Comisia Europeană (CE) a cerut marți statelor membre să inițieze de "urgență" dezbateri în vederea adoptării, până pe 12 iulie, a unei poziții referitoare la posibila suspendare a regimului de liberă circulație pentru cetățenii americani și canadieni care călătoresc în Uniunea Europeană, în baza nerespectării principiului reciprocității depline, în contextul în care mai multe țări europene, printre care și România, nu beneficiază încă de un regim fără vize în SUA și Canada.
"În timp ce reciprocitatea deplină s-a realizat cu Japonia în decembrie 2015, iar cu Australia în iunie 2015, SUA, Canada și Brunei continuă să aplice obligativitatea vizelor pentru cetățenii anumitor state membre ale UE, în pofida faptului că rezidenții acestor țări terțe beneficiază de exceptare de la regimul obligativității vizelor în UE", se arată într-un comunicat al CE.
În prezent, regimul obligativității vizelor este aplicat de Canada pentru cetățenii din Bulgaria și România, și de SUA pentru cetățenii din Bulgaria, Croația, Cipru, Polonia și România. Brunei aplică în continuare obligativitatea vizelor pentru cetățenii croați.
"Reciprocitatea în materie de vize constituie un element fundamental al politicii comune a UE în acest domeniu. Cetățenii UE se așteaptă, pe bună dreptate, să călătorească fără viză în orice țară terță ai cărei cetățeni pot intra în spațiul Schengen fără viză. Astăzi, Comisia a evaluat consecințele juridice, politice și economice ale unei posibile suspendări temporare a exceptării de la regimul obligativității vizelor cu SUA, Canada și Brunei și a invitat Parlamentul European și Consiliul să își exprime pozițiile cu privire la calea de urmat", a spus Dimitris Avramopoulos, comisarul UE pentru afaceri interne, migrație și cetățenie.
CITEȘTE ȘI Donald Trump recrutează muncitori din România și alte țări, cu ajutorul unui new-yorkez de origine românăCE apreciază că reintroducerea vizelor pentru SUA și Canada ar avea "consecințe economice considerabile, în special pentru industria aeronautică, și totodată ar avea un impact semnificativ asupra relațiilor externe ale UE cu doi parteneri strategici".
Totodată, CE notează că este foarte puțin probabil ca statele membre să aibă posibilitatea de a prelucra un număr sporit de cereri de viză, în conformitate cu dispozițiile Codului de vize, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a unei decizii privind obligativitatea vizelor pentru cetățenii americani și canadieni și, pe de altă parte, o astfel de obligativitate ar putea conduce la o scădere a numărului de călători din cele două țări.
"Prin urmare, Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să inițieze de urgență dezbateri și să adopte o poziție referitoare la calea de urmat cea mai potrivită în lumina evaluării prezentate de Comisie și să o informeze cu privire la pozițiile lor până cel târziu la data de 12 iulie 2016", potrivit comunicatului.
Săptămâna trecută, autoritățile canadiene au anunțat că nu intenționează să renunțe la vizele impuse românilor și bulgarilor, în pofida aluziilor reprezentanților CE privind posibilitatea ca blocul comunitar să reintroducă un regim de vize pentru Canada și SUA.