VIDEOCONFERINȚA E-commerce Profit.ro. Statul trebuie să susțină IMM-urile românești pentru a se digitaliza. Pandemia are și un impact pozitiv - clienți care cumpără pentru prima dată online

VIDEOCONFERINȚA E-commerce Profit.ro. Statul trebuie să susțină IMM-urile românești pentru a se digitaliza. Pandemia are și un impact pozitiv - clienți care cumpără pentru prima dată online
scris 23 iul 2020

Este important ca autoritățile să susțină IMM-urile românești pentru a se digitaliza, în contextul în care, în clasamentul european, la indexul DESI (Indicele economiei și societății digitale), România se află la sfârștiul clasamentului, alături de Bulgaria și Grecia, este unul dintre mesajele transmise la Videoconferința E-commerce Profit.ro de către marii jucători din retail, în contextul în care pandemia de coronavirus a accelerat atât comerțul online, cât și nevoia de digitalizare, pentru o economie fără sincope. Există însă și un factor privit ca avantaj - pandemia are și un impact pozitiv asupra industriei, fiind înregistrați clienți noi, care cumpără pentru prima dată online.

Videoconferința, transmisă în direct și la Profit TV, a fost organizată în parteneriat cu UniCredit Bank

Aproximativ 34 de miliarde de euro, din cele aproape 80 de miliarde de euro alocate României prin Fondul de relansare economică a UE, se vor îndrepta direct către sectorul economic și al mediului de afaceri, pentru IMM și alte companii, în special pentru sprijinirea industriilor creative și performante, a transmis, în deschiderea videoconferinței, Liviu Rogojinaru, secretar de stat pentru mediul de afaceri în Ministerul Economiei. Acesta a arătat că ministerul are în vederea dezvoltarea unor platforme naționale pentru e-commerce, dar și facilitarea accesului firmelor românești pe platformele internaționale.

Urmărește-ne și pe Google News

Comerțul online, nișă pe care unii retaileri au fost nevoiți să se dezvolte recent, a fost, potrivit lui Liviu Rogojinaru, singura ”latură frumoasă a necazului prin care trecem”, deoarece a crescut semnificativ în această perioadă de pandemie.

Secretarul de stat a amintit că retailerii vor putea accesa fonduri de 160 de milioane de lei pentru finanțarea chiriilor pentru perioada în care activitatea le-a fost afectată pe perioada stării de urgență sau de alertă, fonduri care ar urma să fie alocate ministerului de resort.

Acesta a mai arătat că, în privința e-commerce, ministerul are în vedere dezvoltarea unor platforme naționale, pe care să intre cât mai multe industrii, dar și sprijinirea firmelor să acceseze, cu costuri zero pentru acestea, a platformelor internaționale, pe care să își vândă produsele.

”Ne așteaptă un moment greu, mai complicat poate decât Covid-19 este momentul în care trebuie să ieșim cât mai mult pe piețele internaționale și să arătăm că suntem buni noi ca firme, ca fime românești. Cine lucrează în economia reală știe bine că este extraordinar de greu”, a subliniat Rogojinaru, care adăugat că ministerul va sprijini firmele pentru participarea la târgurii și expoziții de profil.

Secretarul de stat a anunțat totodată că Guvernul analizează posibilitatea de a cumpăra acțiuni la companii importante, în scopul de a evita blocaje economice generate de pandemia de Covid-19.

”Mai există încă o discuție și o gândire importantă, prin care statul să intervină în businnes prin achiziționarea de părți sociale la marile companii, atunci când sunt, plecând de la exemplul Franței, cu Renault. Atunci când Renault a avut probleme, statul francez a cumpărat 65% din acțiunile de la Renault și pe urmă, ușor-ușor, a început să le revândă când s-a repus pe picioare”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei.

Măsurile de limitare a mobilității impuse de autorități sau autoimpuse de populație de la declanșarea pandemiei COVID 19 au condus însă nu doar la mai cumpărături online din partea consumatorilor, dar și la o orientare a firmelor către serviciile digitale, inclusiv cele oferite de bănci.

UniCredit România a văzut un interes în creștere pe perioada pandemiei pentru aplicațiile bancare digitale, pregătind dinainte semnătura electronică și platforme de comerț electronic pentru clienții companii mici și mijlocii, a arătat Andrei Stamatian, Head of Retail Alternative Distribution Channels UniCredit Bank.

