Comisia Europeană (CE) a propus oficial Consiliului UE semnarea tratatului de liber schimb cu Canada, cunoscut sub numele de Acordul Economic și Comercial Global (Comprehensive Economic and Trade Agreement - CETA), care, printre altele, va elimina taxele vamale dintre cele două părți, va permite participarea directă a firmelor la licitații publice și va liberaliza piața serviciilor.
"Tratatul dintre Uniunea Europeană și Canada este cel mai bun și mai progresiv acord comercial al UE de până acum și vreau să intre în vigoare cât mai curând posibil. Tratatul oferă noi oportunități pentru companiile europene, promovând, în același timp, standarde ridicate în folosul cetățenilor. Am analizat argumentele de ordin legal și am ascultat opiniile șefilor de stat sau de guvern și ale parlamentelor naționale. Acum este timpul să acționăm", a spus marți, într-un comunicat, președintele CE, Jean-Claude Juncker.
Uniunea Europeană și Canada au finalizat în acest an negocierile privind CETA. Pentru a fi încheiat, acordul necesită aprobarea Consiliului UE și a Parlamentului European, precum și a tuturor statelor membre UE, în cadrul procedurilor naționale de ratificare.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Canada va trimite o misiune tehnică la București în problema ridicării vizelor. România și Bulgaria sunt decise să blocheze acordul dintre UE și CanadaÎn cadrul negocierilor, guvernul de la Ottawa s-a angajat ca, până la încheierea acordului, să elimine obligativitatea vizelor pentru cetățenii României și Bulgariei, care au nevoie de vize pentru a călători în Canada.
Acest lucru nu s-a întâmplat, ba, mai mult, autoritățile canadiene au informat Comisia Europeană că nu intenționează să renunțe la vizele impuse românilor și bulgarilor, în pofida declarațiilor privind posibilitatea ca blocul comunitar să reintroducă un regim de vize pentru Canada și SUA. În acest context, Comisia a cerut statelor membre să inițieze de urgență dezbateri în vederea adoptării, până pe 12 iulie, a unei poziții referitoare la posibila suspendare a regimului de liberă circulație pentru cetățenii americani și canadieni care călătoresc în Uniunea Europeană.
În luna mai, premierul Dacian Cioloș a avertizat că România va folosi toate mijloacele care îi stau la dispoziție în cadrul Uniunii Europene și în procesul de negociere a Tratatului de liber schimb dintre UE și Canada, pentru ca această țară să își respecte angajamentul de ridicare a vizelor turistice pentru cetățenii români.
CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Cioloș a plecat în Canada să rezolve problema vizelor cu un premier fost boxer, antrenor de bungee-jumping și model de stripteaseObținerea aprobării din partea Consiliului UE și a Parlamentului European va permite aplicarea imediată, cu titlu provizoriu, a termenilor acordului, se arată în comunicatul CE.
"Chiar din prima zi, aplicarea CETA se va reflecta în renunțarea la aproape toate taxele vamale dintre statele UE și Canada, ceea ce va duce la economii anuale de milioane de euro pentru companiile europene. Consumatorii vor beneficia și ei în mod direct, ca urmare a reducerii prețurilor și a creșterii ofertei de produse importate din Canada", potrivit documentului.
În opinia CE, acordul va stimula comerțul cu servicii, va crea noi oportunități de acces pe piață și va permite prestatorilor de servicii să se deplaseze între UE și Canada pentru a fi mai aproape de clienții lor. De asemenea, acordul va facilita recunoașterea calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate (precum cea de arhitect, de contabil sau de inginer), deschizând noi oportunități pentru profesioniștii din aceste sectoare. Acesta va permite totodată întreprinderilor din UE să participe la licitații pentru contracte de achiziții publice canadiene la toate nivelurile de guvernare — federal, provincial și local — și în domenii diverse începând de la sisteme informatice până la sectoarele rutier și feroviar.
Totodată, Canada s-a angajat să urmeze abordarea UE și să publice toate licitațiile pentru achiziții publice pe un site internet unic. Companiile din UE interesate vor putea avea astfel mult mai ușor acces la informațiile de care au nevoie cu privire la astfel de licitații, potrivit comunicatului.