În așteptarea unui investitor la Oltchim, Guvernul obține prelungirea cu un an a Planului de reorganizare

În așteptarea unui investitor la Oltchim, Guvernul obține prelungirea cu un an a Planului de reorganizare
Thomas Dincă
Thomas Dincă
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 24 nov 2016

Guvernul a obținut prelungirea cu un an, până în aprilie 2019, a duratei de executare a Planului de reorganizare judiciară a Oltchim, în așteptarea unui investitor care să verse bani în compania a cărei privatizare a eșuat în 2012, în urma unui "show" cu influențe politice înainte de alegerile parlamentare și cu Dan Diaconescu în prim plan. La scurt timp după acel episod, în anul următor, compania a intrat în insolvență.

Prelungirea programului de reorganizare a fost aprobată în august de Adunarea Generală a Creditorilor și acceptată acum de către judecători. Planul trebuia executat în decurs de 3 ani, până în aprilie 2018.

Urmărește-ne și pe Google News

Planul de reorganizare, aprobat anul trecut, prevede, pentru creditorii bugetari, dintre care cel mai mare este Autoritatea de Administrare a Activelor Statului (AAAS), recuperarea a doar 19% din sumele datorate de Oltchim. Marți, Profit.ro a anunțat însă că Guvernul modifică sistemul propus de dare în plată a activelor Oltchim, pentru a-i "scoate din schemă" pe ceilalți creditori.

Planul poate fi citit AICI.

FOTO Hotelurile Rina din Poiana Brașov, deținute de israelieni intrați în faliment, nu pot fi vândute nici după un an CITEȘTE ȘI FOTO Hotelurile Rina din Poiana Brașov, deținute de israelieni intrați în faliment, nu pot fi vândute nici după un an

Compania este controlată de stat, care deține 54,8% din acțiuni și care a mai încercat privatizarea acesteia, dar fără succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu și-a exprimat interesul să preia compania.

În august acest an, acționarul majoritar al combinatului, Ministerul Economiei, a anunțat că scoate Oltchim la vânzare pe bucăți, prin nouă pachete de active, procesul de selecție al investitorilor urmând a se încheia la sfârșitul acestui an.

Grupul germano-polonez PCC, acționar minoritar al Oltchim, este una din cele două companii interesate să preia activele Oltchim, alături de Chimcomplex, societate controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza.

În septembrie, PCC a trimis la Comisia Europeană un plan propriu de restructurare a Oltchim, care prevede păstrarea actualei structuri juridice, dar renunțarea la activele neviabile și la o parte din angajați.

Oltchim a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 16,1 milioane lei (3,6 milioane euro), comparativ cu pierderi de 15,7 milioane lei (3,5 milioane euro) raportate în perioada similară a anului trecut.

În perioada ianuarie-septembrie 2016, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 555,1 milioane lei (123,7 milioane euro), în scădere cu 2,7% comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut, când Oltchim a realizat afaceri în sumă de 570,5 milioane lei (126,8 milioane euro). Combinatul are în prezent circa 2.000 de salariați.

Oltchim este singurul producător din România de clor și polieter polioli și exportă 74% din producție.

viewscnt
Afla mai multe despre
oltchim
reorganizare
plan
prelungire