Cei zece manageri angajați în urmă cu doi ani pentru a restructura Transilvania Hotels & Travel, divizia de turism a SIF Transilvania, și demiși după doar câteva luni,au câștigat procesele împotriva companiei, blocând conturile acesteia. Managerii spun că, cumulat, compania trebuie să le plătească salarii și compensații de peste un milion de euro. Reprezentanții SIF Transilvania afirmă că nu vor plăti acești bani, deoarece mai există căi extraordinare de atac.
După doi ani, cei zece manageri au câștigat procesul colectiv intentat firmei Transilvania Hotels & Travel, iar câțiva dintre ei, printre care Mihai Zamfir, George Secăreanu și Mircea Drăghici, au câștigat și procesele individuale la Curtea de Apel București, instanța urmând să decidă și în cazul celorlalți directori demiși. Mihai Zamfir a reușit deja să blocheze conturile Transilvania Hotels & Travel, cerând executarea silită a firmei, iar Drăghici și Secăreanu urmează să ceară și ei același lucru.
Potrivit celor trei foști manageri, echipa celor zece demiși are de recuperat salarii pe doi ani plus alte compensații ce se ridică, cumulat, la peste un milion de euro. "Eu sunt al doilea care a câștigat, din lotul cel mare, procesul cu Transilvania Travel, dar am cea mai mare sumă de recuperat - 110.000 de euro net. Prin urmare, le-am și blocat conturile", a declarat Zamfir pentru Profit.ro. El se teme ca nu cumva, pentru a evita să plătească salariile restante, Transilvania Hotels & Travel să-și ceară insolvența.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
George Secăreanu a câștigat și el procesul individual, având, asemenea lui Drăghici și Zamfir, o hotărâre definitivă din partea instanței. "M-am întâlnit deja cu un expert contabil, ca să calculăm exact suma, și urmează să cer și eu executarea", spune acesta.
Mircea Drăghici afirmă, la rândul lui, că va cere blocarea conturilor Transilvania Hotels & Travel și executarea silită a acesteia. El povestește că a avut o întâlnire cu Marius Zamfir, directorul general al firmei, care ar fi încercat să negocieze cu el. "Mi-a spus că, dacă nu accept plata eșalonată a datoriilor, atât eu, cât și foștii mei colegi, societatea nu are altă soluție decât să intre în insolvență. Atât timp cât instanța mi-a dat câștig de cauză, nu am de gând să negociez ce am obținut acolo", susține acesta.
Contactat de Profit.ro, Marius Zamfir a declarat că firma nu va intra în insolvență. "Doamne ferește! Nu e nimic adevărat. Gândiți-vă că, totuși, suntem o forță, nu suntem buticurile de la colțul străzii", a precizat acesta.
El a completat că, dacă instanța a emis o hotărâre definitivă în aceste procese, nu înseamnă că Transilvania Travel a pierdut, pentru că mai există încă două căi extraordinare de atac. Marius Zamfir spune că, la acțiunea fostului manager, Mihai Zamfir, care a blocat conturile firmei,a fost depusă deja contestație cu suspendare. "Conturile sunt pe cale să se deblocheze", afirmă el. Directorul Transilvania Hotels & Travel a mai spus că firma nu are de gând să le plătească niciun ban foștilor angajați atât timp cât mai există căi de atac și de apărare.
Cel mai mare proprietar de hoteluri din România, SIF Transilvania, cu un portofoliu de aproape 40 de unități, printre care Orizont din Predeal, Lotus din Felix, Aro Palace din Brașov și THR Marea Neagră, cu peste 20 de hoteluri pe litoral, a decis în urmă cu mai bine de doi ani ca agenția sa de turism, Transilvania Hotels & Travel, să se transforme într-o firmă de management hotelier care să administreze patrimoniul.
Firma a înregistrase în 2014 afaceri de 18 milioane de lei și pierderi de 1,7 milioane de lei, după ce cu un an în urmă avusese o cifră de afaceri de 30 de milioane de lei și un profit net sub 80.000 de lei. Rezultatele modeste l-au făcut pe vicepreședintele executiv de atunci, Radu Toia, numit în vara anului 2014, să-l recruteze pe Bruno Negoiță, specializat în restructurări și redresări de afaceri, cu scopul de a selecta și coordona echipa care ar fi urmat să restructureze activitatea hotelurilor din portofoliu.
Firma Transilvania Hotels & Travel urma să-și schimbe demunirea în Sigma Hotel Management și să devină o companie de management hotelier care să încerce să facă mai performante companiile de turism din portofoliu. Bruno Negoiță a selectat zece manageri cu experiență, precum George Secăreanu (Ritz Carlton - Doha Qatar, Hilton București, Radisson București), Mihai Zamfir (Caro Hotel, Triannon Hotel, Vienna International Hotel, Tulip Inn, Holiday Inn Londra, Crowne Plaza, Sofitel), Marius Mihulin (Golden Tulip, Atlantic Tour, Autoritatea Turistică a Thailandei), Mircea Drăghici (MBA –Scoala Hotelieră de la Lausanne, East Hospitality Consulting, Globalization & Innovation - Manchester Metropolitan University, ANAT) sau Simona Răduț (Magic Holiday).
După două luni, însă, toți managerii au fost demiși, iar ulterior Sigma Management a redevenit Transilvania Hotels & Travel. "Ne-am trezit toți dați afară peste noapte. De ce ne-au dat afară? Am descoperit niște lucruri și eu cred că am deranjat niște interese. Am cerut documentele pe ultimii doi ani și erau multe lucruri în neregulă", susține Mircea Drăghici. El afirmă că, la una dintre societăți, Covasna, care deținea hotelul Căprioara, în Consiliul de Administrație, care fixa tarifele hoteliere, o persoană avea și agenție de turism. "Acea persoană stabilea tarifele la care se vindeau camerele hotelului către agențiile de tursim, printre care și a sa", este opinia asumată de acesta.
Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, activitatea Transilvania Hotels & Travel a scăzut după plecarea celor zece manageri, firma încheind anul 2015 cu o cifră de afaceri de 16 milioane de lei și pierderi nete de 1,9 milioane de lei. "Firma ar fi avut un viitor mult mai bun dacă se transforma în societate de management hotelier. Acum e doar un interpus între ea și hoteluri, iar noi am vrut să o transformăm într-o societate modernă, ca în cazul marilor lanțuri hoteleliere", a mai spus Mircea Drăghici.