Administrația președintelui Donald Trump a cerut ambasadelor SUA din întreaga lume să se pregătească pentru reduceri de personal, au declarat pentru Reuters trei surse familiarizate cu subiectul, aceasta fiind o parte a încercării președintelui republican de a restructura corpul diplomatic al SUA.
Sursele au afirmat că unora dintre ambasade li s-a cerut să reducă atât staff-ul american cât și angajații locali cu câte 10%, iar o listă a angajaților ar trebuie să fie trimisă până vineri Departamentului de Stat, ceea ce va stabili următoarele acțiuni, scrie News.ro.
![Motivare în Dosarul Nordis - Prin modalitatea de comitere a faptelor, se denotă o totală lipsă de respect și de teamă față de repercusiunile legale derivate din comiterea acestora, inculpații acționând cu o îndrăzneală absolut deosebită](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33239/21932894/1/hotel-residence-nordis-mamaia-5-stele.jpg?width=151)
Ambasadele SUA din lume angajează atât diplomați cât și personal local. Cei mai mulți angajați ai ambasadei provin din țara gazdă, potrivit Muzeului Național al Diplomației Americane.
Separat, un oficial SUA a afirmat că aproximativ 60 de contractori de la Biroul pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncă al Departamentului de Stat au fost concediați în ultimele săptămâni și că există posibilitatea unor noi reduceri de personal, la alte birouri.
ABC News a relatat pentru prima dată că ambasadele SUA au fost anunțate să înceapă să facă planuri pentru reduceri de personal.
Departamentul de Stat a arătat, într-o declarație, că nu comentează chestiunile legate de personalul local.
”Departamentul de Stat continuă să evalueze postura noastră globală pentru a se asigura că suntem în cea mai bună poziție de a gestiona provocările moderne în numele poporului american”, a afirmat un purtător de cuvânt.
Această măsură vine în contextul în care Trump încearcă să redimensioneze corpul diplomatic, iar miercuri a emis un ordin executiv prin care dispune ca secretarul de stat Marco Rubio să reorganizeze diplomația pentru a asigura ”implementarea fidelă și eficientă” a agendei sale de politică externă.
![\](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33211/21932269/1/pexels-eduschadesoares-5497951.jpg?width=151)
Ordinul, care urmează încercărilor de a dezmembra Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională, vine în contextul schimbărilor făcute de Trump pentru a se asigura că politica externă a SUA este aliniată cu agenda sa ”America mai întâi”. El a promis în mod repetat să ”curețe statul profund” prin concedierea birocraților pe care îi consideră neloiali.
Ordinul, intitulat ”O singură voce pentru Relațiile Externe ale Americii”, mai arată că eșecul implementării agendei președintelui reprezintă un motiv pentru disciplinare profesională, care ar putea duce la concedierea personalului.
”Secretarul trebuie să păstreze o mână de lucru excepțională, formată din patrioți, pentru a implementa eficient această politică”, scrie în ordin.
Ordinul dispune și o posibilă reorganizare a Manualului de Afaceri Externe, un set vast de politici și proceduri care stabilesc cum operează Departamentul de Stat, în țară și în străinătate.
La doar câteva ore după ce a preluat mandatul, în 20 ianuarie, Trump a ordonat o înghețare a majorității ajutorului extern al SUA, pentru a se asigura că este aliniat cu politicile sale ”America mai întâi”. USAID, principala agenție umanitară a SUA, a devenit prima țintă a încercărilor conduse de miliardarul Elon Musk, un aliat apropiat al lui Trump, de a reduce dimensiunea guvernului SUA.
Din 20 ianuarie, Musk a trimis membri ai Departamentului său pentru Eficiență Guvernamentală pentru a verifica informații sensibile privind personalul și plățile în sistemele computerizate ale Guvernului. Pe lângă USAID, el a condus acțiunea de a dezmembra Biroul pentru protecție financiară a consumatorilor, o agenție care îi apără pe americani de cei care dau împrumuturi fără scrupule.