Acordul privind Brexit negociat de Marea Britanie cu Uniunea Europeană are un viitor incert, în contextul în care mai mulți parlamentari britanici doresc înlocuirea premierului Theresa May și au inițiat o moțiune de cenzură împotriva acesteia.
Astfel, cu mai puțin de 4 luni rămase până la ieșirea din UE, pe 29 martie, Marea Britanie se îndreaptă spre haos, un vot de neîncredere împotriva lui May deschizând calea pentru un Brexit fără acord sau chiar o inversare a deciziei de a părăsi UE, notează Independent.
"Pragul de 15% dintre parlamentari în favoarea votului de neîncredere în liderul partidului Conservator a fost depășit", a anunțat astăzi Graham Brady, liderul grupului parlamentar al conservatorilor din Marea Britanie, potrivit căruia 48 de parlamentari conservatori doresc plecarea lui May.
CITEȘTE ȘI Românii devin antreprenori mai mult de nevoie. 38% din cei care lucrează pe cont propriu o fac pentru că nu au găsit loc de muncă la angajator, cel mai mare procent din UEÎn replică, premierul britanic a declarat că o schimbare în acest moment ar fi împotriva interesului național al Marii Britanii și se va împotrivi votului de neîncredere prin toate mijloacele de care dispune.
"Un nou lider nu ar avea timp să renegocieze un acord de retragere și să obțină acordul Parlamentului până pe 29 martie, astfel că una dintre aceste acțiuni ar trebui amânată, amânând sau revocând declanșarea Articolul 50, întârziind sau oprind Brexit, deși oamenii doresc să continuăm", a declarat May.
Lira sterlină se apreciază cu 0,4% față de dolar, revenindu-și de la maximul ultimelor 20 de luni. Lira a coborât aseară la minimul din aprilie 2017 față de moneda americană, la apariția primelor informații privind posibilitatea unui vot de neîncredere în legătură cu mandatul premierului britanic. Față de euro, lira crește cu 0,3%, avansul fiind pus de unuii analiști pe seama optimismului legat de rezultatul votului, programat în această seară.
Lira s-a depreciat luni și marți după ce premierul Theresa May a decis să amâne votul de ieri din Parlament, existând temeri că o eventuală respingere categorică a proiectului de acord ar putea duce la căderea Guvernului.