Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind taxele vamale pe oțel și aluminiu

Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind taxele vamale pe oțel și aluminiu
scris 31 oct 2021

Statele Unite și Uniunea Europeană au ajuns la un acord pentru ridicarea tarifelor suplimentare la importurile de oțel și aluminiu, conflict care a afectat relațiile comerciale dintre Washington și Bruxelles de la impunerea acestor taxe vamale de către administrația Trump, transmite AFP.

Secretarul pentru comerț al SUA, Gina Raimondo, a anunțat acest acord istoric care va "menține anumite tarife dar va permite cantități limitate de importuri europene de oțel și aluminiu să intre în Statele Unite fără taxe vamale", scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun CITEȘTE ȘI Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun

Măsurile suplimentare de retorsiune anunțate de UE, care urmau să intre în vigoare de la 1 decembrie la produse precum motocicletele Harley-Davidson sau whisky-ul Kentucky, nu vor mai fi aplicate, a anunțat oficialul american într-o conferință telefonică de la Roma, unde are loc reuniunea G20.

Pe Twitter, comisarul european pentru comerț Valdis Dombrovskis a făcut următorul anunț:"Am convenit cu Statele Unite să suspendăm disputa comercială cu privire la oțel și aluminiu și să lansăm cooperarea pentru un acord global privind oțelul și aluminiul durabile".

Șeful guvernului italian, Mario Draghi, gazda G20, a salutat decizia "care confirmă consolidarea relațiilor transatlantice deja strânse și depășirea treptată a protecționismului din ultimii ani". Draghi "speră că acest acord să fie un prim pas către o mai mare deschidere a schimburilor dintre UE și SUA pentru a promova creșterea celor două economii", potrivit unui comunicat al șefului executivului italian.

În plin război comercial, administrația Trump a impus în iunie 2018 tarife suplimentare de 25% la oțel și 10% la aluminiu provenind din mai multe regiuni ale lumii, din Turcia și China până la Canada, Mexic și Uniunea Europeană, argumentând necesitatea de a proteja securitatea națională. În mai puțin de trei săptămâni, europenii au răspuns taxând motocicletele, blugii (inclusiv Levi's) sau tutunul, porumbul, orezul sau sucul de portocale importate din SUA.

În luna iunie, când s-a anunțat soluționarea disputei privind subvențiile acordate Airbus și Boeing, SUA și UE au stabilit 1 decembrie drept termen limită pentru a conveni un acord privind oțelul, în caz contrar UE urmând să impună o creștere a tarifelor sale vamale.

Anunțul, făcut în prima zi a summitului liderilor G20 de la Roma, nu precizează volumul importurilor de oțel și aluminiu care vor fi scutite de taxe vamale.

"Ne așteptăm ca această înțelegere să aibă un impact pozitiv asupra lanțului de aprovizionare și să reducă creșterea costurilor", a mai declarat secretarul pentru comerț al SUA.

Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializare CITEȘTE ȘI Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializare

Acordul precizează că tot oțelul ce va fi importat din Europa în SUA va fi "fabricat în întregime în Europa", a insistat administrația americană.

Înțelegerea se dorește a fi cadrul unei viitoare negocieri pentru un acord între UE și SUA cu privire la o mai bună luare în considerare a intensității carbonului în fabricarea acestor produse."Aceasta înseamnă ca atât SUA cât și UE să producă oțel și aluminiu mai curate decât oțelul produs în China", a spus Gina Raimondo.

viewscnt
Afla mai multe despre
aluminiu
sua
ue