Mari bănci ale lumii încep să-și facă griji serioase pentru economia mondială

Mari bănci ale lumii încep să-și facă griji serioase pentru economia mondială
scris 9 sep 2015

Goldman Sachs avertizează că oscilațiile puternice din piețele financiare internaționale presupun "multă vătămare în economie", iar Societe Generale amintește că pierderea de 9 trilioane dolari la nivelul capitalizării bursiere din ultimele trei luni nu are termeni de comparație decât în criza din 2008.

Dincolo de impactul asupra portofoliilor unor investitori, ce înseamnă fluctuațiile puterice ale piețelor financiare din ultimele trei luni și vânzările agresive pe activele de risc? Lasă ele cicatrici în economia mondială? Două mari instituții de credit din lume vin să ne spună că ceea ce vedem astăzi în maniera de tranzacționare s-ar putea răsfrânge către fundamentele economice. Oscilațiile puternice exprimate în evoluția indicelui de volatilitate VIX spun că piețele deja iau în calcul existența mai multor stricăciuni în economie, afirmă un raport al Goldman Sachs, preluat de Zero Hedge. Tot portalul financiar îi citează și pe analiștii de la Societe Generale, care punctează pierderea de nouă trilioane dolari de la nivelul capitalizării bursiere globale. Procentual, aceasta nu pare să însemne mult pentru piețele dezvoltate, dar ca sumă brută este depășită doar de hemoragia de avuție din anul 2008.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele VIX măsoară fluctuațiile pieței americane în funcție de cotațiile din piața opțiunilor, reprezentând astfel un indicator de sentiment. Cu cât volatilitatea pieței este mai mare - exprimând neliniștea investitorilor, cu atât indicele urcă. Și a urcat până la un nivel mediu de 25,9 puncte în luna august, departe de reperul de 18 puncte, ce ar indica o încredere în piață că economia avansează și crează locuri de muncă. În data de 24 august a.c,. a fost atins - la 40,7 puncte - un nou maxim post-criză. Volatilitatea recentă îi pune pe cei de la Goldman Sachs în gardă că a fost depășit reperul median zilnic de 26 de puncte al indicelui VIX, care marchează perioadele de recesiune. În criza recentă din 2008-2009, fluctațiile pieței au fost încă și mai mari, cu un nivel median al indicelui de 34 de puncte. "Poziția noastră este, pur și simplu, că un VIX la 27,8 puncte este în zona în care pare a include în preț multă vătămare în economie", spune raportul citat al Goldman.

O scădere bursieră mare cât China

Societe Generale are o veste bună pentru investitori, căderea de nouă trilioane de dolari a capitalizărilor bursiere din mai a.c. până în prezent, calculate la nivel mondial de Morgan Stanley, nu este cea mai mare din toate timpurile. Vestea proastă este, însă, că o astfel de prăbușire nu e depășită decât de evaporarea de avuție de 12,8 trilioane dolari de la sfârșitul lui 2008.

Nu este vorba doar de o modestă corecție pe indicele S&P500 al Bursei de la New York, ci și de diverse piețe emergente care au pierdut trilioane față de vârful din luna mai. Potrivit băncii franceze, un trilion de dolari a fost scăderea în piețele emergente, la patru trilioane dolari s-a ridicat declinul capitalizărilor pe bursele mature, iar patru trilioane de dolari îl reprezintă fenomenul unic al picajului bursier chinez. Este o cădere apropiată de Produsul Intern Brut al Chinei de 10 trilioane de dolari. "Un astfel de declin în valorile de piață va avea impact asupra calculării efectului de pârghie și, în consecință, toți ochii se vor aținti asupra piețelor de credit", avertizează Andrew Lapthorne, șef al cercetării pe equity al Societe Generale, autorul raportului.

Sfârșit de joc în sarabanda programelor de răscumpărare

Un motiv în plus de îngrijorare: în pofida scăderilor bursiere, indicatorii de evaluare fundamentală încă rămân ridicați. Scăderea capitalizărilor bursiere acum vine să arate o vulnerabilitate mai mare a companiilor îndatorate. În particular, corporațiile americane au avut un apetit fără saț pentru noi și noi datorii, contractând numai anul trecut aproximativ 450 miliarde dolari, potrivit propriilor lor raportări contabile. De ce s-au împrumutat atât de mult? În general ca să țină capitalizările bursiere sus, prin programe de buy-back. Este exact obiectivul lor cel care a fost lovit de scăderile recente. Concluzia lui Lapthorne: emiterea de datorie pentru a împinge în sus propria capitalizare bursieră a companiei nu mai funcționează.

viewscnt
Afla mai multe despre
criza
goldman sachs
societe genarale
indicele vix
bursa