Era secretului bancar din Elveția a luat sfârșit, dar pentru România există o problemă

Era secretului bancar din Elveția a luat sfârșit, dar pentru România există o problemă
scris 5 oct 2018

Era secretului bancar din Elveția, cel mai mare centru din lume care administrează averi offshore, a luat sfârșit în mod oficial, după ce această țară a început schimbul automat de date ale clienților cu autorități fiscale din zeci de state, dar România și Cipru nu beneficiază pentru că nu respectă reglementările internaționale privind confidențialitatea datelor, transmite Reuters.

Administrația Fiscală Federală din Elveția a anunțat vineri că la sfârșitul lunii septembrie a efectuat primul schimb de datele referitoare la conturile clienților, potrivit noilor standarde care au rolul să combată evaziunea fiscală, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Secretul bancar mai este menținut în unele privințe – autoritățile elvețiene nu pot afla în mod automat ce au cetățenii în conturile bancare din țările lor, de exemplu – dar vremurile în care profesioniștii europeni bine plătiți puteau să păstreze bani peste graniță, departe de fiscul țării de origine, au luat sfârșit.

GRAFICE Guvernul a rămas mult în urmă cu împrumuturile și va trebui să atragă în ultimele 3 luni sume mari de la bănci și de pe piețele externe CITEȘTE ȘI GRAFICE Guvernul a rămas mult în urmă cu împrumuturile și va trebui să atragă în ultimele 3 luni sume mari de la bănci și de pe piețele externe

Schimbul inițial de informații urma să aibă loc cu statele Uniunii Europene plus alte nouă jurisdicții: Australia, Canada, Guernsey, Islanda, Insula Man, Japonia, Jersey, Norvegia și Coreea de Sud.

”Cipru și România sunt excluse în prezent pentru că nu respectă cerințele internaționale referitoare la securitatea și confidențialitatea datelor”, a precizat Administrația Fiscală Federală din Elveția.

Transmiterea datelor către Australia și Franța a fost amânată ”pentru că aceste state nu au putut furniza încă date Elveției, din motive tehnice”, a precizat instituția, adăugând că nu a primit încă date din Croația, Estonia și Polonia.

FOTO Piraeus Bank dezvăluie noul logo după decizia redenumirii în First Bank CITEȘTE ȘI FOTO Piraeus Bank dezvăluie noul logo după decizia redenumirii în First Bank

Aproximativ 7.000 de bănci, trusturi, companii de asigurători și alte instituții financiare înregistrate la FTA colectează date referitoare la milioane de ocnturi și le trimite agenției fiscale elvețiene. FTA trimite la rândul ei informații referitoare la aproximativ 2 milioane de conturi statelor partenere.

Informațiile includ numele deținătorului, adresa, țara de rezidență și numărul de identificare fiscală, precum și instituția raportoare, balanța contului și veniturile din capital. Acestea permit autorităților să verifice dacă acești contribuabili au declarat corect condurile financiare din străinătate.

Schimbul anual de date va fi extins anul viitor la circa 80 de state partenere, cu condiția ca acestea respecte condițiile privind securitatea și confidențialitatea datelor.

Isărescu, despre limitarea gradului de îndatorare la credite: Suntem în faza finală CITEȘTE ȘI Isărescu, despre limitarea gradului de îndatorare la credite: Suntem în faza finală

Forumul Global pentru Transparență și Schimb de Informații în Scop Fiscal al OCDE verifică implementarea acordului de către statele partenere.

În urma presiunilor internaționale, secretul bancar din Elveția a fost restrâns pe parcursul anilor, ceea ce înseamnă că persoanele bogate din toată lumea nu mai pot folosi statul elvețian pentru ascunderea averilor. Schimbările au pus Elveția în concurență puternică cu centre financiare aflate în dezvoltare puternică, cum sunt Hong Kong și Singapore.

viewscnt
Afla mai multe despre
elvetia
banci
depozite
credite