VIDEO Maria Florea, Head of Office Agency JLL, la Profit LIVE: Tehnologia și generația Millenials schimbă modelele de business

VIDEO Maria Florea, Head of Office Agency JLL, la Profit LIVE: Tehnologia și generația Millenials schimbă modelele de business
scris 12 oct 2016

Chiriașii, dezvoltatorii și investitorii trebuie să-și schimbe modul de a aborda piața imobiliară și să-și adapteze modelul de business în scopul de a-și valorifica la maxim investiția, într-un mediu în continuă și rapidă schimbare, a arătat la Profit LIVE Maria Florea, Head of Office Agency la compania de consultanță imobiliară JLL.

”Firmele și-au dat seama că trebuie să atragă talente și să le rețină în companie. Orice firmă mare din România își dorește să păstreze cât mai mult un angajat în cadrul companiei și să nu se ducă la competiție. În acest context, angajatorii țin mult mai mult cont de nevoile angajatului care nu sunt doar salariale, ci și de cum își petrece timpul la birou”, a spus aceasta.

Urmărește-ne și pe Google News

În funcție de cerințele angajaților, firmele discută cu dezvoltatorii, la rândul lor în competiție puternică, astfel că aceștia trebuie să vină cu clădiri mai bune, nu doar din punct de vedere al chiriilor.

”Deci nu este vorba doar despre bani, de salarii sau de chirie, ci este vorba și despre ce oferă în cadrul acelui birou. Dezvoltatorii încearcă să facă niște clădiri cât mai deștepte și cât mai flexibile, pentru a ajuta chiriașii să scadă costul de ocupare și pentru a crea mediul pe care și-l dorește angajatul”, a menționat Florea.

JLL a lansat raportul ”Workspace, reworked: ride the wave of tech driven change”, care analizează impactul tehnologiei și a digitalizării asupra pieței imobiliare și a strategiei de investiții în proiecte imobiliare.

”Firmele nu se mai uita la componenta de real estate așa cum se uită acum. Acestea nu se mai uită doar la un spațiu și spun: Câți oameni avem? Avem 200 de oameni astăzi, hai să vedem unde punem 200 de birouri în spațiul acesta. Firmele nu mai gândesc așa. Analizează fluxul de angajați din birou, cum aranjează spațiul și oamenii. Noi am început în Londra și acum mergem mai departe și în Polonia, Cehia și chiar am făcut un studiu și în România pentru una dintre firmele mari de IT și ne uităm și analizăm unde și cum merge fluxul acesta de oameni la birou – câți și cât stau la birou efectiv, câți stau în conferințe, cu cine vorbesc și de cine au nevoie lângă ei”, a explicat Florea.

Studiul JLL arată că 1 din 3 clădiri devine în viitorul apropiat flexibil, atât din punct de vedere al structurii cât și al contractelor de închiriere.

”Problema este în momentul de față investitorul.  În prezent investitorul nu vrea să cumpere clădiri flexibile - adică clădiri care au contracte de închiriere mai scurte, care oferă condiții flexibile ocupare. Asta înseamnă o clădire flexibilă, nu doar din punct de vedere tehnologic, ci și contractual. Investitorul astăzi, cel puțin cel din România, se uită și spune nu mă interesează, eu vreau contracte pe 10 ani, 14 euro/mp/lună chirie, contracte simple și sigure”, a adăugat Florea.

Potrivit studiului JLL în prezent doar 5% din portofoliul investitorilor imobiliari este format din spații flexibile, adică au contracte flexibile și tehnologii de ultimă generație care să permită această flexibilitate,  iar pentru 2030 se estimează că acest procentaj va crește la 30% .

VIDEO Maria Florea, Head of Office Agency JLL, la Profit LIVE: Tehnologia și generația Millenials schimbă modelele de business

viewscnt
Afla mai multe despre
maria florea
profit live