Valoarea totală a celor 50 de branduri românești de top a atins 5 miliarde euro, pe un fond în care Dacia își menține poziția de lider pentru al treilea an la rând, Banca Transilvania urcă, BCR iese din Top 10, iar companiile de stat CFR, CEC Bank, Tarom și TVR (cea din urmă ieșind chiar din Top 50 în acest an) pierd puternic din valoare. Mai mult, branduri precum Romstal, Boromir și Ciuc intră pentru prima dată între primele 50 ca valoare, conform datelor analizate de Profit.ro.
Compania de consultanță și evaluare de brand Brand Finance evaluează anual cele mai valoroase branduri ale lumii, finalizând acum clasamentul Brand Finance România 50, ediția 2019, în care sunt incluse cele mai valoroase 50 de branduri românești. Valoarea unui brand este echivalentă cu beneficiul economic net pe care proprietarul brandului l-ar obține prin licențierea brandului pe piața liberă, fiind analizate investiția de marketing, reputația acumulată cu clienții/consumatorii, angajații și alte părți interesate și impactul acestora în performanța de piață, concomitent cu estimarea veniturilor viitoare care sunt atribuibile brandului prin aplicarea unei rate de redevență care ar putea fi pretinsă pentru folosirea brandului.
Concluzia este că valoarea totală a celor 50 de branduri românești de top a atins 5 miliarde de euro, 60% dintre brandurile din clasament fiind create și dezvoltate în ultimii 30 de ani de sectorul privat, că sectoarele retail, bancar și petrol și gaze domină clasamentul, că este un peisaj mult mai dinamic, cu șase branduri intrând in clasament pentru prima oară în acest an, fiind semnalată și o tendință accentuată de scădere a brandurilor deținute de stat, care pierd valoare și coboară în clasament.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Rockefeller a activat programul de retragere de pe piața imobiliară românească. Și-a vândut deja din proprietățile acumulate"Brandurile puternice cresc cu mult peste ritmul economiei naționale – iar companiile cu branduri puternice creează valoare chiar și când creșterea economică încetinește. Se conturează o dinamică solidă a brandurilor românești de top, care le pregătește pentru provocările viitorului", spune David Haigh, CEO Brand Finance.
Brandul auto Dacia își menține poziția de lider pentru al treilea an la rând, cu o valoare de 1.320 milioane euro, în creștere cu 6% față de anul trecut.
Dintre primele 10 branduri, nouă au înregistrat creșteri in valoare, singura scădere fiind înregistrată de Electrica - minus 8%, ceea ce o duce cu un loc mai jos, pe poziția 10. BCR a ieșit din top 10 anul acesta, cu o scădere de 6% a valorii de brand. Pe fondul creșterilor in sectorul de petrol și gaze, brandurile Petrom și Rompetrol au crescut cu 49% și respectiv 44% – Rompetrol intrând pentru prima dată în Top 10.
DIGI (RCS&RDS) și-a consolidat valoarea de brand, depășind 200 milioane euro, după o creștere de 9% – și a marcat o premieră pentru un brand de telecom românesc, intrând in clasamentul global Brand Finance Telecoms 300 2019.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surpriză - eMAG vinde depozitul de lângă București, abia deschis, cea mai mare investiție a retailerului de până acum și cel mai mare depozit din Sud-Estul Europei. Banii - plasați în afacerea de bazăPe locul 5, Banca Transilvania urcă o poziție și își menține titlul de cel mai valoros brand bancar românesc — evaluat la 208 milioane euro, în creștere cu 41%, fiind singura bancă românească inclusă în clasamentul global Brand Finance Banking 500 2019.
Sectorul de retail și cel bancar domină clasamentul
Sectorul de retail (inclusiv e-commerce) a continuat să genereze cea mai mare valoare de brand – un total de 1.379 milioane euro, cu o creștere anuală medie de 27% și cu cele mai multe dintre cele 11 branduri prezente în creștere. Ascensiuni sunt în dreptul platformei de e-commerce eMAG și al retailerului Dedeman (care rămâne cel mai valoros brand cu acționariat 100% românesc) — ambele cu creșteri semnificative, de 27% și, respectiv, 34%.
