Țițeiul iranian va fi prelucrat la rafinăria Petrotel din România

Țițeiul iranian va fi prelucrat la rafinăria Petrotel din România
scris 29 ian 2016

Iranul este în grafic pentru majorarea producției de țiței cu 500.000 de barili pe zi, după ridicarea sancțiunilor în această lună, iar un milion de barili vor ajunge la rafinăria Petrotel din România, deținută de Lukoil, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. 

Șase petroliere iraniene vor livra țiței cumpărătorilor din Europa și Asia în februarie, susține o sursă din Iran. Alte surse au anunțat că Litasco, divizia comercială a grupului rus Lukoil, ar putea deveni primul cumpărător din Europa al țițeiului iranian, după ridicarea sancțiunilor. Litasco va livra rafinăriei Petrotel din România un milion de barili de țiței, care va fi încărcat în 5 februarie în terminalul iranian Kharg Island. 

Urmărește-ne și pe Google News

"Teheranul și-a majorat producția de țiței cu cel puțin 500.000 de barili pe zi și piața va vedea asta în următoarele zile. Există trei contracte finalizate cu clienți europeni, de asemenea se negociază cu clienții tradiționali din Asia, în special India", susține o sursă din Iran. 

Înainte de aplicarea sancțiunilor, rafinăriile europene cumpărau din Iran 800.000 de barili pe zi iar în ultimii ani aceste volume au fost înlocuite cu petrol din Irak, Arabia Saudită și Rusia. 

Iranul a declarat că vrea să-și recâștige clienții rapid și a încheiat deja acorduri cu Greek Hellenic Petroleum și grupul francez Total pentru vânzarea de țiței. 

Tribunalul Prahova restituie procurorilor dosarul Petrotel Lukoil, după ce constatase neregularități în rechizitoriu CITEȘTE ȘI Tribunalul Prahova restituie procurorilor dosarul Petrotel Lukoil, după ce constatase neregularități în rechizitoriu

Ținând cont de condițiile de pe piețe și de excedentul existent, Iranul este pregătit să-și majoreze exporturile de țiței cu 500.000 de barili pe zi, a afirmat în 17 ianuarie adjunctul ministrului petrolului, Amir Hossein Zamaninia. Acesta a adăugat că în următoarele luni Teheranul intenționează să extindă cu încă 500.000 de barili pe zi cantitatea exportată. 

Posibilitatea revenirii Iranului pe piața țițeiului și îngrijorarea provocată de turbulențele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol, au contribuit la declinul prețului țițeiului. Recent, prețul barilului de petrol Brent a scăzut sub pragul de 30 de dolari, pentru prima dată începând din martie 2004. 

În 25 ianuarie, grupul rus Lukoil a semnat un acord cu autoritățile de la Teheran pentru două proiecte de explorare în sud-vestul Iranului. 

Hormoz Qalavand, director al diviziei de explorare la National Iranian Oil Company, a afirmat că valoarea contractului se ridică la aproximativ șase milioane de dolari, iar Lukoil a început deja să lucreze la cele două proiecte. 

În 17 ianuarie, comunitatea internațională a ridicat toate sancțiunile legate de programul nuclear al Teheranului, în conformitate cu acordul nuclear încheiat pe 14 iulie 2015. 

Iranul are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume și este pe locul patru în privința rezervelor de țiței.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
titei
iran
petrotel
lukoil
petrol