Un mare hotelier cere viitorului Guvern taxe minime pe salariile mari, pentru a-i readuce în țară pe angajații români

Un mare hotelier cere viitorului Guvern taxe minime pe salariile mari, pentru a-i readuce în țară pe angajații români
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 14 dec 2016

Nicolae Bucovală, unul dintre cei mai mari hotelieri de pe litoral, cere viitorului Guvern taxe de maximum 20% pe salariile de peste 800-1.000 de euro, astfel încât firmele din turism să încerce să-i atragă pe angajații valoroși plecați la muncă în străinătate. O astfel de măsură de limitare a impozitării, crede omul de afaceri, ar fi cea mai bună soluție pentru încurajarea românilor de peste granițe să se întoarcă în țară.

Nicolae Bucovală povesește că a discutat, de-a lungul anilor, cu mulți bucătari, recepționeri sau ospătari români care lucrează în străinătate și toți i-au spus că salariile mici din România i-au determinat să plece în alte țări. În hotelurile și restaurantele din alte țări europene câștigă peste 1.000 de euro, bani pe care, din cauza taxelor mari, firmele românești nu-și permit să-i plătească. Dacă are, ca bucătar în străinătate, 1.000 de euro, ca să-l aduc aici trebuie să-i dau aceiași bani. Cu actuala impozitare a salariilor, această sumă ne depășește", afirmă Bucovală pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

El amintește că în mai toate programele de guvernare se pune problema aducerii în țară a românilor care lucrează în străinătate. Din punctul său de vedere, însă, nu este o soluție ca Guvernul să cheltuiască pentru asta și să le dea celor care se întorc diverse sume de bani, pentru a-i stimula. Hotelierul propune, în schimb, viitorului Guvern să taie drastic din taxele pentru salariile mari. "Pentru ca cel de afară să se poată întoarce în România, sigur că trebuie să-i dai un salariu atractiv. Dacă tu, guvern, îmi dai posibilitatea să-i dau omului salariu ca în Spania sau Italia, impozitează-mă doar cu 20%. Dacă o firmă vrea să-i dea doar 400 sau 500 de euro salariu, atunci să impoziteze cu 40% sau 50%", crede omul de afaceri.

Comitetul Sectorial Turism: Hotelurile au doar 70% din necesarul de personal, SRL-uri eliberează diplome pe bandă rulantă CITEȘTE ȘI Comitetul Sectorial Turism: Hotelurile au doar 70% din necesarul de personal, SRL-uri eliberează diplome pe bandă rulantă

În opinia lui Bucovală, la salarii similare, mulți dintre românii care lucrează în hotelurile, barurile și restaurantele din străinătate s-ar întoarce în țară. "Eu am stat de vorbă în străinătate cu români care câștigă acolo, ca ospătari, 1.000 de euro, și i-am întrebat dacă ar veni în România nu pentru 1.000, ci pentru 800 de euro. Au răspuns că acum s-ar urca în avion, pentru că s-au săturat să stea în străinătate, pe chirii mari, și să nu le mai rămână nimic", adaugă hotelierul.

Patronatele din turismul românesc au discutat cu toate partidele înainte de alegeri și le-au transmis și cele mai importante două cerințe ale lor: reducerea costului muncii pe angajat, care în România e de două ori mai scump decât în orice țară din UE, și taxe mici pentru firmele care își păstrează angajații și în extrasezon.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
personal
bucovala
cerere
guvern