Brandul de retail farmaceutic Catena a înregistrat o creștere anuală de 61%, în timp ce, în aceeași categorie, Sensiblu este singurul brand de retail care a scăzut în valoare (minus 26%).
Brandurile bancare continuă să ocupe un sector puternic în studiul Brand Finance România 50, ocupând două din primele zece locuri, chiar și după ieșirea brandului Bancpost, achiziționat de Banca Transilvania. Astfel, sectorul bancar a generat 489 milioane euro în valoare de brand, dar cu o evoluție inegală – Banca Transilvania și BRD au înregistrat creșteri solide, pe când BCR și CEC Bank au coborât în clasament ca urmare a scăderii în valoare.
Nou și vechi, intrări și ieșiri
Brandurile noi, create de sectorul privat în ultimii 28 de ani, ocupă mai mult de jumătate din locurile acestui clasament, generând o valoare de brand de aproape 2,5 miliarde euro.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Hiltonul din Centrul Vechi al Capitalei ajunge pe mâna șeicilor, pregătiți să plătească cel puțin 43 milioane euroCât despre brandurile vechi românești, atrage atenția tendința de scădere a brandurilor deținute de stat, care pierd valoare și alunecă spre baza clasamentului. Branduri ca CFR, Tarom sau TVR (cel din urmă ieșind din top 50 în acest an) au pierdut peste 20% din valoare fiecare față de clasamentul anterior. Chiar dacă valoarea de brand nu este reflectată in bilanț, neglijarea brandului se traduce in efecte tangibile cum ar fi scăderea moralului organizațional și a relevanței pe piață, urmate de diminuarea performanței economice și a valorii de business.
Șase branduri au intrat anul acesta pentru prima oară între primele 50, dinamizând peisajul acestui clasament. Cel mai valoros nou intrat este brandul de logistică Aquila, cu o valoare de 27 milioane euro; ceilalți nou-intrați sunt retailerul Romstal, brandurile alimentare Boromir și CocoRico, brandul de distribuție de combustibili Oscar și brandul de bere Ciuc.
Inevitabil, pentru fiecare brand care intră în clasament, un alt brand trebuie să-l părăsească. Anul acesta nu se mai regăsesc în clasament brandurile Bancpost (achiziționată și consolidată în Banca Transilvania), Tinmar – care navighează o piață de energie foarte turbulentă - și AKTA, Terapia, Dona și TVR, care au scăzut in valoare.
"Tabloul celor mai valoroase branduri românești este impresionant, dar rezervorul de valoare este mult mai extins; dincolo de top 50, peisajul brandurilor este tot mai dinamic, iar multe branduri cresc rapid in valoare", spune Mihai Bogdan, Managing Director, Brand Finance Romania.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Statul - eșec în litigiul cu Enel de la Paris. Pretențiile sale - infirmate de Curtea Internațională de Arbitraj. Miză ridicatăÎn plus față de analizarea brandurilor individuale, Brand Finance include în studiul anual și cele mai valoroase 10 portofolii de branduri, evaluate pentru acele companii care exploatează mai mult de un brand pe piață. Aceste 10 portofolii prezentate cuprind peste 40 de branduri locale cunoscute, dintre care cele mai valoroase sunt deja incluse în clasamentul individual.
Evaluat la 176 milioane euro, Ursus Breweries continuă sa conducă topul portofoliilor, cu trei branduri prezente și în clasamentul individual, incluzând berea Ursus (42 milioane euro) și berea Timișoreana (70 milioane euro) — cel mai vechi și mai valoros brand de bere local. Cele 10 portofolii, valorând împreună 664 milioane euro, sunt aceleași ca și în clasamentul precedent, și toate au înregistrat creșteri ale valorii — cu o medie de plus 20% față de anul trecut.