Stamatian prezintă ca exemplu aplicația băncii pentru firme Busienss Net, unde clienții au început să apeleze la mai multe opțiuni care cresc eficiența și siguranța, deși erau obișnuiți cu drumurile la bancă.

“Avem o parte de professional și opțiunea de a încărca toate salariile. Închipuiți-vă că mai veneau clienți companii cu un stick și ziceau "aici sunt salariile, plătește-mi și mie salariile astea". Asta nu este deloc eficient. Sau prefereau să ia extrasul de cont de la bancă, că le plăceau mai mult cum arăta de la bancă”, spune Stamatian, care adaugă că în Business Net pot fi generate state de plată în format compatibil cu multe sisteme de contabilitate.

“Pe partea de electronică am făcut niște avansuri bune”, mai spune Stamatian.

Banca lucra încă de anul trecut la două implementări importante în zona tehnologiei: semnătura electronică calificată pentru firme – introdusă în premieră în noiembrie anul trecut – și soluțiile de comerț electronic eGenius Web pentru companiile mai mici și eGenius pentru companiile mai mari, arată acesta.

“Pentru companiile mai mici, soluția este de foarte bun augur, pentru că pot să se integreze cu pași mai simpli pe web. Dacă clientul nu are nicio pagină de web, poate să pornească de la zero pagina de web și să integreze și modulul de plată. Poate genera și facturi electronice, un link trimis prin email, pe care clientul dă click și poate face plata cu cardul. Vorbim de companii care nu au avut așa ceva înainte. Pot vedea istoricul tranzacțiilor în log. Sistemul are trei ID-uri de terminale. Deci, dacă într-o milisecundă trei clienți dau click să cumpere ceva, se poate”, explică Stamatian.

În cazul soluției eGenius, pentru clienții companii mai mari, integrarea se face prin API-uri și poate fi adaptată la platforma pe care clientul o are deja. “Rapoartele pot fi mult mai avansate și se pot integra cu alte rapoarte de contabilitate. Și aici avem cinci terminale id-uri. Putem spune ce contează, trei-cinci id-uri, când e vorba de o milisecundă? Contează în anumite situații, cum ar fi de Black Friday, când toți vor să dea click deodată și vedeți că anumite pagini se blochează și se blochează tocmai pentru că nu au această funcționalitate. De când am introdus această soluție vedem că companiile fac apel la ea, companii care nu făceau acest lucru înainte, care nu se gândeau la comerț electronic”, spune Stamatian.

Pentru companiile mai mici, banca a venit și cu soluții de plată mai simple în magazinele fizice. “Aici am venit cu un produs integrat, POS cu casă de marcată. Această cerință a venit din țară. Dacă mergeți la hypermarket în București, magazinul tastează în casă, apare pe POS, dvs. aveți card contactless, totul e minunat. Dar în țară vedem încă situații în care comerciantul tastează încă pe casa de marcat, după care tastează pe POS, după care clientul care nu are card contactless și mai tastează și el încă o dată și ating același POS”.

UniCredit sprijină un proiect de ecommerce care urmează să fie lansat pentru public în septembrie și care folosește platforma băncii.

“Avem și un exemplu – RoditorFoodMarket.ro – care a coagulat mai multe companii care vând produse tradiționale de mâncare, dar și produse artizanale, și care au pornit cu soluția noastră, ei neavând nimic la început, și care ne așteptă să crească foarte bine”, spune Stamatian. Potrivit unui studiu comandat de bancă, foarte multe companii sunt interesate de digitalizare și circa o treime dintre firme au planuri concrete în perioada următoare. “Noi suntem aici să-i ajutăm pe cei cu planuri concrete și pe ceilalți îi putem convinge să facă pași în această direcție”, spune oficialul UniCredit.

FAN Courier, liderul pieței de curierat, a înregistrat o creștere putenică a livrărilor după împunerea măsurilor de restricție ca urmare a declanșării pandemiei Covid-19, lunile aprilie și mai aducând un plus de peste 50% în privința numărului de comenzi, a arătat Felix Pătrășcanu, managing partner FAN Courier.

