Guvernul vrea să îi convingă pe dezvoltatorii sistemelor IT utilizate în administrație să îi cedeze drepturile de proprietate intelectuală asupra acestora, evitând astfel perpetuarea actelor adiționale la contractele existente.
Intenția de a iniția astfel de discuții a fost prezentată, fără multe detalii, de către proaspătul ministru interimar la Comunicațiilor, Dragoș Tudorache, după ce noul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a susținut că firmele IT nu acordă instituțiilor publice accesul la codul sursă al sistemelor informatice, cerându-le să accepte o serie de acte adiționale la contracte de mentenanță.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Este vorba de contracte elaborate în mod defectuos și care specifică faptul că drepturile de proprietate intelectuală asupra acelor sisteme sunt păstrate de către dezvoltatori. Noi considerăm că acest mod de a elabora contracte este eronat și vrem să îl schimbăm. Putem schimba însă doar pentru viitor, nu și pentru trecut. De aceea, sistemele deja dezvoltate pentru care dezvoltatorii au încă drepturi de proprietate intelectuală prin contract, singura posibilitate este de a intra într-un dialog cu acești dezvoltatori și de a găsi metode la nivel contractual prin care putem să recuperăm aceste drepturi de proprietate intelectuală în așa fel încât măcar pentru viitor să ne asigurăm că banii pe care îi alocăm pentru mentenanța acestor sisteme sunt cheltuiți altfel, mai eficient", a spus Tudorache.
Codul sursă, continând detaliile de realizare a unui program de computer, este folosit de programator pentru modificarea sau dezvoltarea ulterioară a acestuia, fiind un secret apărat atent de majoritatea producătorilor de programe IT și protejat prin dreptul de proprietate intelectuală.