Prețurile de consum în zona euro prind viteză și cresc șansele ca BCE să oprească tiparnița. Inflația se apropie de ținta BCE

Prețurile de consum în zona euro prind viteză și cresc șansele ca BCE să oprească tiparnița. Inflația se apropie de ținta BCE
scris 31 mai 2018

Inflația anuală din zona euro a crescut la 1,9% luna aceasta, de la 1,2% în aprilie, potrivit datelor estimative publicate joi de Eurostat. Evoluția a fost dictată, în special, de prețurile la energie, care s-au majorat puternic, cu peste 6%.

Inflația se apropie, astfel, de ținta Băncii Centrale Europene (BCE), de aproape 2%.

Urmărește-ne și pe Google News

Creșterea prețurilor de consum din zona euro va înteți, probabil, dezbaterile legate de o eventuală retragere a stimulilor monetari. Potrivit Financial Times, BCE este așteptată să anunțe o reducere a cumpărărilor de active, în septembrie,  urmând ca, în decembrie, să retragă programul de achiziții, cunoscut sub denumirea de relaxare cantitativă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
România, al treilea mare producător de țigări din UE CITEȘTE ȘI România, al treilea mare producător de țigări din UE

"În pofida agitației din Italia, datele privind inflația din zona euro în luna mai aștern calea pentru o retragere a programului de relaxare cantitativă al BCE în acest an", consideră Stephen Brown, economist la Capital Economics.

Inflația CORE, care exclude prețurile volatile (alimente, alcool și tutun), a crescut de la 0,7% la 1,1%.

Ministerul Finanțelor a transmis contribuabililor informații ce permit înregistrarea în Spațiul Privat Virtual CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor a transmis contribuabililor informații ce permit înregistrarea în Spațiul Privat Virtual

Cea mai mare creștere a prețurilor de consum, de 6,1%, a fost consemnată la energie, urmată de categoria alimente, alcool și tutun, unde au fost înregistrate scumpiri de 2,6%. Spre comparație, luna trecută, energia s-a scumpit cu 2,6%, iar alimentele, alcoolul și tutunul, cu 2,4%.

Scumpirea energiei a avut loc în contextul în care prețurile petrolului au urcat spectaculos.

Cotațiile petrolului au depășit, recent, pragul de 80 dolari pe baril pentru prima oară din noiembrie 2014, marcând un nou maxim al ultimilor trei ani și jumătate, în contextul îngrijorărilor privind scăderea exporturilor din Iran în urma reintroducerii sancțiunilor economice de către SUA. În prezent, țițeiul Brent se tranzacționează pentru aproape 79 dolari pe baril.

Președintele BCE, Mario Draghi, declara la finele lunii aprilie că se așteaptă ca inflația "să oscilize în jurul nivelului de 1,5% până la sfârșitul acestui an".

În octombrie anul trecut, BCE a decis să prelungească încă 9 luni achizițiile de obligațiuni din zona euro, menite să susțină inflația și creșterea economică, reducând însă valoarea titlurilor cumpărate lunar, de la 60 de miliarde de euro la 30 de miliarde de euro, începând cu luna ianuarie 2018. Programul de relaxare cantitativă derulat de BCE urma să expire la finele lui 2017, dar va continua până la finele lunii septembrie 2018, cel puțin. 

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
preturi
scumpiri
petrol
draghi
zona euro