100 de noi posturi în subordinea Guvernului și salarizate cu 50% mai mult decât la Palatul Victoria pentru AMEPIP - agenția care va monitoriza companiile de stat. Noi formule de salarizare pentru șefii companiilor

100 de noi posturi în subordinea Guvernului și salarizate cu 50% mai mult decât la Palatul Victoria pentru AMEPIP - agenția care va monitoriza companiile de stat. Noi formule de salarizare pentru șefii companiilor
scris 27 iul 2023

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), care va funcționa în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului (SGG), va avea 88 de angajați, la care se adaugă un președinte și doi vicepreședinți, fiecare cu câte doi angajați în subordine, ajungându-se astfel la 97 de angajați. Salarizarea personalului AMEPIP se va realiza la nivelul maxim al drepturilor salariale prevăzut pentru funcțiile publice din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, majorat cu 50%, conform unei hotărâri adoptate de Executiv în acest sens și prezentate anterior de Profit.ro. Guvernul a adoptat totodată noi proceduri și criterii privind numirea membrilor consiliilor de administrație sau supraveghere ale companiilor de stat, indicatorii de perfromanță și modul de calcul al indemnizațiilor acestor membri

De ce este important: Potrivit ordonanței adoptate de Guvern anul trecut, pentru a pune în practică Planul Național de Rederesare și Reziliență al României (PNRR) și pentru a adera la OCDE, Ministerul Finanțelor va păstra funcția de reglementare împreună cu calitatea de autoritate publică tutelară pentru întreprinderile publice din subordine, dar funcția de coordonare a întreprinderilor publice va fi realizată de către AMEPIP. Noua instituție va funcționa în subordinea directă a Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, urmând să se implice în procedura de selecție pentru numirea administratorilor de întreprinderi publice de la nivel central, inclusiv prin stabilirea unor indicatoril de performanță, anexă la contractul de mandat, prin care să se asigure că o companie de stat are profit.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este important: După cum a relatat Profit.ro, Guvernul are astăzi în subordine, prin intermediul ministerelor și a altor autorități publice, peste 200 de companii, cu aproximativ 167.000 de angajați. Aceste companii, cu afaceri de peste 70 miliarde lei și un profit brut de până la 20 miliarde lei, pot fi plasate în coordonarea noii structuri, AMEPIP.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Bine de știut: Conform unor modificări aduse de coaliția de guvernământ în Parlament, Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) va percepe de la companiile de stat o taxă de până la 0,1% din venituri, putând prelua și funcția de autoritate tutelară și anula numirile la conducerea acestora.

Impozitul de 1% pe imobilele de peste 500.000 euro, impus de coaliție, se va duce la primăriile ”sărace” CITEȘTE ȘI Impozitul de 1% pe imobilele de peste 500.000 euro, impus de coaliție, se va duce la primăriile ”sărace”

Acum, la scurt timp după ce președintele Iohannis a promulgat și aceste modificări, Guvernul a adoptat actul normativ în care stabilește că numărul maxim de posturi al AMEPIP este de 88, exclusiv demnitarii și numărul de posturi aferent cabinetelor acestora.

Astfel la cei 88 de angajați se vor adăuga președintele un ”președinte, asimilat funcției de secretar de stat din punct de vedere al salarizării, și de doi vicepreședinți, asimilați funcției de subsecretar de stat din punct de vedere al salarizării”, precum și câte doi angajați la cabinetele fiecăruia dintre acești demnitari, având în vedere că în actul anexa cu organigrama instituției președinții și vicepreședinții sunt numiți ”demnitari”, fiind asimilați acestei categorii nu doar ca salarizare. În total organigrama AMEPIP va ajunge, astfel, la 97 de posturi.    

100 de noi posturi în subordinea Guvernului și salarizate cu 50% mai mult decât la Palatul Victoria pentru AMEPIP - agenția care va monitoriza companiile de stat. Noi formule de salarizare pentru șefii companiilor

”Salarizarea personalului AMEPIP se realizează la nivelul maxim al drepturilor salariale prevăzut pentru funcțiile publice din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, majorat cu 50%, prin derogare de la prevederile Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare”, mai prevede actul normativ.   

Finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale AMEPIP va fi asigurartă de la bugetul de stat și din venituri proprii, care, provin din cota de 30% aferentă amenzilor aplicate și, așa cum a fost stabilit în Parlament, dintr-un tarif de monitorizare de până la 0,1% din veniturile totale stabilite prin situațiile financiare anuale ale întreprinderilor publice, aprobate pentru anul precedent, stabilit anual prin ordin al președintelui AMEPIP.

Agenția va dispune de un număr de 8 autoturisme și de un sediu în centrul Capitalei.

