Clarificările din normele Codului fiscal, publicate recent, sunt utile doar pentru firmele sau PFA care nu au prevederi în contractul de spațiu referitoare la suprafața afectată activității. În caz contrar, va fi necesar un raport de evaluare al întregii clădiri, cu costurile aferente, iar impozitul datorat va fi mai mare.
“Criteriul utilităților a fost introdus în normele Codului fiscal pentru departajarea clădirilor mixte – cu dublu scop, rezidențial și nerezidențial – deținute de persoane fizice. Prin urmare, decontarea/deducerea utilităților este folosită drept criteriu de departajare – rezidențial sau nerezidențial – doar dacă spațiile afectate celor două scopuri – activitate economică și locuință – nu sunt delimitate”, explică Andreea Steinhart, partener Contexpert, care a făcut o analiză a impozitării clădirilor mixte – folosite atât ca locuință, cât și ca sediu al societății sau al PFA.
Potrivit acesteia, clădirile mixte cu proprietari persoane fizice se pot încadra în trei situații.
Prima situație este cea a clădirilor mixte unde este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfășoară activitate. “În acest caz, impozitul este rezidențial și este necesar un certificat constatator de la Registrul Comerțului care să dovedească că aveți sediu secundar sau aveți mențiunea că nu desfășurați activitate la sediu”, precizează Andreea Steinhart.
CITEȘTE ȘI Bucureștiul riscă să nu mai fie acoperit cu semnal de mobil. Antenele GSM - amplasate la 500 metri de școli și spitaleA doua situație se referă la clădirile mixte unde este înregistrat un domiciliu fiscal la care se desfășoară activitatea economică, iar suprafețele folosite în scop rezidențial și nerezidențial nu sunt evidențiate distinct.
“În acest caz, impozitul se calculează ca pentru clădiri nerezidențiale dacă există cheltuieli cu utilitățile înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitate economică sau ca pentru clădiri rezidențiale dacă nu există cheltuieli cu utilitățile înregistrate în sarcină persoanei ce desfășoară activitate economică”, arată consultantul fiscal.
Prin cheltuielile cu utilitățile se înțelege, conform normelor, cheltuieli comune aferente imobilului, energia electrică, gaze naturale, termoficare, apa, canalizare.
CITEȘTE ȘI Finanțele majorează de la 1 aprilie acciza specifică la țigări. Ce se întâmplă cu prețurileA treia situație este cea a clădirilor mixte unde este înregistrat un domiciliu fiscal la care se desfășoară activitatea economică, iar suprafețele folosite în scop rezidențial și nerezidențial sunt evidențiate distinct.
Potrivit normelor, delimitarea suprafețelor rezultă din documentul anexat la declarația depusă la organul fiscal local care poate fi, după caz:
- contractul de închiriere, în care se precizează suprafața transmisă pentru desfășurarea activității economice
- contractul de comodat în care se precizează suprafața transmisă pentru desfășurarea activității economice
- autorizația de construire și/sau de desființare, după caz, privind schimbarea de destinație a clădirii, în condițiile Legii nr. 50/1991
- documentația cadastrală
- orice alte documente doveditoare
- declarația pe propria răspundere a proprietarului clădirii dacă nu există alte documente doveditoare.
“Pentru clădirile mixte unde spațiile sunt delimitate – prin documentație cadastrală, contract de comodat, de închiriere etc – va fi necesar un raport de evaluare. Evaluarea va fi efectuată pentru toată clădirea, urmând că impozitul să se calculeze, conform prorata, pentru partea de clădire afectată activității și rezidențial pentru suprafața din clădire destinată locuinței. Cele două valori se însumează”, spune Andreea Steinhart, care precizează că, chiar dacă în contractul de comodat nu sunt specificați metrii pătrați ocupați, dar există o suprafață care este afectată activității, se consideră că suprafațele sunt delimitate.
“Dacă societatea/PFA sunt declarate la Registrul Comerțului cu activitate economică în clădirea respectivă, atunci aveți nevoie de un raport de evaluare pentru toată clădirea, iar impozitul se va calcula ca nerezidențial, conform prorata, pentru partea prevăzută în contract ca afectată activității, respectiv ca rezidențial pentru restul clădirii. Ulterior, cele două valori, astfel calculate”, se însumează, explică aceasta.
CITEȘTE ȘI Firmele și PFA înregistrate după 2010 riscă impozit majorat pe clădiri din cauza excesului de birocrație al FisculuiNoul regim de impozitare a clădirilor a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016 și se aplică în funcție de destinația clădirii, în loc de proprietar. Cotele de impozit sunt între 0,08% și 0,2% pentru clădirile rezidențiale și între 0,2% și 1,3%, cu posibilitatea de majorare a cotei maxime cu 50%, pentru clădirile nerezidențiale.
Din cauza neclararităților în aplicarea impozitului pentru clădirile mixte, normele au fost recent modificate prin HG 159/2015.
Persoanele juridice, precum și persoanele fizice care dețin clădiri mixte și/sau nerezidențiale trebuie să depună o declarație la taxe locale, însoțită de documente, pentru a li se stabili impozitul. Având în vedere că modificările din norme au apărut cu doar 10 zile înainte de expirarea termenului de depunere a declarațiilor, acesta a fost amânat de la 31 martie, la 31 mai, potrivit unui anunț al guvernului, care a aprobat o ordonanță de urgență în acest sens, dar care nu a fost, încă, publicată în Monitorul Oficial.