Airbus Helicopters, cel mai mare producător european de elicoptere și unul dintre cei mai mari din lume, va vinde elicopterele pe care le va produce în România, la fabrica pe care o construiește la Ghimbav, clienților din întreaga lume, iar unul dintre primii clienți ar putea fi Organizația Națiunilor Unite, au declarat oficialii companiei, în contextul unei vizite efectate vineri de către vicepremierulul Costin Borc la fabrica de elicoptere a companiei, situată în apropiere de Marsilia.
Recent, Airbus Helicopters a înființat în România filiala Airbus Helicopters Industries, care se ocupă de construcția liniei finale de asamblare a elicopterelor H215.
Primul elicopter H215 va fi fabricat în România în 2017, proiectul fiind în grafic, urmând ca faza de dezvoltare să se încheie în 2019, când fabrica va ajunge la capacitatea de 15 elicoptere pe an, arată news.ro.
"Am ales România pentru că am crezut că este cel mai bun loc să investim pentru acest produs. Avem o relație de durată cu România în câteva programe și atunci când am avut de luat o decizie, am văzut că forța de muncă pregătită și know-how-ul erau deja acolo, iar parteneriatul pe care îl avem de mult timp cu Eurocopter România și cu IAR a reprezentat un mediu excelent pentru a continua să investim", a declarat vineri jurnaliștilor președintele-director general al Airbus Helicopters, Guillaume Faury.
CITEȘTE ȘI Motoc: Primele avioane F16 vor intra în dotarea armatei române în luna septembrieLa dezvoltarea proiectului H215, care are atât o versiune militară, cât și una civilă, în România participă companiile românești IAR, Aerostar, Aeroteh și Turbomecanica.
"Construim o filieră completă în ceea ce privește elicopterele în cadrul acestui parteneriat cu Airbus Helicopters. Modelul ar putea fi aplicat și la Romaero, după restructurarea companiei", a spus vicepremierul Costin Borc, cu ocazia vizitei la uzina de lângă Marsilia.
Reprezentanții Airbus Industries au ținut să precizeze că uzina din România nu reprezintă o simplă extensie a fabricii din Franța, fiind menită să funcționeze ca uzină separată în cadrul grupului, cu propria clientelă.
"Această linie de asamblare din România va avea întreaga responsabilitate pentru produsul H215. Obiectivul pe care îl avem este să completăm linia de producție cu ingineri, cu capacități de opțiuni de design și de adaptare la cerințele fiecărui client pentru a deservi întreaga lume", a precizat Guillaume Faury, un fost pilot de teste pentru elicopterele Airbus ajuns în fruntea producătorului.
CITEȘTE ȘI Cioloș îi cedează lui Borc administrarea uneia dintre cele mai valoroase companii româneștiÎntreaga piață mondială va fi deservită de la Brașov pentru toate elicopterele din gama H215, care avea și o denumire comercială distinctă. Șefii companiei ar putea chiar organiza o competiție în România pentru găsirea unei denumiri pentru noul elicopter.
"Nu este o afacere separată (în cadrul Airbus), dar este o linie de business completă. Avem o linie de business în Franța, avem una în Germania, avem chiar și în Statele Unite una, vom avea una nouă, completă, în România. Este o investiție care nu este doar uo facilitate de producție, dar este și una de inginerie,de management al programelor și de mentenanță pe termen lung", a mai spus Faury.
Airbus Helicopters este o companie la care participă Franța, Germania și Spania, însă francezii au cuvântul cel mai greu de spus în cadrul societății.
Pentru noua uzină de lângă Brașov, francezii au deja conturați primii clienți potențiali. Unul dintre primii ar putea fi Organizația Națiunilor Unite (ONU), care urmează să își înoiască flota de elicoptere de transport, iar modelul H215 al Airbus pare să se potrivească necesităților organizației.
Un alt client ar putea fi armata română. Într-o întâlnire recentă, la Paris, s-a discutat despre posibilitatea realizării unui upgrade al vechilor elicoptere Puma ale armatei române la standardul Super Puma.
Modernizarea, care se poate realiza la noua fabrică de la Ghimbav, ar presupune și schimbarea motoarelor, prea slabe pentru multe tipuri de misiuni actuale.
Principalii concurenți ai Airbus Helicopters sunt americanii de la Bell, Sikorski și Boeing și italienii de la Leonardo (Agusta), însă în liga mare a producătorilor de elicoptere încearcă să intre și companii din Rusia, China sau Coreea de Sud.