"După declanșarea pandemiei și introducerea restricțiilor, vânzările și livrările au scăzut drastic în prima săptămână și, speriați, ne gândeam să facem restructurări, dar lucrurile au evoluat spre o creștere foarte mare, cu un vârf în aprilie și mai, care s-a dus la peste 50-60% în privința volumului de livrări. Practic, ne-am trezit într-un Black Friday neanunțat, campanie pe care noi și partenerii noștri o pregătim cu câteva luni bune înainte, pentru a fi OK în noiembrie", a spus Pătrășcanu.

Pe total, în primele șase luni, FAN Courier a consemnat o creștere de 32% în privința numărului de comenzi. "Am fost nevoiți să angajăm și, slavă Domnului, am avut de unde să angajăm, pentru că alte zone au avut de suferit, a se vedea HORECA, închirieri de mașini și altele. A crescut foarte mult ponderea plăților online, a crescut foarte mult și volumul livrărilor, și mai ales în zona rurală, pentru că oamenii au reactivat casele de vacanțe sau au închiriat una. Spre exemplu, filiala Câmpina, unde aveam 800 de livrări zilnice, a ajuns la 1.000 - 1.500 de livrări în perioada Paștelui", a mai spus reprezentantul companiei.

Pătrășcanu s-a arătat îngrijorat cu privire la previziunile macroeonomice, care arată o scădere a principalelor economii ale lumii, cum ar fi SUA sau țările din vestul Europei. "Economiile din Vest scad, unele previziuni arată că economia SUA va înregistra un declin putenic. Trăim într-o lume globalizată și trebuie să fim atenți la dinamica indicatorilor macroeconomici. Oportunități de creștere sunt, cuvântul de ordine este digitalizare. Pe de altă parte, trebuie să luăm în calcul faptul că creșterea online se va opri dacă alte industrii, spre exemplu automotive, se confruntă cu reduceri de comenzi, că turismul este afectat. Rămân optimist și sper să conviețuim cu Covid-19", a mai spus Pătrășcanu.

Economia României va fi afectată de contracția macroeconomică de la nivel mondial, situație care, în pofida entuziasmului, nu poate fi evitată sau atenuată prin trecerea masivă de la offline la online și digitalizarea comerțului, a transmis Ion Sturza, fondator Elefant.ro și proprietar Fribourg Capital.

"Personal, nu împărtășesc optimismul generalizat vis-a-vis de trecerea rapidă de la offline la online. Nu este un lucru simplu, necesită resurse semnificative, iar creșterea exponențială pe online a arătat că nu toți au fost pregătiți pentru a veni în întâmpinarea acestei cereri pe parte de logistică, spre exemplu. Din acest motiv, eu sunt mai realist. În martie a fost o perioadă destul de accentuată în vânzări, aprilie a fost o perioadă de bulimie, iar în mai lucrurile au revenit la normal. Noi avem o creștere de 60%, care se înscrie în nivelul bugetat și este susținută din punct de vedere operațional", a spus Sturza.

El a afirmat că, în prezent, situația s-a calmat și această stare va continua, pentru că virusul "își va face treaba".

"El va diminua foarte mult capacitatea de cumpărare a populației și consumul și va duce la o scădere destul de dramatică a vânzărilor pe anumite segmente de piață, pe anumite produse, atât în online, cât și în offline, care doar parțial va fi atenuată de trecerea masivă de la offline la online. Mai degrabă vorbim despre incertitudine și de o situație destul de complicată pentru industria online decât una de euforie și de creștere exponențială pe fundalul problemelor celor din offline", a mai spus fondatorul elefant.ro.

În opinia sa, România nu poate evita criza provocată de Covid-19. "Să nu avem nicio iluzie că criza va trece pe lângă România. Văd foarte mult entuziasm, se vorbește de banii de la UE. Eu am trecut în viața mea prin multe crize și nu există miracole. Dacă economia mondială se contractă cu 5-6%, este imposibil ca România să scape. Zone ca imobiliare, automotive, mobilă sau produse de lux vor fi primele victime, pentru că oamenii fac economii și nu vor avea acces la bani adiționali, cum ar fi bonusuri. Alții vor intra în șomaj. Ar fi foarte bine să ne atingem bugetele în condițiile unui nivel ridicat de incertitudine", a mai spus reprezentantul retailerului.