DECIZIE Valoarea tichetului de masă, majorată de la 1 august și de la 1 ianuarie. Guvern: 30 lei nu asigură o ”masă decentă” CITEȘTE ȘI DECIZIE Valoarea tichetului de masă, majorată de la 1 august și de la 1 ianuarie. Guvern: 30 lei nu asigură o ”masă decentă”

În privința șefilor noii instituții, actul normativ prevede că președintele și vicepreședinții AMEPIP sunt numiți prin decizie a prim-ministrului, la propunerea secretarului general al Guvernului, în urma derulării unui ”proces de selecție competitiv și deschis”. Mandatul președintelui, respectiv al vicepreședinților AMEPIP, este de 4 ani și poate fi reînnoit o singură dată.

Din punct de vedere profesional, persoana care candidează pentru a ocupa funcția de președinte sau vicepreședinte al AMEPIP trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții de pregătire și experiență: 

a) să fie absolvent cu diplomă de studii universitare, finalizate cu diplomă de licență în domeniul juridic, economic, al administrației publice, managementului sau cu diplomă echivalentă conform prevederilor art. 153 alin. (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare;

b) să îndeplinească condițiile de vechime de cel puțin 10 ani de experiență profesională în domeniul economic sau financiar, de management sau juridic, dintre care cel puțin 7 ani în funcții de conducere executivă în societăți cu capital privat, în întreprinderi publice sau în funcții de conducere în administrația publică, perioadă în care au exercitat atribuții de conducere sau supraveghere asupra unor întreprinderi publice.

Procesul de selecție a candidaților pentru funcția de președinte, respectiv de vicepreședinte al AMEPIP se desfășoară în două etape: a) evaluarea dosarelor de candidatură; b) interviul.

Comisia de selecție a candidaților pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte ai AMEPIP, respectiv comisia de soluționare a contestațiilor se constituie prin ordin al secretarului general al Guvernului.  Din comisia de selecție fac parte doi reprezentanți cu funcții de conducere desemnați de secretarul general al Guvernului, din care unul din cadrul structurii de guvernanță corporativă a Secretariatului General al Guvernului; un reprezentant cu funcție de conducere din cadrul Ministerului Finanțelor; doi reprezentanți ai mediului universitar/academic cu expertiză în domeniile: guvernanței corporative, dreptului comercial/pieței de capital și/sau al managementului.

Președintele Comisiei de selecție este desemnat de secretarul general al Guvernului dintre persoanele de mai sus.

Nouă modalitate de obținere în țară a permisului de conducere pentru românii din diaspora. Alt mod de eliberare și a permisului internațional CITEȘTE ȘI Nouă modalitate de obținere în țară a permisului de conducere pentru românii din diaspora. Alt mod de eliberare și a permisului internațional

Actul normativ redactat la nivelul Guvernului mai prevede și înființarea Corpului administratorilor de întreprinderi publice, care va fi de fapt o bază de date, gestionată de AMEPIP, în care sunt înscrise, la cerere, persoane fizice și juridice.

Înscrierea în corpul administratorilor de întreprinderi publice se va face online, pe site-ul AMEPIP. 

Persoana care se înscrie în corpul administratorilor de întreprinderi publice trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții de pregătire și experiență profesională: 

a) să fie absolvent cu diplomă de studii superioare în domeniul științelor inginerești, economice, sociale, juridice sau în domeniile de activitate ale întreprinderilor publice;

b) să îndeplinească condițiile de vechime de cel puțin 7 ani de experiență profesională în domeniul studiilor superioare absolvite.

Un prim proiect al noii legi a salarizării - trimis la Banca Mondială CITEȘTE ȘI Un prim proiect al noii legi a salarizării - trimis la Banca Mondială

Guvernul a aprobat, totodată, noile norme metodologice privind aplicarea prevderilor legale de guvernanță corporativă la companiile de stat.

Noile norme stabilesc printre altele:

- procedura privind numirile finale ale membrilor consiliilor de administrație/ supraveghere ale întreprinderilor publice, a criteriilor de selecție, de întocmire a listei scurte pentru fiecare post în consiliul de administrație, a clasamentului acestora;

- indicatorii de performanță financiari și nefinanciari și componenta variabilă privitoare la remunerația membrilor consiliului de administrație sau, după caz, de supraveghere al întreprinderii publice, precum și a directorilor, respectiv a membrilor directoratului;

- regulile generale pentru redactarea scrisorii de așteptare și a declarației de intenție, precum și elementele ce trebuie cuprinse în contractele de mandat încheiate de autoritățile publice tutelare cu administratorii întreprinderilor publice.

PROCEDURILE DE NUMIRE ÎN CA, INDICATORII DE PERFOMANȚĂ ȘI FORMULELE DE CALCUL PENTRU INDEMNIZAȚII AICI

 

viewscnt
Afla mai multe despre
agent
monitorizare
companii
stat
amepip
posturi
salarizare
președinte
guvern
premier
sgg