Blocul-turn cu hotel, birouri, magazine și un cazinou în Piața Lahovari, pregătit de antreprenori israelieni, a primit undă verde după 9 ani. Anterior au fost acuzații că proiectul ar afecta clădiri monument

Blocul-turn cu hotel, birouri, magazine și un cazinou în Piața Lahovari, pregătit de antreprenori israelieni, a primit undă verde după 9 ani. Anterior au fost acuzații că proiectul ar afecta clădiri monument
scris 29 sep 2017

Proiectul blocului-turn din Piața Lahovari, zonă ultracentrală a Bucureștiului, o construcție înaltă de 23 de metri pregătită pentru a include un hotel, birouri, magazine și un cazinou,  gândită de oamenii de afaceri israelieni Jacob Freund și Gonen Shlomo, a obținut acordul Primăriei Generale a Capitalei, după 9 ani de la redactarea proiectului și după ce investitorii s-au judecat cu municipalitatea pentru întârzierea aprobării. De fiecare dată în acești ani votul a fost însă negativ, PUZ-ul nefiind acordat, dar acum a obținut avizul, conform unui consilier municipal USR.

Proiectul a fost contestat anterior de către unele organizații neguvernamentale, precum cea condusă de Nicușor Dan, actual parlamentar și lider al USR, cu argumentul că blocul ar urma să fie construit între patru clădiri monument istoric.

Urmărește-ne și pe Google News

La finalul lunii februarie a acestui an, firma Falcon Consulting, condusă de cei doi oameni de afaceri, a așteptat din nou obținerea avizului pentru Planul Urbanistic Zonal din partea Primăriei, proiectul fiind propus spre avizare. Acordarea PUZ-ului a fost însă respinsă atunci, cu 16 voturi împotrivă, 3 pentru și 5 abțineri.

EXCLUSIV Grupul italian Landi Renzo ia în calcul închiderea producției în România și centralizarea operațiunilor în Polonia CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul italian Landi Renzo ia în calcul închiderea producției în România și centralizarea operațiunilor în Polonia

În 2012, Falcon a dat în judecată Consiliul General al Municipiului București cerând instanței să oblige municipalitatea să îi accepte ridicarea blocului-turn și să îi achite daune de peste 1 milion de euro.

Proiectul fusese propus CGMB în diferite ședințe spre aprobare, în intervalul 2011-2012, care a amânat de fiecare dată decizia.

Ieri, însă, conform consilierului municipal din partea USR Roxana Wring, Consiliul General al Capitalei a aprobat construcția.

"m cerut retragerea PUZ Lahovary de pe ordinea de zi. Firea a raspuns ca  refuza pentru ca nu  exista motiv pentru  retragerea PUZ-ului doarece fusese modificat si este in regula. Si anume, fusese informata de catre Diana Olteanu, director executiv  la Directia de urbanism, ca inaltimea imobilului a fost redusa la 3 etaje, dar si ca ar exista o plangere prealabila facuta de catre investitori impotriva Primariei Capitalei. Cind s-a ajuns la punctul de pe ordinea de zi la care figura PUZ Lahovary am solicitat presedintelui de sedinta sa o convoace pe Diana Olteanu pentru a-mi confirma cele afirmate de primarul Gabriela Firea, avand in vedere ca documentatia care era publicata pe site era cea initiala, adica un bloc de 23 metri  inaltime (aproximativ 7 etaje). Lucrurile nu erau de loc clare, mai mult, miercuri  in sedinta Comisiei de urbanism nu ni se  prezentase o documentatie noua. Presedintele de sedinta a refuzat sa o  convoace pe Diana Olteanu si consilerii PSD au incercat sa ma opreasca sa-mi exprim opinia impotriva adoptarii PUZ-ului. In final, Orlando Culea mi-a taiat microfonul. PSD si PMP au votat pentru. PNL lipsea", a spus Wring, citată de Hotnews.

viewscnt
Afla mai multe despre
lahovari
bloc
turn
shlomo
freund
jacob