Tehnologiile care stau la baza conceptului de oraș inteligent (smart city), prezente de câțiva ani buni în țările din vestul Europei, fac pași repezi și către România. Adoptarea lor de către primăriile locale va permite orașelor să devină mai atractive și mai competitive pentru cetățeni și mediul de afaceri, a arătat la Profit LIVE Elena Păun, Business Development Manager Soluții IT&C în cadrul Telekom România.
“Smartcity nu mai este doar o poveste din Star Trek, este o realitate în vestul Europei de câțiva ani buni și ajunge și în Romania cu pași repezi. Nu facem progres doar de dragul progresului. De fapt, este o motivație pe care trebuie s-o aibă administrațiile locale, care, astfel, pot deveni mai atractive și mai competitive pentru cetățenii lor și pentru mediul de afaceri”, a afirmat Păun.
În opinia reprezentantului Telekom România, administrațiile locale trebuie să ofere un cadru de dezvoltare a afacerilor sau de desfășurare a vieții în mediul urban care să convingă cetățenii să dorească să locuiască și să lucreze acolo.
“În felul acesta totul se transformă într-o chestiune profitabilă pentru administrația locală”, a arătat Păun.
Administrațiile locale trebuie să învețe să-și utilizeze mai eficient infrastructurile de care dispun și au nevoie, în acest sens, de elemente de automatizare și conectivitate, care să aducă mai multă mai multă transparență și eficiență și acces facil la serviciile publice.
“Telekom și Cisco sunt parteneri în dezvoltarea conceptului smart city. În România, în luna aprilie a acestui an, Telekom a inaugurat un proiect pilot de smart city în Parcul Copiilor, unde am pus la dispoziție, alături de Cisco, o platformă inteligentă care joacă rolul de intermediar între senzorii și echipamentele care se găsesc pe teren și soluțiile verticale din cloud”, a spus reprezentantul Telekom România.
Păun a arătat totodată că o soluție inteligentă de iluminat poate reduce semnificativ cheltuilelile administrației locale.
“Corpurile de iluminat nu trebuie să stea aprinse toată noaptea la întreaga capacitate luminoasă, ci doar la 25%. Ele se vor activa la întreaga capacitate doar dacă senzorii sesizează prezența unei persoane. Pe infrastructura de iluminat pot fi montate camere video care pot monitoriza diverse scenarii de siguranță publică, care pot transmite alerte către organele de pază și control sau Poliție, dacă este cazul”, a mai spus Păun.
Datele statistice arată că 30% din traficul auto al unui oraș este generat de șoferi în căutarea unui loc de parcare liber.
“Prin intermediul unei aplicații software poți să afli unde este cel mai apropiat loc de parcare liber. Astfel putem elimina 30% din traficul auto, ceea ce este semnificativ. Soluțiile inteligente pot monitoriza în timp real și calitatea aerului. În prezent, autoritățile locale nu au intrumente de monitorizare în timp real, ci doar post factum, de la Ministerului Mediului, după ce respectivele limite au fost depășite, ceea ce împiedică luarea unor măsuri de reducere a noxelor”, a indicat Păun.
Un alt domeniu pretabil soluțiilor de tip smart city este transportul public, care pot aduce mai multă eficiență transportatorului, dar și clienților.
“Cetățenii unui oraș pot vedea în timp real unde este autobuzul, momentul sosirii în stație și durata călătoriei până într-un anumit punct de interes. Astfel, își poate gestiona mai bine timpul propriu”, a afirmat reprezentantul operatorului telecom.
Soluțiile smart city pot fi utilizate și în domeniul salubrizării, un astfel de proiect fiind dezvoltat de Telekom Croația.
“Senzorii montați pe pubele și vehiculele salubrizării permit eficientizarea și transparentizarea activității de colectare a deșeurilor și motivează beneficiarul final să colecteze selectiv. Soluția permite identificarea și cântărirea pubelei prin intermediul unui dispozitiv atașat pubelei. Clienții vor fi astfel mai atenți la ce și cât aruncă. Spre exemplu, electrocasnicele nu vor mai fi aruncate în pubelă, ci transportate la centrele specializate de colectare. Pe de altă parte, operatorul de salubritate va avea în timp real informații despre gradul de încărcare a pubelelor și vehiculelor”, a explicat reprezentantul Telekom România.