Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că în următoarea perioadă va începe un program-pilot pentru e-Facturare, care va aduce la buget venituri de circa 20 de miliarde lei. Ministrul de Finanțe a adăugat că nu vor exista executări silite pentru companii până pe 25 decembrie și va fi luată măsura extinderii termenului pentru rambursarea TVA cu control ulterior până la 25 ianuarie. „Dacă există companii care au depus declarații și nu pot să plătească și vor să fie în reeșalonare, până li se aprobă reeșalonarea există o perioadă de timp. Atunci nu curg dobânzile și penalitățile”, a explicat Cîțu.
De ce anume mai au nevoie firmele în România în actualul context, cum trebuie calibrat bugetul pentru a funcționa în pandemie, ce soluții rapide de finanțare sunt la îndemână, la ce bănci poți apela și când, ce noi programe sunt pregătite de autorități și cum pot fi folosite eficient cele existente va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro - IMM-urile în criză, pentru care detalii pot fi aflate AICI. Conferința, organizată cu sprijinul UniCredit Bank ca partener principal și ROCA Investments, va fi transmisă în direct pe site-ul profit.ro, pe pagina de Facebook Profit.ro, ca și de către postul de televiziune Profit TV
El a înaintat Guvernului o ordonanță în acest sens, în această seară.
UPDATE Guvernul a aprobat eșalonarea datoriilor restante de la declanșarea stãrii de urgențã și a prelungit termenele pentru executãri și accesorii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul a aprobat, joi, aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a eșalonãrii la platã pentru cel mult 12 luni, pentru obligațiile bugetare principale și accesorii a cãror scadențã/termen de platã s-a împlinit dupã data la care a fost declanșatã starea de urgențã și pânã la data eliberãrii certificatului de atestare fiscalã.
Totodatã, Executivul a decis prelungirea pânã la 25 decembrie a perioadei în care nu se percep dobânzi și penalitãți pentru obligațiile fiscale neachitate la termen, a cãror scadențã s-a împlinit dupã declanșarea stãrii de urgențã.
Pânã la 25 decembrie 2020, organele fiscale nu vor începe executarea silitã, dând posibilitatea debitorilor de a se decide cu privire la accesarea facilitãților fiscale oferite corespunzãtor situației sale fiscale.
Beneficiari ai facilitãții de eșalonare simplificatã sunt toți contribuabilii, indiferent de forma de proprietate, inclusiv cei care au în derulare o înlesnire la platã potrivit Codului de procedurã fiscalã și care nu înregistreazã obligații fiscale restante la data declarãrii stãrii de urgențã, sau acestea au fost achitate pânã la eliberarea certificatului fiscal.
Pentru acordarea eșalonãrii contribuabilul, trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiții:
a) sã depunã cerere pânã la data de 15 decembrie 2020, inclusiv. La cerere, debitorul poate anexa graficul de eșalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eºalonare;
b) sã nu înregistreze obligații bugetare restante la data declarãrii stãrii de urgențã și neachitate ulterior.
c) sã nu se afle în procedura insolvenței;
d) sã nu se afle în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare;
e) sã aibã depuse toate declarațiile fiscale;
f) sã nu i se fi stabilit rãspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau rãspunderea solidarã, potrivit prevederilor art. 25 și 26 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedurã fiscalã, cu modificãrile și completãrile ulterioare.
Eșalonarea la platã nu se acordã pentru sume de pânã la 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 5.000 de lei, în cazul persoanelor juridice.
Pot beneficia de eșalonarea simplificatã și debitorii aflați în insolvența pentru obligațiile curente nãscute dupã declararea stãrii de urgențã, dar și cei care au eșalonare la platã conform Codului de procedurã fiscalã.
Întrucât eșalonarea simplificatã nu presupune constituirea de garanții, legiuitorul, în acord cu mediul de afaceri și ceilalți parteneri sociali, a instituit plata unei dobânzi.Nivelul de dobânzii este redus la jumãtate, respectiv 0,01% pe zi de întârziere adicã la 3,65 % pe an (fațã de Codul de procedurã fiscalã care prevede nivelul dobânzii de 0,02% pe zi de întârziere)
Debitorul poate solicita modificarea eșalonarii prin includerea în eșalonare a obligațiilor nãscute dupã acordarea eșalonãrii la platã de 2 ori pe perioada eșalonării.
Dacã debitorul pierde eșalonarea, poate solicita menținerea acesteia tot de 2 ori.
Debitorul poate anexa graficul de esalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eºalonare, care poate cuprinde rate diferențiate de platã.
„Ordonanța, chiar dacă se publică după 25 octombrie, permite reeșalonarea acestor datorii acumulate de la începutul stării de urgență până la 25 octombrie. Companiile au până pe 15 decembrie timp să facă această cerere de reeșalonare pentru anul viitor. Nu vor fi executări silite până la 25 decembrie. Tot astăzi vom introduce în ordonanță încă o facilitate, după discuțiile cu companiile la Consiliul Economic și Social. Pentru perioada 26 octombrie - 25 decembrie nu se vor calcula nici dobânzi și nici penalități pentru obligațiile fiscale scadente de la intrarea în starea de urgență până la data de 25 decembrie. Dacă există companii care au depus declarații și nu pot să plătească și vor să fie în reeșalonare, până li se aprobă reeșalonarea există o perioadă de timp. Atunci nu curg dobânzile și penalitățile. Și am adăugat, tot după discuțiile cu companiile - extindem termenul pentru rambursarea TVA cu control ulterior până la 25 ianuarie”, a explicat Florin Cîțu, la începutul ședinței de joi a Guvernului, arată news.ro.
CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țarăEl a adăugat că „deja avem în istoricul ANAF foarte multe companii care au fost controlate de-a lungul timpului și au plătit de fiecare dată TVA. Putem face un sistem ca, pentru aceste companii care au un anumit rating, să existe acest sistem de rambursare TVA cu control ulterior permanentizată. La asta lucrăm după 25 ianuarie”.
Ministrul Finanțelor a mai spus că va începe un program-pilot pentru e-Facturare, în perioada următoare.
CITEȘTE ȘI Studiul EY ”Revenirea la muncă. Noile condiții”: 60% dintre angajatori consideră că afacerea lor se află într-o „mare dificultate” din cauza Covid-19„Este un program-pilot care va aduce la buget, din estimările nu numai ale noastre, ci și ale instituțiilor internaționale și din ceea ce am văzut în alte țări, în special în Italia, cel puțin două puncte procentuale venituri, ceea ce înseamnă aproape 20 de miliarde de lei în acest moment”, a completat Cîțu.