Interviu acordat publicației „Romanian Legal Awards” (ediția a VII-a) de către Cristiana Grigorescu, Partener Grigorescu Cristiana & Asociații
„Cred că este vitală colaborarea dintre experții în tehnologie și drept pentru a dezvolta și implementa soluții care să răspundă cerințelor legale, etice și tehnologice din ce în ce mai complexe. Colaborarea internațională joacă un rol important în finalizarea cu succes a mandatelor caracterizate de elemente de extraneitate, oferindu-ne capacitatea de a aborda probleme juridice complexe cu ramificații globale.„
Câți ani au trecut de la fondarea GCA și câți avocați sunt în echipă în mometul actual? Vizați o extindere a cabinetului în viitorul apropiat? Care sunt cele mai importante calități pe care le căutați la noii membri ai echipei dumneavoastră ?
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
GCA este o firmă de avocatură de tip boutique care și-a consolidat poziția pe piața consultanței juridice în ultimii 10 ani. În prezent, echipa noastră este compactă, fiind formată din 7 avocati, a căror pasiune și dedicare ne permit să gestionăm proiecte complexe în diverse jurisdicții.
În ultimii ani, am observat o diversificare semnificativă a proiectelor noastre, ceea ce ne-a determinat să evaluăm oportunitățile de extindere a echipei și a domeniilor de practică. Procesul nostru de recrutare reflectă nevoia de a găsi nu doar profesioniști caracterizați de cunoștințe solide și profesionalism, ci și oameni pasionați de aceasta profesie, proactivi și având o reală deschidere către provocări. Nu considerăm experiența anterioară sau specializarea în IT&C ca o condiție indispensabilă. Mai degrabă, căutăm avocați care au dorința și capacitatea de a naviga într-un peisaj juridic dinamic și care se pot adapta rapid la schimbările acestuia.
Care este cea mai căutată arie de practică din cadrul GCA de către clienții dumneavoastră, uitându-ne retrospectiv la anul anterior și până în prezent?
În ultimul an, am observat o tendință de diversificare a ariilor de practica. Domeniul IT&C, inclusiv tranzacțiile în acest domeniu, a continuat să fie un pilon central al activității noastre, cu proiecte variind de la consilierea în obținerea unor noi runde de finanțare, până la gestionarea aspectelor legale complexe, legate de inteligența artificială.
Totuși, analizând activitatea din anul precedent, am constatat o creștere notabilă și a tranzacțiilor din alte sectoare de activitate precum healthcare, real estate și producții cinematografice internaționale.
Cum ați reușit să vă mențineți abordarea deschisă și să oferiți soluții juridice personalizate, în ciuda evoluției rapide a pieței și a complexității crescânde a cazurilor?
Menținerea acestui standard a fost o prioritate pentru noi, pentru care am adoptat o strategie bazată pe perfecționarea continuă, prin urmarea unor programe internaționale de pregătire profesională, care ne-au permis să rămânem la curent cu cele mai recente practici în domeniu, pentru a le aplica în functie de jurisdicțiile în care operăm.
Totodată, abordarea personalizată a fiecărui caz este esențială întrucât fiecare client are nevoi si cerințe unice, iar îndeplinirea acestora se bazează pe capacitatea de a înțelege și de a răspunde acestor nevoi într-un mod specific și inovator, oferind soluții care se aliniază și cu obiectivele strategice ale acestuia.
Pentru noi, reușita menținerii unor relații deschise si de lungă durată cu clienții se datorează tocmai acestei combinații dintre studiul continuu, abordarea personalizată și înțelegerea profundă a nevoilor de business ale fiecărui client.
Cum ați ajutat companiile să implementeze Stock Option Plans aplicabile în România și în străinătate și ce impact au avut aceste planuri asupra afacerilor clienților dumneavoastră?
Avem o expertiză solidă în ghidarea companiilor prin toate etapele de implementare a Stock Option Plans (SOP), atât pe plan local, în România, cât și pe plan internațional. Procesul nostru începe cu faza de consultanță prealabilă și se extinde până la redactarea documentelor necesare, implementarea finală a SOP-ului și exercitarea opțiunilor de către angajați. În faza inițială de consultanță, oferim asistență detaliată clienților noștri pentru a identifica cele mai potrivite variante de SOP, luând în considerare legislația specifică fiecărei jurisdicții, rolul beneficiarilor, nivelul de dezvoltare si prioritățile companiei.
