ANALIZĂ Donald Trump, fața americană a populismului

ANALIZĂ Donald Trump, fața americană a populismului
scris 9 nov 2016

Donald Trump, excesiv, impulsiv, fără cea mai mică experineță politică, nu avea la început vreuna dintre calitățile cerute pentru a pretinde să ajungă la Casa Albă, comentează AFP.

Însă, cu ajutorul energiei sale inepuizabile și unui ego supradimensionat, miliardarul republican în vârstă de 70 de ani a dejucat toate prognosticurile într-un scrutin care constituie un adevărat cutremur politic, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

El va deveni pe 20 ianuarie al 45-lea președinte al Statelor Unite, liderul primei puteri economice și militare din lume.

El a promis pentru marți un "Brexit la putearea a treia", iar alegătorii i l-au oferit, aruncând America și lumea în incertitudine.

Cu ajutorul unui discurs care a atins frustrările și nesiguranța americanilor albi lăsați pe propria socoteală de globalizare, el a devenit speranța schimbării pentru milioane dintre ei.

Iar el a aruncat în aer un Partid Republican care întâmpină dificultăți în a-și înțelege alegătorii, incapabil să-și găsească drumul în fața tornadei populiste declanșate de Trump.

Mai bine ca oricare dintre șefii Grand old Party (GOP), el a știut să capteze nemulțumirea și furia poporului. Pe ele și-a construit triumful.

ANALIZĂ De ce atât de mulți americani au votat pentru Donald Trump CITEȘTE ȘI ANALIZĂ De ce atât de mulți americani au votat pentru Donald Trump

Înainte de a se lansa în campanie, în iunie 2015, Donald Trump era cunoscut mai ales pentru imensa sa avere, turnuri, terenuri de golf și cazinouri pe numele său, pentru divorțul său cu tabloidele și ca animator al reality-show-ului "The Apprentice" care, oferind prin eliminare un loc de muncă în imperiul Trump, a devenit cunoscut în toată America.

Însă el s-a dovedit a fi un formidabil "zoon politikon" promițând "să redea Americii măreția" și să aducă înapoi în țară locurile de muncă delocalizate în China sau în Mexic.

În ultimele sale declarații de campanie, luni, a denunțat establishmentul, "elita politică ce ne-a secătuit de sânge țara". El a promis că America va fi "prioritatea" sa.

IMPREVIZIBIL

El îndrăznește să spună orice, adesea instinctiv, fără să stea prea mult pe gânduri, lovind acolo unde doare. El denunță "un sistem falsificat", reprezentanți poloitici "corupți", instituții de presă "care otrăvesc spiritul americanilor".

El are soluții simple la toate problemele complexe.

Vrea să construiască un zid la frontiera cu Mexicul, plătit de mexicani, pentru a împiedica imigrația clandestină. Vorbește despre expulzarea din Statele Unite a 11 milioane de imigranți clandestini. Despre renegocierea acordurilor comerciale internaționale, într-o ruptură cu partidul său, favorabil liberului schimb.

În ceea ce privește terorismul, vrea să interzică intrarea în Statele Unite a imigranților din țări cu risc, după ce a vorbit despre refuzarea tuturor musulmanilor.

El este arogant, charismatic, abrupt, uneori amuzant. Iar în pofida faptului că se contrazice și că nu s-a aflat tocmai în largul său cu privire la fondul tuturor acestor dosare în ultimele dezbateri prezidențiale, susținătorii săi vor să îl creadă.

PROVOCATOR

Asta cu atât mai mult cu cât Trump a cheltuit peste 50 de milioane de dolari în campanie și le pare incoruptibil în fața lui Hillary Clinton, o apropiată a Wall Streetului, adesea detestată. Trump îi spune "Hillary corupta".

În campanie el le-a insultat pe femei, pe musulmani, pe hispanici și i-a îndepărat pe afroamericani.

Căutând provocarea tot mai mult, el a refuzat să spună dacă va recunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale.

Victoria lui Trump ar putea obliga România să-și majoreze cu 0,5% din PIB bugetul pentru apărare CITEȘTE ȘI Victoria lui Trump ar putea obliga România să-și majoreze cu 0,5% din PIB bugetul pentru apărare

Însă el are la rândul său partea sa de vis, de viață de lux, o familie "glamour", o soție, fost manechin, în vârstă de 46 de ani, care-l crește pe fiul lor Barron, în vârstă de zece ani. Iar copiii săi adulți - Ivanka, Donald Jr, Eric și Tiffany - au fost prezenți alături de al în campanie.

Trump locuiește într-un triplex, un adevărat mini-Versailles, în vârful Trump Tower, la New York, se deplasează cu Boeingul său privat de tip 757, care apare adesea în fundalul mitingurilor sale.

Blond, cu o tunsoare ciudată, îmbrăcat impecabil, el fascinează și îngrozește în egală măsură.

Atunci când peste zece femei l-au acuzat că le-a sărutat cu forța sau că a făcut gesturi de natură sexuală deplasate, el le-a acuzat pe toate că mint. Însă, aproape în mod miraculos, a reușit să traverseze  furtuna politică provocată de aceste acuzații.

El nu este un ideolog. A fost democrat până în 1987, apoi republican (1987-1999), membru al Partidului Reformei (1999-2001), democrat din nou (2001-2009) și iarăși republican.

Născut la New York, trimis curând la o școală militară într-o încercare de a-i calma spiritul vulcanic, el este al patrulea dintre cei copii ai unui promotor imobiliar newyorkez.

După ce studiază comerțul, intră în afacerile familiei. Tatăl său îl ajută la începuturi cu "un mic împrumut de un milion de dolari", potrivit spuselor sale.

În 1971, Donald Trump preia controlul afacerii paterne. Tatăl său construia locuințe pentru clasa mijlocie, însă el preferă turnurile de lux, hotelurile, cazinourile și terenurile de golf, de la Manhattan și până la Mumbai..

Un fan al wrestlingului, el a fost până în 2015 coproprietarul concursurilor Miss Univers și Miss USA. El a animat "The Apprentice" din 2004 și până în 2015.

Trump, în cariera sa, a intentat sau a fost ținta a zeci de procese civile legate de afacerile sale.

El a refuzat să-și publice declarațiile de impozit - o tradiție pentru candidații la Casa Albă - și a recunoscut cu jumătate de glas că nu a plătit impozite federale ani de zile, după ce a declarat pierderi uriașe, în valoare de 916 milioane de dolari, în 1995. "Asta face din mine o persoană inteligentă", a spus el.

El are un program fenomenal pentru primele sale 100 de zile de președinție, în vederea impulsionării schimbării.

Până marți, nimeni nu credea cu adevărat în el. Deoarece, mai puțin la final, s-a dovedit, în timpul campaniei, deosebit de nedisciplinat.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
trump presedinte