Britanicii de la Vast Resources preiau 29% dintr-un perimetru din “patrulaterul aurifer”, lângă Baia de Arieș și Roșia Montană

Britanicii de la Vast Resources preiau 29% dintr-un perimetru din “patrulaterul aurifer”, lângă Baia de Arieș și Roșia Montană
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 20 aug 2018

Compania britanică Vast Resources, administratorul minelor polimetalice Mănăila și Băița Plai, a preluat o participație indirectă de 29,41% din perimetrul Geamăna-Colții Lazărului, situat în apropiere de Baia de Arieș și de Roșia Montană, în așa-numitul “patrulater aurifer” din Munții Apuseni.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Perimetrul are o suprafață de 7,285 kilometri pătrați, fiind adiacent fostei mine aurifere Baia de Arieș, închisă în 2004. Potrivit Vast Resources, testele istorice în zonă au indicat prezența aurului în concentrații de până la 22,4 g/tona de minereu.

Urmărește-ne și pe Google News

Vast Resources a preluat participația prin intermediul unei subsidiare recent înființate în Marea Britanie, EMA Resources Ltd.

EMA Resources s-a angajat să preia întreg capitalul social al Blueberry Ridge SRL, operatorul licenței de explorare a perimetrului Geamăna-Colții Lazărului (perimetrul Blueberry).

OFICIAL Roșia Montană și precedentul piramidelor egiptene. Demersul României de includere a zonei în patrimoniul UNESCO, argument cu care i se cer despăgubiri de 2% din PIB. Un \ CITEȘTE ȘI OFICIAL Roșia Montană și precedentul piramidelor egiptene. Demersul României de includere a zonei în patrimoniul UNESCO, argument cu care i se cer despăgubiri de 2% din PIB. Un "Like" dat pe Facebook, printre probele depuse de Gabriel Resources la dosarul

După încorporarea acțiunilor Blueberry Ridge, EMA Resources va emite vânzătorilor noi acțiuni reprezentând 70,59% din capitalul social propriu lărgit, iar Vast Resources va rămâne cu restul de 29,41% din acțiuni, cu condiția obținerii, până la finele acestei luni, a unei finanțări de 1 milion de dolari.

Blueberry Ridge a fost înființată la Deva în 2011 de cetățeanul american John Ernest Dahlman, iar în 2015 a primit de la ANRM o licență de explorare a perimetrului din Apuseni, în vederea exploatării minereurilor polimetalice și aurifere din zonă. Firma, cu 0 angajați, este administrată de Emanuela Gavrilă, fostă șefă a PSD Costinești, în prezent finanțatoare a clubului sportiv SSC Farul.

EMA Resources Ltd., cu sediul la Nettlestead, în regiunea Kent, a fost înregistrată la începutul lunii trecute. Compania este condusă de Andrew Prelea, directorul general al Vast Resources.

Potrivit britanicilor, investiția în perimetrul de lângă Baia de Arieș ar putea justifica lansarea unei oferte publice inițiale pentru EMA Resources, operațiune ce ar putea avea loc până la finele anului viitor.

Blueberry Ridge va avea un loc în Consiliul Director al noii companii, în timp ce Vast Resources va deține controlul managerial asupra procesului de listare, precum și în ceea ce privește lucrările viitoare în perimetrul din Apuseni, fiind îndreptățită la un comision egal cu 10% din acțiunile EMA Resources înaintea derulării ofertei publice.

Dragoș Tănase, de peste 10 ani șef al Roșia Montană Gold Corporation, preia și postul de CEO al companiei-mamă Gabriel Resources, care se judecă la Washington cu România pentru peste 4 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Dragoș Tănase, de peste 10 ani șef al Roșia Montană Gold Corporation, preia și postul de CEO al companiei-mamă Gabriel Resources, care se judecă la Washington cu România pentru peste 4 miliarde de dolari

Planurile Vast Resources pentru perimetrul Blueberry includ obținerea licenței de exploatare până la sfârșitul acestui an, precum și o eventuală licență de explorare pentru perimetrul Baia de Arieș.

Fosta mină de aur de la Baia de Arieș a fost închisă în 2004 și reabilitată cu finanțare de la Uniunea Europeană, în zonă nefiind permise în prezent lucrări de explorare sau exploatare.

În condițiile apropiatei intrări în vigoare a unui proiect de lege prezentat în premieră de Profit.ro și adoptat recent în Parlament, interdicțiile ar urma să fie ridicate în zonă, “cu efectul că Blueberry Ridge va fi bine poziționată să aplice pentru o licență de explorare”, arată reprezentanții Vast Resources.

“Obținerea licenței va aduce beneficii suplimentare în ceea ce privește accesul la toate datele istorice legate de fosta mină de la Baia de Arieș”, precizează compania britanică.

Vast Resources precizează că extracția aurului în perimetrul Blueberry se va face fără utilizarea cianurilor, procedeele avute în vedere fiind separarea gravitațională și flotația.

Vast Resources operează în România minele polimetalice Băița Plai (Bihor) și Mănăila (Suceava) și are în plan dezvoltarea unei noi cariere polimetalice la Cârlibaba, în apropiere de mina de la Mănăila. Tot în apropiere de Mănăila, Vast Resources mai deține două concesiuni, respectiv Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, unde a fost indentificată prezența unor depozite de cupru și aur.

La începutul lunii, compania a depus la ANRM documentul final necesar obținerii asocierii la licența de producție pentru mina Băița Plai, la capătul unui proces care a durat aproximativ patru ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
vast resources
blueberry ridge
geamana
perimetru aurifer
apuseni
investitie