Președintele executiv al eMAG, Iulian Stanciu, transmite că proiectul ANPC privind afișarea la raft a adaosului comercial „este o aberație și ar trebui retras”.
„Se pleacă de la premisa că antreprenorii și comercianții sunt niște speculanți, care ar trebui judecați. Asfel de propuneri dăunează grav antreprenorilor”, a spus acesta într-o conferință organizată de Consiliul Concurenței.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Stanciu: Am crescut într-un cartier mai sărac al Ploieștiului. Cred în continuare că viitorul și-l poate modela fiecare
Președintele celui mai mare retailer online din România a subliniat faptul că „un lucru foarte important care stă la baza antreprenoriatului este că fiecare dintre noi poate schimba ceva”, arată Hotnews.

„Eu am crescut într-un cartier mai sărac al Ploieștiului, în Malu Roșu, mama a fost profesoară de matematică, tata proiectant. Am învățat la școala din cartier am fost la olimpiadă, am făcut o afacere, am trecut prin tot felul de crize, am dezvoltat și am ajuns să am succes ca antreprenor.
Cred că se poate face asta în continuare, în România, iar viitorul și-l poate modela fiecare prin acțiunile întreprinse”, a declarat șeful eMAG.

„Am spus că ne întoarcem în anii 90 în care antreprenorii și comercianții sunt văzuți ca niște speculanți și trebuie judecați de către consumatori și stigmatizați pentru că fac profit. Profitul nu este ceva rău, este baza economiei, iar antreprenoriatul este cel care va dezvolta economia României.
Nu ar trebui antreprenorii să fie stigmatizați și judecați, ci să fie încurajați și instituțiile ar trebui să încurajeze antreprenorialul nu să-l sancționeze”, a spus Iulian Stanciu, referitor la proiectul avansat de ANPC.
Întrebat ce așteptări are în privința acestui proiect ANPC, Stanciu a spus: „Să fie retras, este o aberație. Toate asociațiile mari de business au cerut să fie retras. Nu are nicio logică, este anticoncurențial și încalcă legislația europeană”.
Președintele ANPC, Cristian Popescu-Piedone, a avansat primul proiect relevant de modificare a legislației, de la preluarea mandatului, pregătind introducerea unui mecanism eficient de informare a consumatorilor cu privire la modalitatea de formare a prețului final al unui produs comercializat.
VEZI DOCUMENTUL MAI JOS
Astfel, comercianții vor fi obligați să afișeze lângă prețul final al produsului comercializat și adaosul comercial aplicat pentru produsul respectiv, în raport cu prețul de bază al producătorului.

Este argumentat că ceea ce lipsește în prezent e transparența modului în care sunt stabilite prețurile produselor de către operatorii economici pornind de la prețul de bază al producătorului.
"Necesitatea reglementării unei norme care să oblige operatorii economici să afișeze lângă prețul final al produsului comercializat și adaosul comercial aplicat pentru produsul respectiv, în raport cu prețul de bază al producătorului, are drept scop informarea în mod clar, precis și neechivoc a consumatorilor cu privire la modul în care este stabilit prețul final al produsului sau al serviciului pe care dorește să îl achiziționeze, astfel încât, pe baza informațiilor necesare, suficiente, verificabile și ușor de comparat, aceștia să aibă posibilitatea să aleagă acel produs care corespunde exigențelor lor din punct de vedere al nevoilor și al posibilităților lor financiare.

Având în vedere atribuțiile A.N.P.C., de supraveghere și control, precum și de informare corectă a consumatorilor, considerăm că este imperios necesar acest act normativ pentru informarea corectă, completă și precisă a consumatorilor cu privireâ la adaosul comercial aplicat produselor comercializate, în raport cu prețul de bază al producătorului", este arătat.
Schimbările pregătite
În cazul unei vânzări directe, operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii, prin inscripționarea pe produs sau în imediata vecinătate unde produsul este expus a adaosului comercial aplicat produsului în raport cu prețul de bază al producătorului, în același câmp vizual în care este afișat prețul și utilizând aceleași caractere de font, culoare, mărime și alte caracteristici ca cele utilizate la evidențierea prețului produsului.

În cazul unei vânzări online, operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii, prin afișarea în același câmp vizual în care este expus prețul produsului, a adaosului comercial aplicat produsului în raport cu prețul de bază al producătorului, utilizând aceleași caractere de font, culoare, mărime și alte caracteristici ca cele utilizate la evidențierea prețului produsului.