Guvernul britanic a decis să ridice plafonul arsenalului nuclear al țării, o premieră de la prăbușirea Uniunii Sovietice, după cum reiese din documentul de revizuire strategică în materie de securitate, apărare și politică externă, transmite AFP.
Această revizuire strategică, prima după ieșirea completă a Marii Britanii din Uniunea Europeană și una din cele mai importante de după Războiul Rece, ridică Rusia la rangul de amenințare majoră pentru Regatul Unit și arată o voință de focalizare a intereselor britanice pe zona indo-pacifică, arată Agerpres.
'Obiectivul principal al acestei revizuiri, cea mai completă de după Războiul Rece, este de a face Regatul Unit mai puternic, mai sigur și mai prosper, în același timp cu apărarea valorilor noastre', a declarat premierul Boris Johnson în fața deputaților.
CITEȘTE ȘI Învață de la traderi cu experiență prin VestorPremierul britanic a indicat Statele Unite drept principalul său aliat, asigurând totuși Uniunea Europeană de sprijinul său 'de nezdruncinat' după Brexit.
Una din principalele măsuri din documentul de peste 100 de pagini prevede că Marea Britanie ridică de la 180 la 260 - o creștere de circa 45% - plafonul maxim al arsenalului său de focoase nucleare, punând astfel capăt dezarmării treptate puse în practică de la prăbușirea Uniunii Sovietice în urmă cu trei decenii.
Noua politică a fost criticată în mod deschis de liderul opoziției laburiste, Keir Starmer, care a apreciat că ea distruge complet eforturile politice de oprire a cursei armamentelor nucleare.
Documentul reafirmă rolul NATO drept 'fundament al securității colective' pentru zona euroatlantică și prezintă Rusia lui Vladimir Putin ca fiind 'amenințarea directă cea mai acută împotriva Marii Britanii'.
CITEȘTE ȘI Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor ciberneticeÎn schimb, se arată mai nuanțat față de China, descrisă ca un 'concurent sistemic' dată fiind afirmarea sa în creștere pe scena mondială, dar cu care se dorește aprofundarea relațiilor comerciale și a cărei cooperare este considerată indispensabilă în lupta împotriva schimbărilor climatice.