Bisbags, producător de ambalaje de hârtie, cu o fabrică proprie în localitatea Pietriș, județul Bistrița-Năsăud, se confruntă, în continuare, cu o mare problemă în a găsi personal calificat. Compania vrea totuși să-și mărească echipa de la 80 de angajați la 100 în 2023.
„Momentan avem 80 de oameni care ne ajută să producem ambalaje sustenabile în România. În funcție de cererea din piață și de cum vom reuși să scalăm pe viitor, sperăm ca în 2023 să ajungem la 100 de angajați. Suntem cumva privilegiați că fabrica e lângă Bistrița și mulți dintre cei care locuiesc în localitatea Pietriș lucrează la noi.
Dar avem în continuare o mare problemă în a reuși să găsim personal calificat, atât pe partea de operatori la mașini, cât și tipografi. Și, odată ce reușim să-i găsim și să-i învățăm meseria este foarte dificil să-i menținem. La noi, în medie, ai nevoie de aproximativ 3-4 luni ca să poți să înveți meseria de operator pe utilaje sau cea de tipograf. Momentan ăsta e cel mai mare obstacol al nostru, de a învăța oamenii această meserie și a-i tine pe post mai mult de 6 luni, un an”, spune, la emisiunea Pastila de HR de la PROFIT NEWS TV, Iulia Sullivan, CEO Bisbags.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ea adaugă că o provocare este, de asemenea, și a-i face fericiți pe angajați, dar și motivarea acestora.
„Încă ne străduim și ajustăm diverse modalități de a-i ține cu noi, dar de multe ori nu reușim asta. Nu am găsit încă rețeta succesului. Deocamdată încă este o mare problemă din punct de vedere al oamenilor calificați care să vrea să lucreze într-o fabrică și să vrea să învețe meseria.
Bistrița s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 10 ani industrial și sunt mai multe fabrici în diverse domenii care activează aici, ceea ce face și mai dificil să iei oamenii din localități și să-i aduci la tine”, mai spune aceasta.
CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - Elena Gheorghe, Country Manager PayU: Este aproape imposibil să funcționezi în această industrie dacă nu ești conectat, curios și deschis la tot ce vine nouO mare problemă, continuă Iulia Sullivan, este și retenția angajaților, având în vedere că în fabrică se lucrează chiar și în trei schimburi.
„Este o reticență a oamenilor de a lucra în trei schimburi. Este un mare impediment și de multe ori din cauza asta pleacă. Preferă să lucreze doar ziua, 8 ore pe zi”, precizează ea.
Totodată, pentru a reține angajații, compania le-a ajustat și salariile în ultimul an.
„Anul acesta ne-am uitat la fiecare aspect al businessului și unul dintre aspectele cele mai importante sunt, până la urmă, angajații. Ei reprezintă cea mai mare prioritate. Fără ei, chiar dacă avem utilaje foarte performante, nu putem să facem producție. Și am încercat și în acest an să ajustăm atât salariile, cât și alte avantaje pentru ca ei să fie în continuare alături de noi și să ne ajute să creștem businessul. Este dificil să faci producție în România”, adaugă Iulia Sullivan.