Ordonanța prin care Ministerul Turismului a transpus directiva europeană privind pachetele turistice nu rezolvă problema garantării, deși premierul Viorica Dăncilă a afirmat că nu vor mai exista cazuri de "români abandonați prin lume", spun pentru Profit.ro marii turoperatori români. Aceștia susțin că actul normativ a apărut mult prea târziu, neținând cont de niciun amendament al industriei, și că nu are în spate mecanisme care să-l poate face funcțional, motiv pentru care riscă să fie "amendat" de Comisia Europeană, instituție pe care Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a sesizat-o deja.
Mulți turoperatori români s-au simțit jigniți recent când, într-un comunicat de presă, ministrul Turismului, Bogdan Trif, a afirmat triumfător că a rezolvat problema garantării pachetelor turistice și că nu va mai permite ca "turiștii români să fie furați". Cu alte cuvinte - au concluzionat turoperatorii - ministrul Turismului i-a făcut hoți pe cei de la agențiile de turism.
Dar în spatele acestei mici nemulțumiri a turoperatorilor se ascunde una mult mai mare, și anume că banii turiștilor nu vor fi garantați cu adevărat nici după ce Guvernul a aprobat printr-o ordonanță directiva europeană privind vânzarea pachetelor turistice, care obligă statele să asigure integral banii plătiți în avans de turiști și care trebuia implementată de la 1 iulie. Deși Ministerul Turismului asigură că a ținut cont de opinia industriei de profil, turoperatorii spun că actul normativ a fost elaborat fără să se țină cont de absolut niciun amendament al industriei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dragoș Anastasiu, fost președinte ANAT și omul care deține cel mai mare lanț de agenții de turism din România, TUI Travel Center, fiind reprezentantul local al concernului german TUI, a declarat pentru Profit.ro că directiva trebuia transpusă la 1 ianuarie 2018 și aplicată de la 1 iulie anul acesta. Prin urmare ,România și, implicit, Ministerul Turismului, nu aveau alternativă și erau obligate să facă acest demers, nefiind un act de curaj așa cum a anunțat ministrul Trif într-un comunicat, susținând că: "Am reușit astăzi ceea ce nimeni nu a avut curaj până acum".
Anastasiu susține că, dimpotrivă, în pofida nenumaratelor "presiuni" ale ANAT făcute de-a lungul vremii la autoritățile din turism pentru rezolvarea problemei și în pofida unor lucruri concrete propuse de industrie, autoritățile nu au facut nimic constructiv pe această temă mulți ani.
De fapt, există directive europene referitoare la garantare încă din 1990 și, chiar dacă România nu era membră UE în anul 2001, Alin Burcea, fost secretar de stat în turism la acea vreme, spune că știa de discuțiile europene referitoare la garantare și că, atunci când a ajuns la Ministerul Turismului în anul 2000, a emis un act normativ în acest sens valabil până astăzi, prin care de restituirea banilor turiștilor, răspunde agenția care i-a incasat. "În anul 2001 nici nu se punea problema de falimente sau insolvențe în turism. În toată această perioadă de 17 ani, niciunul dintre miniștrii care s-au perindat pe la turism nu a înțeles măcar despre ce e vorba.
Elena Udrea avea alte preocupări, lui Mihai Tudose nici nu i-a păsat, iar lui Costin Borc cu atât mai puțin", susține Alin Burcea, fost președinte ANAT în două rânduri și proprietar al Paralela 45, una dintre cele mai vechi și mai mari agenții de turism din România.
El adaugă că în anul 2014 a fost emisă directiva europeană în forma actuală, cu termen de implementare 1 iulie 2018. ANAT a depus în octombrie 2016 un proiect de ordonanță pentru garantare, ignorat de autoritățile din turism.
Dragoș Anastasiu afirmă că, în pofida faptului că România putea transpune copy-paste textul noii directive europene, autoritățile "au reușit să-l adapteze mioritic" făcându-l, pe alocuri, incompatibil cu sensul textului original. Astfel, transferarea responsabilității din partea organizatorilor din afara graniței României (dar din UE) către comercianții români, în forma decisă de guvernul României, este nu doar inutilă, ci și ilegală, spune omul de afaceri. "Prin urmare, mă aștept ca România să intre în curând în exact acea procedură de infringement de care a încercat să scape în ultima secundă", adaugă Dragoș Anastasiu.
CITEȘTE ȘI FOTO Anunț: Prețurile din România pentru noua Mazda 6A doua mare problemă a transpunerii directivei europene este, în opinia omului de afaceri, faptul că, odată cu ea, a fost abrogat mecanismul de garantare impus tot de guvernul României în urmă cu 7-8 luni, și anume fondul de garantare. Iar asta s-a întâmplat în condițiile în care nu există, deocamdată, pe piață un alt mecansim adaptat noilor cerințe, și anume de rambursare integrală a banilor plătiți în avans de turiști la agenții în caz de insolvență.
