Evenimentul a fost construit în jurul uneia dintre cele mai dezbătute teme de HR din ultimii ani, și anume flexibilizarea muncii în plin avânt al erei digitale. Transformarea fundamentală a proceselor de lucru odată cu introducerea de noi tehnologii, dar și lecțiile unei crize economice globale care a transformat ireversibil strategiile de business, ridică inevitabil întrebări despre viitorul locurilor de muncă, iar echipa EMEA Conferences și-a propus să creeze premisele unor discuții extrem de aplicate pe această temă, pornind de la cadrul legal actual și nevoile concrete ale mediului de afaceri.
Scopul evenimentului a fost acela de a crea oportunitatea pentru participanți de a împărtăși și dezbate cele mai arzătoare aspecte legate de munca la distanță și de a găsi soluții concrete care să răspundă atât provocărilor juridice și de sănătate și securitate în muncă, precum și provocărilor HR privind motivarea și retenția salariaților.
Dincolo de promisiunile mult râvnitei libertăți la locul de muncă (pe de o parte, posibilitatea pentru salariați de a-și reconcilia munca și viața socială, iar, pe de altă parte, posibilitatea companiilor de a-și moderniza fluxurile de muncă), speakerii au prezentat o serie de capcane legate de rigiditatea pe care securitatea unui loc de muncă o impune (în special, evidența timpului de lucru, precum și cerințele de sănătate și securitate a locului în care salariatul își desfășoară efectiv activitatea).
Prima parte a sesiunii de dezbateri s-a concentrat pe eficientizarea muncii la distanță pentru echipele în permanentă mișcare (plecând de la exemplul reprezentanților de vânzări și al inginerilor de mentenanță). Delia Paceagiu, avocat specializat în dreptul muncii, a trecut în revistă contextul juridic relevant pentru aplicarea unor soluții de flexibilizare a muncii (atât în ceea ce privește locul muncii, dar și programul de muncă), provocând auditoriul la o discuție aplicată pe marginea unor cazuri practice, în încercarea de a găsi soluții concrete la provocările generate de legislația încă rigidă și nesincronizată cu realitățile mediului de afaceri.
Au fost dezbătute deopotrivă și modalitățile de recompensare și fidelizare a salariaților mobili – de către Florin Tătaru, specialist HR și fondator al „Open Talent” – cât și implicațiile din sfera sănătății și securității în muncă în contextul utilizării modelelor de muncă flexibilă – de către Daniel Milicescu, specialist în sănătate și securitate ocupațională și fondator „Eurofin Consult”.
În a doua parte a evenimentului, dezaterile s-au concentrat pe aspectele specifice telemuncii, avocatul specializat în dreptul muncii, Anca Vătășoiu, oferind o serie de clarificări cu privire la situațiile în care poate fi utilizat acest instrument juridic și pârghiile concrete pe care le au la îndemână angajatorii pentru a crea contextul unei muncii cu adevărat flexibile. Au fost, de asemenea, discutate împreună cu participanții – reprezentanți ai unor mari corporații din domeniul bancar, asigurări, FMCG, farma, IT, telecom etc. – propuneri concrete de reglementare a telemuncii în contractele de muncă și politicile interne ale organizațiilor.
Dezbaterile juridice au fost completate de precizările pragmatice ale lui Daniel Milicescu privind modul de aplicare a obligațiilor din sfera sănătății și securității în muncă.
Florin Tătaru a punctat o serie de soluții concrete privind evitarea riscului de izolare a celor care lucrează în sistem de telemuncă, inclusiv modalități de implicare a acestora și de asumare a culturii companiei.
„Ne-am dorit să dezbatem aspecte sensibile legate de munca la distanță, precum modalitățile de a aplica clauza de mobilitate, contractul de telemuncă, detașarea etc., pornind de la studii de caz, și de a propune o serie de soluții. Evenimentele noastre încurajează dezbaterile și schimbul de idei astfel încât participanții să găsească soluții practice care să îi ajute în implementarea unor politici adaptate la specificul fiecărei organizații.”
Articol LegalMarketing