El este de părere că într-o criză rezistă doar cei care dețin cash, profitul fiind mai puțin important. "Numeroși retaileri au blocat bani în stocuri făcute aiurea, cum ar fi produse de băcănie sau sanitare. Avem acum stocuri de sanitare pentru 10 ani de acum încolo, pierderile provocate de aceste stocuri fiind de zeci de milioane de euro, atât în offline, cât și online", a afirmat fondatorul elefant.ro.

Clienții și-au schimbat comportamentul în privința plății și a metodei de livrare, în perioada pandemiei, conform recomandărilor, preferând plata online, cu cardul, și livrarea la easybox, urmând ca aceștia să fie mai deschiși și să păstreze aceste noi obiceiuri, ajutând totodată companiile să funcționeze eficient, arată Alexandru Niculescu, Vicepreședinte Operațiuni, eMAG, cel mai mare retailer online local.

„Odată ce au văzut beneficiile acestor metode noi, cred că vor fi mai deschiși și vor păstra parte din obiceiurile noi, formate. Acest lucru ne va ajuta pe noi toți, în ecosistem, să funcționăm mai eficient atât timp cât mai mulți clienți vor adopta plata cu cardul, comanda și livrarea se vor face mai rapid, livrările la easybox vor fi mai simple”, spune Niculescu.

Clienții au răspuns la recomandările primite de a evita plata cash, deoarece această metodă prezintă un risc mai avansat de răspândire a virusului, ponderea comenzilor plătite cu cardul a crescut la 60%, în perioada pandemiei, de la 40% cât era înainte, iar în zona București-Ilfov a ajuns la 70%.

„Au crescut și livrările la domiciliu, considerabil, fiind destul de logic, pentru că lumea era închisă în casă. În paralel, însă, noi am văzut o creștere semnificativă și a livrărilor la easybox, la lockere, având în prezent o rețea de aproximativ 500 de lockere instalate în orașele principale ale țării. Dacă în trecut livrările la lockere reprezentau cam 10% din totalul de livrări, acestea au urcat înspre 20% în această perioadă și chiar spre 30-35% în zona București. Asta s-a văzut clar în comportamentul clienților, care au evitat contactul cât mai mult, easybox-urile fiind o metodă simplă prin care nu ai contact cu alte persoane”, mai spune Niculescu.

De altfel, Niculescu indică faptul că și vânzările au înregistrat o creștere cu aproximativ 30% față de perioadele anterioare, și o creștere de 40% în zona de marketplace, dedicată firmelor, sellerilor care se listează pe platforma lor online.

Vicepreședintele pentru Operațiuni eMAG afirmă că în perioada pandemiei au fost trei direcții, și anume siguranța și sănătatea angajaților, continuitatea business-ului și cum anume să își servească clienții, cu ce anume trebuie să vină compania în întâmpinarea clienților dată fiind situația de față.

„Tot personalul de birou, aproximativ 2.500 de angajați, au trecut rapid în regim work from home, iar, în același timp, personalul din depozit și personalul necesar pentru livrare au muncit în ritm susținut și au avut nevoie de ajutor. Noi am făcut peste 800 de angajări în această perioadă pentru depozit și pentru zona de livrări, plus peste aproximativ 100 de angajări pentru zona de procese, incluzând creșterea susținută în vânzări cel puțin în primele 3-4 luni”, arată Niculescu.

Conform spuselor vicepreședintelui pentru Operațiuni eMAG, compania a introdus o serie de facilități pentru clienți, printre care livrarea rapidă în două ore prin Tazz, platforma facilitată de eMag care livrează produse clienților din showroom-urile eMag care erau greu accesibile în perioada de restricție, dar și produse de farmacie, produse de băcănie cu livrare rapidă către clienți, iar, după relaxarea restricțiilor, serviciul Genius, care le oferă clienților livrare rapidă, livrare a doua zi, comanda se poate plasa până seara târziu și livrează în șase orașe: București, Iași, Timișoara, Constanța, Cluj, Brașov.

„Am văzut în această perioadă o creștere accelerată a numărului de listări în zona marketplace, a crescut cu aproximativ 40% față de perioada obișnuită numărul listărilor de firme mici și mijlocii. Ne-am dat seama că e nevoie de ajutor și aici atât timp cât traficul în offline devine foarte limitat spre zero așa că am reușit să simplificăm și să accelerăm procesul de integrare de deschidere a unei afaceri online până la doar 72 ore durată. Noi acum le oferim celor interesați și posibilitatea de a le procesa vânzările din punct de vedere logistic pe platforma noastră”, mai spune Niculescu.

