Prăbușirea prețului petrolului și incertitudinile create de criza coronavirusului pun în pericol cel mai ambițios program de înstrăinare de active din sectorul petrolier, cel al Exxon Mobil, care a amânat pe termen nedefinit procesul de vânzare a participațiilor din Marea Nordului, de pe urma cărora spera să încaseze aproximativ 2 miliarde de dolari. Compania americană ar putea aplica același tratament și participației pe care o deține, alături de OMV Petrom în Neptun Deep, cu atât mai mult cu cât Guvernul nu arată nicio intenție de modificare a Legii offshore, așa cum a promis în repetate rânduri ministrul Economiei, Virgil Popescu.
Știrea amânării procesului de vânzare a participațiilor deținute de Exxon Mobil, publicată de The Wall Street Journal, care citează surse apropiate conducerii executive ale companiei, se referă doar la participațiile la exploatarea zăcămintelor din Marea Nordului.
Cu toate acestea, publicația americană susține că prăbușirea prețului petrolului pune în pericol cel mai ambițios program de înstrăinare de active din sectorul petrolier, cel al Exxon, care spera să obțină 25 de miliarde de euro până în 2025 numai din vânzarea de active.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Surse din piața gazelor au declarat pentru Profit.ro că, cel puțin pentru acest an, negocierile concernului format din OMV Petrom, Romgaz și o a treia companie străină (foarte probabil compania poloneză PGNiG) cu Exxon sunt suspendate din două motive.
Primul este acela că, la actualele cotații ale gazelor și în absența relaxării condițiilor fiscale din Legea offshore, exploatarea comercială a gazului din Marea Neagră nu este rentabilă.
Atât potențialii cumpărători, cât și Exxon, susțin, având motivații diferite, că în absența modificării Legii offshore orice tranzacție este exclusă.
În plus, Exxon speră ca o eventuală reducere a fiscalității să atragă mai mulți pretendenți, ceea ce îi va permite obținerea unui preț mai bun, în timp ce potențialii cumpărători se așteaptă ca modificarea Legii offshore, dublată de o revenire a cotațiilor gazelor în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat, să transforme proiectul într-un viabil din punct de vedere comercial și să-i mărească profitabilitatea.
Potrivit surselor citate, ministrul Economiei s-a întâlnit atât cu reprezentanții concernului, cât și cu Exxon și le-a transmis că orice modificare a Legii offshore în acest an este improbabilă și că nu va fi adoptată decât cu acordul tuturor formațiunilor parlamentare.
Exxon Mobil nu va vinde active, chiar dacă le-a scos deja pe piață, la un preț mai mic decât valoarea pe care consideră că acestea ar avea-o în cazul în care le-ar păstra în propriul portofoliu, anunța în luna februarie CEO-ul companiei americane, Darren Woods. Cu alte cuvinte, dacă prețul oferit de potențialii cumpărători pentru participația ExxonMobil la Neptun Deep nu acoperă randamentul pe care compania americană estimează că l-ar avea proiectul dacă ar rămâne în portofoliul său, americanii ar putea să rămână acționari în proiectul din România.
Potrivit The Wall Street Journal decizia Exxon Mobil de a amâna înstrăinarea activelor din Marea Nordului are la bază micșorarea oportunităților companiei, potențialii cumpărători fiind mai concentrați pentru conservarea lichidităților în perspectiva recesiunii care va urma.
“Există o incertitudine extrem de ridicată legată de cum va arăta lumea post-virus și care va fi impactul asupra prețului petrolului și gazelor, așa că potențialii cumpărători sunt reticenți să-și angajeze capitalul în astfel de tranzacții”, susține Biraj Borkhataria (RBC Capital Markets).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV De ce au fost suspendate preluările de companii energetice în perioada stării de urgență"Testăm interesul pieței pentru preluarea ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited și/sau a cotei sale de participare în perimetrul XIX Neptun din România. Furnizăm informații potențialelor părți interesate, dar menționăm că nu s-a încheiat niciun acord și nu a fost identificat niciun cumpărător”, a precizat ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited pentru Profit.ro.
"Continuăm să ne îndeplinim rolul și obligațiile de operator pentru ca proiectul să progreseze și continuăm toate demersurile pentru obținerea autorizațiilor necesare”, susțineau la acea dată reprezentanții companiei.