Un raport confidențial al Curții Federale de Conturi germane arată că guvernul Angelei Merkel și guvernele regionale eșuează în lupta împotriva spălării banilor. Auditorii solicită acum limite maxime pentru plățile în numerar. „Germania este un hotspot pentru cei care spală bani” scrie Handelsblatt, în 24 ianuarie, în legătură cu acest raport, potrivit căruia, aproximativ 100 de miliarde de euro sunt spălate, anual, în Germania. Pe lângă sectorul financiar, scenele pe care se joacă cu bani murdari sunt tranzacțiile imobiliare, comerțul cu mașini și piața de artă.
În anul 2019, ministrul finanțelor, Olaf Scholz (SPD, a anunțat că va rezolva problema, însă fără succes. La sfârșitul lunii iulie 2019, el a spus: „Spălarea banilor este o problemă serioasă în țara noastră. Trebuie să eliminăm acest lucru. Trebuie să aruncăm o privire mai atentă, în special pe piața imobiliară”, arată Hotnews.
În raportul clasificat menționat de Handelsblatt, Curtea Federală de Conturi a analizat și a ajuns la concluzia că guvernul federal și guvernele de land sunt departe de a controla problema. Curtea s-a referit în primul rând la domeniul tranzacțiilor imobiliare, al reprezentanțelor auto și la piața artei. Guvernul federal estimează volumul spălării banilor, în aceste zone, la până la 30 de miliarde de euro pe an.
CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?Un studiu publicat în numele Ministerului Federal al Finanțelor presupune până la 28.000 de cazuri suspecte de spălare a banilor, în afara sectorului financiar, în fiecare an. Foarte puține dintre acestea sunt raportate: în 2019 au existat doar 1.500 de rapoarte de tranzacții suspecte.
Curtea de Conturi identifică drept motiv al ratei scăzute de raportare, alocarea haotică a responsabilităților: „de la ministere, la autoritățile de poliție locale și până la administrațiile orașelor”.
CITEȘTE ȘI Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi onlineÎn plus, Curtea solicită o limită superioară pentru plățile în numerar, de 5.000 de euro, sumă considerată a îngreuna evaziunea fiscală. Această limită maximă de numerar este „o componentă importantă în lupta împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului”.
Astfel de limite superioare există deja, în alte țări ale UE: Italia are o limită maximă de 2.999,99 euro, Franța de la 1.000 la 10.000 de euro, în funcție de faptul dacă un rezident sau un străin plătește în numerar. În Germania, introducerea unei limite superioare cuprinse între 2.000 și 5.000 de euro a eșuat, din cauza rezistenței populare.