Susținerea companiilor care activează doar în mediul offline pentru a-și digitaliza activitatea, accesul la liniile de finanțare și suport pentru afaceri, desfășurat fără blocaje sau întârzieri, luarea unor măsuri în privința comerțului online raportat la contextul european, nu doar la piața românească sunt câteva dintre recomandările avansate de Florinel Chiș, Directorul Executiv al Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO).

„Există mult potențial pentru digitalizarea accelerată a business-urilor care își desfășoară activitatea doar offline. Ca urmare, se pot îndrepta mai mult către online, își pot digitaliza activitatea în măsura în care vor avea acces și la finanțări în acest domeniu, ajutând pentru dezvoltare. Este important ca lucrurile să se întâmple cât mai repede, pentru că dacă urmăm un proces la fel cum a fost până acum, în ritmul în care a fost până acum, este posibil să treacă și toamna, și al doilea val până când vom putea să luăm niște măsuri concrete”, explică Chiș.

Directorul executiv ARMO atrage atenția asupra trendurilor de consum și a activării într-un context european, spunând că autoritățile nu trebuie să ia măsuri raportându-se doar la piața românească, ci trebuie să susțină companiile care privesc lucrurile într-un context european. „Este important de văzut că noi operăm într-un context european. Când ne uităm la acțiuni și la perspective naționale în care vom dezvolta lucruri, ținând lucrurile doar la nivel național, omitem faptul că acest consumator din România poate să cumpere de oriunde din Europa și din afara Uniunii Europene. Este important să susținem companiile care privesc lucrurile în acest context european”, spune Chiș, adăugând că nu este constructivă o abordare în care autoritățile vor lua măsuri strict ținând cont că există o piață românească.

De altfel, Chiș susține că firmele românești sunt în competiție cu cele din Europa și este important ca autoritățile să susțină IMM-urile românești pentru a se digitaliza, în contextul în care, în clasamentul european, la indexul DESI (Indicele economiei și societății digitale), România se află la sfârștiul clasamentului, alături de Bulgaria și Grecia. „Care este procentul IMM-urilor digitalizate, procentul IMM-urilor care vând online? Suntem la coada clasamentului, alături de Bulgaria și Grecia ca și context european. Acum este contextul potrivit în care companiile sunt forțate să se folosească de tehnologie pentru a face față și a-și aduce clienți și din alte zone”, mai spune Chiș.

O altă recomandare din partea directorului executiv ARMO este accesul la finanțare și la suport pentru companii, care trebuie realizat fără blocaje sau întârzieri. „În ceea ce privește partea de potențial blocaj financiar, riscurile le văd din perspectiva în care va evalua consumul. Dacă există o contractare foarte puternică a economiei în Europa întreagă, evident toate business-urile vor fi afectate. Eu nu cred că în momentul acesta ce se va întâmpla în continuare va fi aceeași criză pe care am văzut-o în trecut. Nu văd să fie o problemă pentru companiile care au datele financiare bune. Pentru companiile care până acum constant aveau probleme, cred că va fi o provocare să obțină finanțare pentru a continua mai departe, dacă business-ul era deja șubred”, arată Chiș.

Dacă la începutul anului perspectiva era un pesimistă în privința ritmului de creștere al industriei, din al doilea trimestru a fost înregistrată o creștere la categoriile de produse necesare în perioada pandemiei, precum produse sanitare, măști, dezinfectanți, în timp ce categoriile care erau pe un trend de creștere semnificativ până atunci, au fost afectate negativ, precum categoria auto, mai spune Chiș.

„Per total, față de estimarea inițială, ne ducem pe un trend crescător, estimarea în momentul acesta fiind de aproximativ 30% față de anul trecut, pentru anul acesta, în contextul în care mulți retaileri care au aveau operațiuni doar offline s-au mutat spre online pentru a putea acoperi și a-și desfășura activitatea în continuare mai ales pentru lunile aprilie și ulterior”, adaugă Chiș.

De altfel, directorul executiv ARMO afirmă că pandemia are și un impact pozitiv asupra industriei, fiind înregistrați clienți noi, care cumpără pentru prima dată online.

viewscnt
Afla mai multe despre
e-commerce
retail