Alegerea implementării unui SOP, ca beneficiu acordat angajaților, constituie o metodă esențială pentru fidelizarea și recompensarea salariaților/consultanților și este frecvent utilizată în cazul start-up-urilor (inclusiv din domeniul IT) pentru a atrage și a reține angajații cheie.
Un SOP nu doar că facilitează recompensarea angajaților cheie, dar contribuie și la alinierea intereselor acestora cu obiectivele pe termen lung ale companiei. Rolul nostru este să ne asigurăm că fiecare SOP este adaptat nevoilor specifice ale respectivului client, oferind soluții care maximizează beneficiile atât pentru angajați cât și pentru angajatori, într-un mediu competitiv, unde păstrarea salariaților de valoare reprezintă una dintre principalele provocări.
Care este rolul colaborării internaționale în succesul firmei dumneavostră și cum ați reușit să construiți și să mențineți parteneriate puternice cu avocați din numeroase jurisdicții, precum: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Regatul Tarilor de Jos, Franta, Spania, Germania și Danemarca?
Colaborarea internațională joacă un rol important în finalizarea cu succes a mandatelor caracterizate de elemente de extraneitate, oferindu-ne capacitatea de a aborda probleme juridice complexe cu ramificații globale. Pentru a răspunde acestor provocări, ne bazăm pe relațiile dezvoltate cu diverși colaboratori internaționali. Avem parteneriate solide cu avocați și consultanți specializați din diverse jurisdicții și arii de practică, ce ne oferă expertiza lor în domenii precum dreptul fiscal, comercial, dreptul proprietății intelectuale și dreptul muncii. Inițierea și dezvoltarea acestor colaborări reprezintă un proces de durată, având în vedere diferențele legislative și culturale. Menținerea unor colaborări solide cu avocații externi este rezultatul unui efort constant de a învăța și respecta diferențele culturale și juridice, alocând timp si resurse înțelegerii atât a soluțiilor adecvate din punct de vedere legislativ, cât și a modului de abordare si derulare a proiectelor internaționale.
Cum vedeți evoluția legislației privind protecția datelor și ce impact va avea aceasta asupra companiilor IT în următorii ani?
Legislația privind protecția datelor va fi cu siguranță influențată de evoluția rapidă a industriei IT.
În această privință, am observat că există o tendință crescândă către globalizarea standardelor de protecție a datelor. Reglementările precum GDPR au setat un precedent puternic în materie de protecție a datelor personale în Europa, influențând și alte regiuni să adopte legi similare, precum California Consumer Privacy Act, în SUA. În următorii ani, se poate anticipa o tendință de aliniere a reglementărilor între diferite jurisdicții pentru a facilita comerțul internațional și pentru a asigura protecția datelor la nivel global.
Întrucât inovația din sectorul IT este cu un pas înaintea procesului legislativ, intuiesc că legislația privind protecția datelor va pune un accent tot mai mare pe drepturile individuale ale utilizatorilor de servicii IT asupra datelor lor personale. Totodată, avansul tehnologic, cum ar fi inteligența artificială și analiza big data, va crea o presiune continuă pentru adaptarea legislației de protecție a datelor pentru a răspunde noilor provocări și riscuri. Este posibil să vedem reglementări specifice pentru gestionarea și protecția datelor în aceste domenii tehnologice, similar cu legislatia din SUA care prevede anumite reguli speciale când ne raportăm la informațiile medicale protejate (protected health information) gestionate / stocate în medii digitale.
În contextul creșterii amenințărilor cibernetice și a încălcărilor de date, se poate aștepta, de asemenea, o intensificare a sancțiunilor și a amenzilor pentru nerespectarea reglementărilor privind protecția datelor. Autoritățile de reglementare vor fi mai proactive în aplicarea legilor și vor cere companiilor să demonstreze conformitatea cu normele de securitate și protecție a datelor. Totodată, companiile din sectorul IT vor trebui sa prevada in bugetul acestora costuri suplimentare, în special pentru cele cu operațiuni globale sau care procesează cantități mari de date sensibile.
În concluzie, evoluția legislației privind protecția datelor va continua să influențeze semnificativ peisajul tehnologic și juridic în următorii ani. Companiile IT vor trebui să fie pregătite să se adapteze la schimbările legislative. Totodată, acestea vor trebui să prioritizeze protecția datelor și respectarea drepturilor utilizatorilor pentru a asigura o creștere sustenabilă, alocând totodată un buget dedicat pentru asigurarea compatibilității produselor software comercializate cu modificările legislative.
