Moody’s a îmbunătățit perspectiva României din negativă în stabilă. Standard&Poor's a reconfirmat ratingul suveran. Rata de vaccinare relativ scăzută a României poate împiedica însă performanța economică

Moody’s a îmbunătățit perspectiva României din negativă în stabilă. Standard&Poor's a reconfirmat ratingul suveran. Rata de vaccinare relativ scăzută a României poate împiedica însă performanța economică
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 15 oct 2021

Agenția de rating Moody’s a reconfirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României, la Baa3/P-3, pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută și a îmbunãtãțit perspectiva din negativă în stabilă. Simultan, agenția de rating Standard&Poor's a decis să reconfirme ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României, la BBB-/A-3, pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum și perspectiva stabilă.

Cei doi factori-cheie care stau la baza deciziei Moody’s sunt ”perspectivele solide de creștere economicã bazate pe sectorul privat dinamic și pe utilizarea fondurilor NGEU și așteptãrile ca procedura de deficit excesiv sã acționeze ca o ancorã-cheie a strategiei de consolidare fiscalã consistentã și susținutã în urmãtorii trei ani”.

Urmărește-ne și pe Google News
JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

La rândul său,  Standard&Poor's apreciază că riscurile generate de deficitele gemene încã ridicate sunt atenuate de perspectivele implementãrii programului de reformã ancorat în Planul de Redresare și Reziliențã recent aprobat, precum și de perspectivele unei creșteri economice puternice.

Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic

Perspectiva stabilã reflectã așteptãrile agenției de îmbunãtãțire a poziției fiscale a României în urmãtorii ani.

“Anunțurile celor douã agenții de rating reprezintã un semnal de încredere în politicile de consolidare fiscalã, în atingerea țintelor asumate și în implementarea mãsurilor de reformã și investiții la care Guvernul României s-a angajat prin Planul de Redresare și Reziliențã. Totodatã, reconfirmarea ratingului României reprezintã o dovadã a încrederii partenerilor noștri externi în capacitatea  guvernului de a pune în aplicare reformele asumate prin PNRR.”, a declarat ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu.

Moody’s arată că evaluarea este susținută de așteptările că potențialul de creștere post-coronavirus al României va rămâne susținut de un sector privat dinamic.

Având în vedere prima jumătate din 2021, nivelul PIB real al României depășind deja cu 4% nivelurile dinaintea crizei, Moody's se așteaptă ca creșterea PIB-ului să ajungă la 7% în acest an. Pentru 2022, 2023 și 2024, Moody's prognozează rate de creștere de 4,6%, 4,1% și respectiv 3,6%. Estimată la aproximativ 3-4% de Comisia Europeană și FMI, creșterea potențială a României este una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

ULTMA ORĂ eMAG a anunțat data Black Friday 2021 CITEȘTE ȘI ULTMA ORĂ eMAG a anunțat data Black Friday 2021

În schimb, exporturile nete ar trebui să continue să contribuie negativ la creștere. În viitor, Moody's prognozează un deficit de 6,8% din PIB în 2022, 5,6% din PIB în 2023 și 4,5% din PIB în 2024.

Riscurile pentru perspectivele macroeconomice sunt legate de rata de vaccinare relativ scăzută a României, care ar putea împiedica activitatea economică în cazul în care autoritățile vor lua noi măsuri de izolare pentru a reduce progresul rapid al pandemiei din octombrie 2021.

Pentru a realiza consolidarea fiscală solicitată de autoritățile europene, se așteaptă ca România să pregătească, să legifereze și să implementeze reforme în domeniul pensiilor și al administrației publice. Îmbunătățirea reflectă, de asemenea, primul set de măsuri decis de guvern pentru înghețarea pensiilor și a salariilor publice, care au contribuit la limitarea cheltuielilor totale.

Deși sunt în scădere, deficitele prognozate vor rămâne peste pragul de stabilizare a datoriei în următorii trei ani. În consecință, Moody's estimează că raportul datorie-PIB va continua să crească în 2022 și 2023, atingând vârful în 2024 la 56,6% înainte de a începe să scadă în 2025.

viewscnt
Afla mai multe despre
standard
rating