Grupul francez BNP Paribas a instalat ca administrator la IFN-ul din România un director de resurse umane, BNR blochează numirea

Grupul francez BNP Paribas a instalat ca administrator la IFN-ul din România un director de resurse umane, BNR blochează numirea
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 12 feb 2018

Grupul francez BNP Paribas l-a instalat pe Frederic Paul Thoral în poziția de administrator al Cetelem IFN, liderul pieței creditelor de consum IFN din România, dar Banca Națională a refuzat acum să aprobe numirea, argumentând că acesta nu are suficientă experiență pentru un astfel de post. În aceste condiții, francezii au fost obligați să îl revoce pe Thoral din noua funcție.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Thoral lucrează la BNP de 10 ani, doar ca Director pentru Resurse Umane.

Urmărește-ne și pe Google News

Cetelem, instituția financiară nebancară cu cea mai mare cotă pe piața creditelor de consum din România, a fuzionat cu BNP Paribas Personal Finance, acționarul unic al companiei, și s-a transformat în sucursală a băncii franceze. Activitatea comercială din România a noii sucursale de finanțe personale a BNP continuă sub brandul Cetelem.

Fuziunea, anunțată încă din vara anului trecut, mutare despre care Profit.ro a scris atunci, face parte dintr-un proces de transformare la nivel de grup. Decizia strategică a BNP Paribas vizează îmbunătățirea operațiunilor în piețele din Europa Centrală și de Est: Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria, România și Bulgaria.

Declarația 600 - răspunsuri ale Fiscului la problema începutului de an: cine și cum trebuie să depună formularul CITEȘTE ȘI Declarația 600 - răspunsuri ale Fiscului la problema începutului de an: cine și cum trebuie să depună formularul

În România, Cetelem ofera credite de consum în magazine, carduri de credit sub sigla MasterCard, credite auto și credite de nevoi personale cu acordare prin telefon sau Internet, precum și în rețeaua de agenții proprii. Are în ofertă produse financiare în lei, cu rate fixe.

Înființată sub denumirea Credisson International SRL de retailerul Flanco, Cetelem este prezentă pe piața românească de 14 ani și a avut peste 1 milion de clienți până în prezent. Potrivit raportului depus la Finanțe, Cetelem IFN avea creanțe asupra clientelei de peste 1 miliard de lei la finele lui 2016, un capital social de 92,2 milioane de lei și un profit net de 77,3 milioane de lei.

Transformarea în sucursală bancară, motivată de decizia strategică la nivelul grupului francez, vine într-un context în care reglementările pentru IFN-uri se înăspreau în România. BNR a introdus anul trecut cerințe ridicate de capital pentru instituțiile financiare nebancare ce percep dobânzi peste anumite praguri, un proiect legislativ existând și în Parlament, trecut de Senat. Instituțiile financiare nebancare nu au voie să atragă depozite de de la populație, dar au și ele surse atrase, de la bănci Oficiali ai BNR au justificat restricțiile suplimentare prin aceea că nerambursarea împrumuturilor către bănci ar putea avea efecte de contagiune asupra sistemului bancar.

FOTO Singurul specialist al BTT pe discoteci-sonorizări și-a scos la vânzare complexul turistic din Costinești: Nu mai am chef, parcă mai trebuie să ne mai și plimbăm un pic prin lume ! CITEȘTE ȘI FOTO Singurul specialist al BTT pe discoteci-sonorizări și-a scos la vânzare complexul turistic din Costinești: Nu mai am chef, parcă mai trebuie să ne mai și plimbăm un pic prin lume !

Modificările decise de BNR impun o pondere la risc de 1000% pentru creditele cu o dobândă anuală efectivă mai mare de 200% (în lei) cu scadența de până la 15 zile, pentru cele cu o dobândă mai mare de 100% cu scadența inițială între 16 și 90 de zile și pentru cele care depășesc de 10 ori rata dobânzii Lombard.

AnchorMulte dintre instituțiile de credit nebancare ce oferă împrumuturi pe termen scurt practică rate ale DAE peste acest nivel (chiar de câteva mii la sută în unele cazuri), chiar dacă rata de dobândă nominală este sub prag. Motivul este acela că DAE include și comisioanele și are o valoarea mai mare cu cât creditul este pe o scadență mai scurtă.

BNP Paribas Personal Finance SA este liderul pieței creditelor de consum în Franța și în Europa, prin intermediul activității de acordare a creditelor de consum și credite imobiliare. Deținută în proporție de 100% de banca BNP Paribas SA, BNP Paribas Personal Finance are aproape 17.500 de angajați și operează în peste 30 de țări.

Grupul  BNP Paribas este prezent pe piața locală din 2007, prin divizia care asigură activitățile de Corporate & Institutional Banking, BNP Paribas Paris SA, Sucursala București. În România, banca oferă servicii financiare adresate corporațiilor (clienți internaționali ai grupului sau businessuri locale) și instituțiilor publice.

viewscnt
Afla mai multe despre
cetelem ifn
bnp paribas
bnp paribas personal finance