BCE menține nivelul dobânzilor la minime istorice și reiterează că este pregătită să își "ajusteze instrumentele" dacă va fi necesar

BCE menține nivelul dobânzilor la minime istorice și reiterează că este pregătită să își "ajusteze instrumentele" dacă va fi necesar
scris 21 ian 2021

Banca Centrală Europeană (BCE) a menținut joi nivelul dobânzilor la minime istorice și a reiterat că "este pregătită își ajusteze instrumentele" în cazul în care acest lucru va fi necesar.

În decembrie, BCE a decis să majoreze valoarea totală a achizițiilor de urgență cu 500 de miliarde de euro, la 1.850 miliarde de euro, și să extindă acest program până în martie 2022, cel puțin.

Urmărește-ne și pe Google News
UniCredit avertizează cu privire la competitivitatea redusă a companiilor românești. Șomajul va continua să crească, economia revine la nivelul de dinainte de criză abia în 2022. Măsurile anti-criză de la stat au venit cu întârziere din pricina birocrație CITEȘTE ȘI UniCredit avertizează cu privire la competitivitatea redusă a companiilor românești. Șomajul va continua să crească, economia revine la nivelul de dinainte de criză abia în 2022. Măsurile anti-criză de la stat au venit cu întârziere din pricina birocrație
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Consiliul guvernatorilor a decis să reconfirme orientarea laxă a politicii sale monetare. (...) Consiliul guvernatorilor va continua să efectueze achiziții în cadrul programului de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP) cu o valoare totală de 1.850 de miliarde euro. Consiliul guvernatorilor va efectua achiziții nete de active în cadrul PEPP cel puțin până la sfârșitul lunii martie 2022 și, în orice caz, până când va considera că faza de criză a pandemiei de coronavirus a fost depășită. Achizițiile în cadrul PEPP vor fi efectuate pentru a menține condiții favorabile de finanțare în perioada pandemiei. Dacă menținerea condițiilor favorabile de finanțare poate fi asigurată prin fluxuri de achiziții de active care nu epuizează pachetul pe parcursul orizontului stabilit pentru achizițiile nete efectuate în cadrul PEPP, nu este necesară utilizarea integrală a pachetului. De asemenea, pachetul poate fi recalibrat, dacă este necesar, pentru menținerea unor condiții favorabile de finanțare care să contribuie la contracararea șocului negativ generat de pandemie la adresa traiectoriei inflației", potrivit concluziilor ședinței BCE  de astăzi.

În decembrie, prețurile de consum din zona euro au scăzut cu 0,3%. Inflația CORE, care exclude prețurile la energie, alimente, alcool și tutun, considerate puternic volatile, a fost de 0,2%, constantă în raport cu luna precedentă.

Decembrie a fost a cincea lună în care rata inflației s-a menținut în teritoriu negativ. În contexul în care autoritățiile încearcă să lupte cu deflația și să aducă evoluția prețurilor mai aproape de nivelul țintit, BCE ar putea adopta noi măsuri de stimulare în viitor.

"Consiliul guvernatorilor este în continuare pregătit să își ajusteze toate instrumentele, după caz, pentru a asigura că inflația evoluează într-un mod susținut în direcția obiectivului urmărit, în concordanță cu angajamentul său în favoarea simetriei", se mai menționează în decizia BCE.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
instrumente bce
inflatie
qe
decizie bce
achizitii bce
stimulare bce
masuri bce