scara proprietății imobiliare", a declarat Steen Jakobsen, economist și CIO la Saxo Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

În afară de asta, mai spune analistul, tehnologia cu care au crescut nu-i eliberează, ci le oferă doar distracții fără sens în spațiul social media.

Mark J. Robertson, care va conduce Fondul american ce promite investiții de 50 milioane dolari în presa românească, a lucrat la Washington pentru Guvernul Tăriceanu și industria de apărare a României CITEȘTE ȘI Mark J. Robertson, care va conduce Fondul american ce promite investiții de 50 milioane dolari în presa românească, a lucrat la Washington pentru Guvernul Tăriceanu și industria de apărare a României

"Am permis economiei bazate pe piață să fie înlocuită de politica intervenționistă a băncii centrale, o înfrângere a agendei globalizatoare, aproape nicio discuție legată de modul de soluționare al inegalității, crearea celor mai nefericiți tineri din istoria modernă și am permis monopolurilor să se dezvolte în câteva sectoare de creștere care au performanță - deseori numai în detrimentul altora. Asta nu înseamnă că nu există opțiuni sau că nu există speranță. Așa cum răposatul Stephen Hawking a remarcat la un moment dat: "Am observat că oamenii care cred că totul este predestinat și nimic nu mai poate fi schimbat, tot se asigură înainte să traverseze drumul". Noi suntem la drumul acela", a mai declarat oficialul Saxo Bank.

Steen Jakobsen este de părere că trebuie să ne asigurăm, dar avem nevoie și să acceptăm că acesta e finalul unui ciclu ca niciun altul și că viitorul nu va fi o extensie a trecutului recent.

"Ne aflăm într-un mediu care se schimbă rapid, unde lumea riscă să se divizeze în noi sfere de influență conduse de China și SUA, unde am putea să ne îndreptăm către o "iarnă a sectorului tehnologic" pe măsură ce sunt inițiate reglementările și acțiunile de conformitate necesare și unde tineretul - din fericire - va decide rezultatul în cifre, în voturi și în acțiune", a mai spus Jakobsen.

ANALIZĂ Fără joburi bune și tot mai îndatorați, tinerii de 35 de ani sunt mai puțin optimiști cu privire la viitor decât cei cu vârsta de 55 de ani

În raportul trimestrial Saxo Bank, Steen Jakobsen dezvăluie o nouă perspectivă critică a modelului financiar curent, arătând cum au apărut dezechilibrele politice, economice și sociale.

"În viziunea noastră, implicațiile unui război comercial global și posibilitatea ca lumea să fi atins vârful globalizării au implicațiile unui super-ciclu. Pe frontul ratei dobânzii și din cauza excesului politicii băncii centrale, e probabil să fim martorii finalului evoluției negative din ultimii 35 de ani a dobânzilor și a prețului banilor. Acest lucru are implicații enorme pe măsură ce lumea a adunat o datorie în valoare de 237 de triliarde de dolari și o creștere prea mică pentru a compensa", scrie Jakobsen.

Analistul vorbește și despre monopolurile giganților Facebook, Amazon, Netflix sau Google, care au monopolizat piața.

"Ca investitori, sărbătorim FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Google) datorită profiturilor lor, dar uităm pe drum că profiturile lor sunt în principal create prin practici monopolizatoare ce omoară productivitatea și creșterea și sfârșesc ca impozite mari în cârca consumatorilor.

Ar trebui să protejăm piețele și alocarea pe bază de piețe, însă am permis, în schimb, acestor companii să o ia razna", spune Jakobsen.

viewscnt
Afla mai multe despre
saxo bank
steen jakobsen
tineri