Cum sprijiniți antreprenorii din domeniul IT să acceseze oportunitățile de finanțare și să navigheze provocările legale în stadiul incipient al afacerii lor?
Pentru ghidarea antreprenorilor către metodele de finanțare adecvate, fie că implică fonduri nerambursabile, capital de risc sau alte surse, analizăm atent sectorul IT vizat și aplicabilitatea practică a produselor sau serviciilor oferite de client. De exemplu, atunci când se dorește obținerea de finanțare din surse nerambursabile europene, este crucial să înțelegem restricțiile specifice asociate acestor fonduri.
Cum provocările legale pentru start-up-urile din sectorul IT sunt diverse și adesea complexe, oferim frecvent consiliere juridică tinerilor antreprenori, ale căror afaceri incipiente se confruntă cu necesitatea de a-și proteja drepturile de proprietate intelectuala și de a-și structura operațiunile în mod legal și eficient.
Una dintre cele mai frecvente provocări este să asigurăm clienților o protecție adecvată și efectivă a drepturile de proprietate intelectuală asupra software-ului și a altor tehnologii dezvoltate de aceștia. Ne consiliem clienții în crearea de politici clare, precum și în redactarea diferitelor tipuri de contracte, care sa ii protejeze din punct de vedere comercial si al drepturilor de autor in derularea afacerilor lor.
Un alt aspect esențial este conformitatea cu reglementările de protecție a datelor, mai ales în contextul utilizării tehnologiilor avansate precum AI generativ (Generative AI), modele de limbaj extinse (Large Language Models – LLM) și învățarea automată (Machine Learning – ML). Oferim consultanță privind utilizarea datelor cu caracter personal în antrenarea acestor tehnologii și dezvoltarea de politici de confidențialitate adecvate.
Prin abordarea noastră personalizată, ajutăm antreprenorii din domeniul IT nu doar să își stabilească afacerile pe o bază solidă, dar și să se dezvolte într-un mediu competitiv și în continuă schimbare.
Ce măsuri luați pentru a proteja clienții în cazuri de concurență neloială? Dar în materie de film, cum gestionați aspectele legate de drepturile de autor și utilizarea muzicii în producțiile cinematografice?
Recomandăm clienților noștri să includă clauze de neconcurență și de prevenire a concurenței neloiale în contractele pe care le încheie cu partenerii și colaboratorii lor. Aceste clauze stabilesc clar limitele de acțiune ale părților și eventualele sancțiuni, având, în primul rând, un rol de prevenire a încălcărilor. Există, totuși, cazuri în care deja au avut loc anumite încălcări ale normelor de concurență loială, caz în care luăm măsuri adecvate, în funcție de tipul încălcării, pentru a opri comportamentul neconcurențial, respectiv pentru a diminua efectele negative ale acestuia (de ex. prin redactarea de notificări, acțiuni în instanță, organizarea de discuții și negocierea de tranzacții în cazul în care o soluționare amiabilă este posibilă etc.).
De asemenea, și în domeniul producțiilor cinematografice, protecția drepturilor de autor este esențială și trebuie abordată cu rigoare încă din etapa de redactare a contractului de producție sau coproducție. În acest sens, subliniez importanța unei distribuiri precise a drepturilor de autor între părțile implicate. Astfel, este necesar să se detalieze în cadrul fiecărui contract încheiat cu titularii drepturilor de autor (de ex. actori, regizori, scenografi, scenariști, directori de imagine, etc.) condițiile în care are loc transferul fiecărei componente creative (de ex. durată, teritoriile pentru care se aplică, prețul cesiunii, modalitățile în care aceasta poate fi utilizată).
Totodată, pentru utilizarea muzicii în producții cinematografice sau spoturi publicitare, recomandăm clienților noștri să procure muzica doar de la surse autorizate și să verifice cu atenție termenii licențelor, asigurandu-ne că drepturile de utilizare sunt clare, cuprinzătoare și acoperă toate teritoriile necesare pentru distribuția proiectului.
Nu în ultimul rând, este important ca în contractele participanților la producțiile cinematografice să se însereze clauze care să aibă ca scop asigurarea confidențialității legate de desfășurarea activității lor în cadrul producției, precum și confidențialitatea oricăror materiale, informații, imagini, detalii sau versiuni intermediare ale producției.
Cum puteți asista clienții care intenționează să investească în proprietăți comerciale sau rezidențiale în privința verificărilor necesare (due diligence) și a structurării tranzacțiilor?
