Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, creat de Polonia și România, vrea să ajungă la investiții de 100 miliarde euro în infrastructură și energie

Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, creat de Polonia și România, vrea să ajungă la investiții de 100 miliarde euro în infrastructură și energie
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 29 nov 2019

Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (FII3M), creat de Polonia și România, își propune să ajungă la investiții agregate de până la 100 de miliarde de euro în regiunea celor Trei Mări în infrastructura de transport, energie și infrastructura digitală și caută noi adeziuni.

Fondul a fost înființat în luna mai pe spatele Inițiativei celor Trei Mări, prin contribuția băncii de dezvoltare a Poloniei, Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK), și a băncii de export al României, Eximbank, care au contribuit cu peste 500 de milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Conducerea Fondului a organizat o conferință de promovare la București în care să-și prezinte planurile către investitori și companiile de consultanță în investiții.

Ionuț Dumitru, economist șef Raiffeisen Bank: Piețele nu ne vor finanța deficite de 4-5% din PIB. Creșterea pensiilor se poate face doar cu taxe mai mari sau reducerea altor cheltuieli CITEȘTE ȘI Ionuț Dumitru, economist șef Raiffeisen Bank: Piețele nu ne vor finanța deficite de 4-5% din PIB. Creșterea pensiilor se poate face doar cu taxe mai mari sau reducerea altor cheltuieli

”Conferința de la București marchează începutul procesului de creștere a notorietății Fondului celor Trei Mări - un nou instrument financiar, complementar fondurilor structurale ale Uniunii Europene, dar bazat pe reguli comerciale. Fondul celor Trei Mări este dedicat susținerii investițiilor care vor reduce decalajele de infrastructură încă existente între Vestul și Estul Europei. Împreună cu România am înființat acest vehicul la care alte 10 state se află în proces de aderare”, spune Beata Daszyńska-Muzyczka, președintele Consiliului de Supraveghere al FII3M.

Fondul este deschis investitorilor naționali sau supranaționali din țările regiunii, celor instituționali din întreaga lume, precum și colaborării și susținerii internaționale prin Banca Mondială, Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare.

“FII3M este pe punctul de a deveni operațional în totalitate”, spune Nicolae Albu, membru al Consiliului de Supraveghere al Fondului. “În acest moment, ne aflăm în diferite stadii de negociere cu alte state din regiunea celor Trei Mări care doresc să se alăture fondului, context în care am inițiat această serie de evenimente de promovare a cadrului, scopului și a obiectivelor FII3M”, adaugă acesta.

FII3M vrea să deruleze proiecte în domenii prioritare în cele 12 țări din regiunea celor Trei Mări, precum infrastructura de transport, energie și infrastructură digitală, cu o valoare agregată de până la 100 miliarde de euro.

Finanțarea acoperă investiții tip greenfield, sau aflate deja în primele stadii, achiziție de acțiuni, participare în vehicule investiționale cu scopuri speciale sau datorii subordonate.

România a virat 460 de milioane de lei în acest an pentru capitalul Fondului.

Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică formată din 12 state situate între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Aceste țări totalizează 28% din teritoriul Uniunii Europene și 22% din populația acesteia (114 milioane de persoane).

viewscnt
Afla mai multe despre
initiativa celor trei mari
fondul de investiții al inițiativei celor trei mări
fii3m