"Prin urmare, în opinia mea, <<curajul>> nu a fost să transpună directiva (la acest capitol au facut-o copy-paste), ci să scoată un act normativ știind că de a doua zi o întreagă industrie intră în ilegalitate și rămâne fără soluții în acest sens. Este ca și cum guvernul ar impune de mâine ca toate clădirile cu bulină din București să aibă asigurare obligatorie de cutremur la nivelul financiar integral al clădirii, ceea ce nu se poate", mai spune Anastasiu.
În ceea ce priveste declarația lui Bogdan Trif, reprezentantul TUI speră ca ministrul nu gândește așa cum a lăsat să se înțeleagă, și anume că a existat o tendință a agențiilor de turism să fure clienții, iar pentru a stopa asta a fost nevoie de intervenția statului. În primul rând, mai spune el, statul a fost solicitat în repetate rânduri de către ANAT să intervină, dar nu a facut-o.
"Este important de spus că, față de volumul imens de concedii organizate de agențiile de turism din România, cazurile de pagubă pentru clienți au fost scăzute dar, evident, fiecare caz este o problemă de nedorit. Dar toate cazurile au fost de insolvența, iar acest fenomen apare peste tot în lume și în toate industriile, și nu este furt. Cazul cel mai mediatizat, agenția Omnia: a fost pe piață 26 de ani și sute de mii de turiști s-au bucurat de serviciile agenției în această perioadă. Oare să avem senzația că, după 26 de ani, același patron s-a gândit să fure? În acest sens, poate că începe și statul român să se gândescă ce rol are chiar el în falimentarea nu numai a agențiilor de turism, ci a antreprenoriatului românesc, în general", afirmă Dragoș Anastasiu.
CITEȘTE ȘI FOTO BCR a pus în testare beta platforma digitală GeorgeEl susține că Ministerul Turismului creează așteptări false, și anume că toate serviciile agențiilor de turism vor fi "garantate" 100%. În realitate, chiar și plecând de la premisa că va exista un mecanism care să asigure 100%, acest lucru se referă strict la acele servicii care cuprind măcar două elemente (cazare/mâncare și transport, de exemplu) și nicidecum elemente individuale (cazare/mâncare), care reprezintă majoritatea serviciilor oferite de agenții în întreaga lume.
Alin Burcea crede, la rândul său, că ordonanța avansată de Trif nu rezolvă nimic, ba chiar strică și ce construise predecesorul său din PSD, Mircea Dobre, fost ministru al Turismului. ANAT și Dobre lucraseră la un proiect de ordonanță care a fost gata în decembrie 2017, prin care garantarea banilor turiștilor era asigurată dintr-un fond gestionat de FNGCIMM, adică de stat, singurul organism care are o oarecare experiență în gestionarea de fonduri.
În ianuarie 2018, explică Burcea, noul ministru de Finante, Eugen Teodorovici, nu a mai dorit ca statul să gestioneze garanțiile agențiilor, ca și cum statul nu ar fi avut nici un interes. "Noul ministru, Bogdan Trif, președintele PSD Sibiu, care nu cunoaște domeniul, a dorit să scoată un alt act normativ. În primul rând, a mai cerut două luni derogare, arătând încă o dată cât suntem de penibili, nefiind în stare să scoatem un act normativ în trei ani și jumătate. Nu a acceptat niciuna dintre ideile și propunerile noastre și, deși ne-am întâlnit des în aceste 7 luni de mandat al său, Trif nu a fost în stare să fie de acord cu un mecanism. Nu s-a facut niciun studiu despre nimic și ministrul repeta obsesiv "mă schimbă dacă intrăm în infringement, ca și cum asta ar fi singura lui preocupare, nu garantarea banilor turiștilor. Actuala ordonanță este pur teoretică și nu rezolvă nimic", susține Alin Burcea.
Dragoș Anastasiu concluzionează și el că acest act normativ a aparut mult prea târziu, neținând cont de măcar vreun amendament al industriei, este prost făcut, nu are mecanismele necesare în spate și nici nu le va putea avea în câteva luni. Transpunerea directivei europene, mai spune Anastasiu, este incorectă și, cu siguranță, va fi "amendată" de Comisia Europeană pe care ANAT deja a sesizat-o.
CITEȘTE ȘI VIDEO Grupul britanic Cineworld, proprietarul celui mai mare lanț local de cinematografe, Cinema City, va aduce în România sistemul de săli ScreenX"Cu toate că agențiile își doresc garantarea 100% a serviciilor, acest lucru, dincolo de faptul că excede scopului directivei, nu este posibil în România anului 2018 pentru că autoritățile nu au facut niciun pas intermediar în ultimii 10 ani, în pofida solicitărilor industriei", mai spune el.
Burcea, fost secretar de stat în urmă cu 18 ani în guvernul PSD condus de Adrian Năstase, crede că problemele vin "de mai sus" de Trif: "Supărarea mea mare este pe domnul Dragnea, care ne trimite acest fel de miniștri aerieni și rău intenționați, nu numai la turism, ci în întregul Guvern!”