Etapa preliminară oricăreia tranzacții de real – estate constă în verificările realizate cu privire la imobilele pe care clientul intenționează să le achiziționeze. Acest lucru presupune examinarea detaliată a titlurilor de proprietate pentru a confirma legalitatea acestora și a detecta eventualele sarcini, litigii sau dezmembrăminte care ar putea afecta tranzacția. Totodată, demarăm anumite investigații ale bazelor de date și evidențele autorităților competente pentru a identifica eventualele sarcini sau litigii care ar putea afecta dreptul de proprietate.
Acordăm consiliere în structurarea tranzacției în conformitate cu strategia și obiectivele clientului și ne asigurăm că toate aspectele juridice sunt aliniate cu planurile și scopurile comerciale ale acestuia. De exemplu, în funcție de interesele clientului, ne asigurăm că acesta se va bucura de exclusivitate în negocieri o anumită perioadă, precum și că prețul agreat nu se va modifica dacă tranzacția se finalizează într-un anumit termen sau acesta nu se va putea modifica decât în anumite condiții.
Totodată, identificăm și evaluăm riscurile asociate tranzacției, luând măsuri proactive pentru a le mitiga. Aceasta include redactarea, respectiv revizuirea documentelor tranzacției (inclusiv a acordurilor preliminare menite să asigure o protecție a părților asupra termenilor generali ai înțelegerii lor) pentru a proteja interesele clientului și a asigura o distribuție echitabilă a beneficiilor și responsabilităților.
Doamna av. Cristiana Grigorescu, credeți că există riscuri juridice asociate cu utilizarea AI în acest sector? În caz afirmativ, cum pot fi acestea gestionate eficient?
Există, într-adevăr, riscuri asociate utilizării inteligenței artificiale în sectorul juridic ce merită să fie gestionate cu atenție pentru a asigura conformitatea și protecția adecvată a drepturilor părților implicate.
Profesiile juridice au fost, întotdeauna, caracterizate de un aspect „personal”, fiind considerate parte din „serviciile personalizate” furnizate de un profesionist. Or, prin utilizarea sistemelor AI, care presupun automatizarea proceselor folosite în analiza unei situații juridice, serviciul realizat de profesioniști iese din sfera „serviciilor personalizate”. Astfel, anumiți furnizori de sisteme AI se pot orienta spre oferirea către consumatori a unor servicii juridice „automatizate”, ce pot fi folosite la scară largă. Un astfel de instrumet poate fi un chatbot (generative AI), antrenat pentru generarea de răspunsuri la întrebări juridice, care nu presupune o contribuție umană, specializată în studii juridice sau într-o anumită legislație de interes pentru utilizatorul sistemului AI.
În concret, aceste riscuri se pot referi la: utilizarea sistemelor AI în redactarea de contracte, cu consecința ca sistemele AI utilizate să redacteze anumite clauze cu încălcarea normelor legale imperative; prelucrarea unor cantități masive de date fără respectarea legislației privind confidențialitatea și protecția datelor (precum GDPR sau California Consumer Privacy Act), inclusiv utilizarea AI în colectarea și analiza datelor de către avocați (în automatizarea activităților de due-diligence), care poate afecta confidențialitatea și privilegiile avocațiale (spre ex: folosirea unor sisteme AI care nu garantează neutilizarea datelor introduse pentru antrenarea AI-ului).
În ceea ce privește gestionarea acestor riscuri, consider că trebuie avută în vedere o abordare globală, care să includă diverse instrumente utilizate simultan, în funcție de obiectivele avute în vedere.
De exemplu, prin realizarea unor audituri periodice, se va putea evalua performanța algoritmilor AI și identifica eventualele probleme de stabilire a nomelor legale imperative. Un alt aspect crucial este adoptarea unor măsuri robuste pentru securitatea și protecția datelor. Criptarea datelor, gestionarea accesului și monitorizarea continuă pot reduce riscurile de încălcare a securității datelor, în special când sunt încărcate date confidențiale ale clientilor. Totodată, când se contactează cu furnizori IT ar trebui avută în vedere necesitatea asigurării, prin intermediul clauzelor contractuale, ca datele introduse în sistemele AI nu vor fi folosite pentru antrenarea ulterioară a sistemelor AI, iar, pe de altă parte, când se contactează un serviciu juridic cu un profesionist, ar trebui să ne asigurăm că sistemele AI nu vor fi utilizate pentru realizarea mandatului acordat.
Un material Legal Marketing