Sistemul online de compensare reciprocă a datoriilor de la Ministerul Economiei va fi din nou accesibil tuturor firmelor, nu doar celor cu capital de stat

Sistemul online de compensare reciprocă a datoriilor de la Ministerul Economiei va fi din nou accesibil tuturor firmelor, nu doar celor cu capital de stat
scris 13 aug 2018

Sistemul de compensare reciprocă a datoriilor între agenții economici, înființat în 1999 și administrat de Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie (CPPI) din subordinea Ministerului Economiei, va fi din nou accesibil tuturor firmelor, după ce, anul trecut, accesul la sistem a fost limitat la companiile cu capital de stat, printr-o lege adoptată de Parlament, la solicitarea fostului Guvern Grindeanu.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Sistemul de compensare al CPPI poate fi accesat în timp real de către orice agent economic, indiferent de sediul unde își desfașoară activitatea pe teritoriul României, pentru a transmite în baza de date toate informațiile necesare unei compensări, pentru a consulta baza de date privind facturile încărcate și confirmate de catre parteneri și pentru a consulta toate informațiile privind compensările realizate. Sistemul lucrează numai cu facturi certe existente, evidențiate în contabilitatea persoanelor juridice române, confirmate de către agenții economici, facturi care se regăsesc în plaja de numere de facturi alocată de fiecare partener pentru anul fiscal respectiv.

Urmărește-ne și pe Google News

"Până în anul 2017, activitatea de compensare a fost reglementată ca formă de plată non-monetară desfășurată de operatorii economici cu sediul în România, indiferent de forma de organizare sau tipul de proprietate, a datoriilor neplătite la termenele scadente. Modificarea OUG nr.77/1999 prin aprobarea OG nr.22/2016 prin Legea nr. 155/2017 a întors cu 20 ani în urmă sistemul național de compensare, la nivelul anului 1998, când se adresa operatorilor economici unde statul era acționar majoritar și respectiv operatorilor economici din industrie. Modificarea a anulat dreptul operatorilor economici de drept privat de a avea acces la sistemul național de compensare, de a putea beneficia de avantajele oferite de acest sistem în procesul de stingere a datoriilor și creanțelor restante", se arată într-un document guvernamental.

Potrivit sursei citate, legislația urmează să fie modificată pentru a se reveni la vechea reglementare, în sensul în care sistemul național de compensare să se adreseze tuturor operatorilor economici cu sediul în România, indiferent de forma de organizare sau de tipul de proprietate.

Bursa mută din nou: Indicele principal BET, care astăzi prinde în componența sa 13 emitenți, va fi extins CITEȘTE ȘI Bursa mută din nou: Indicele principal BET, care astăzi prinde în componența sa 13 emitenți, va fi extins

CPPI administrează un sistem informatic de compensare datorii și creanțe online care poate identifica soluțiile optime de circuite de compensare, pe baza informațiilor transmise de firme, iar aceste soluții de compensare pot cuprinde mai mult de doi agenți economici.

"Au existat circuite de compensare în care au fost implicați 17 agenți economici, media fiind de 4-5 agenți economici pe circuit de compensare", se precizează în document, unde se mai menționează că, în cei 20 de ani de funcționare, sistemul a diminuat valoarea arieratelor din economia românească cu echivalentul în lei a peste 65 miliarde euro.

Guvernul vrea să dezvolte sistemul, măsura fiind prevăzută și în programul de guvernare al coaliției PSD-ALDE, care își propune "Diminuarea blocajului financiar și a pierderilor în economie prin flexibilizarea mecanismului de compensare a datoriilor nerambursate la scadență ale operatorilor economici".

Estimările privind producția de grâu a UE, la cel mai redus nivel din ultimii șase ani. Optimism pentru România CITEȘTE ȘI Estimările privind producția de grâu a UE, la cel mai redus nivel din ultimii șase ani. Optimism pentru România

"Prin dezvoltarea lui, structura de compensare dorește: optimizarea procesului de identificare a circuitelor de compensare, în timp real, în dinamică; eliminarea necesității prezenței reprezentanților persoanelor juridice, la sediul structurii de compensare, pentru a semna și ștampila documentele de compensare și utilizarea în schimb a semnăturii electronice; tipărirea direct din aplicație a documentelor de compensare, eliminând necesitatea de a fi achiziționate, păstrând caracterul lor de “documente cu regim special”, numerotate și înseriate (pe fiecare cod fiscal); creșterea valoarii arieratelor diminuate prin compensare, diminuarea evaziunii fiscale, prevenirea intrării în incapacitate de plată, asigurarea transparenței pentru toți agenții economici, reducerea blocajului financiar din economie", se afirmă în documentul guvernamental.

Executivul mai menționează că, având în vedere solicitările primite din partea mediului de afaceri, potrivit cărora operatorii economici înregistrează în propriile contabilități modificări zilnice la nivel de factură, dar transmiterea acestor modificări implică încărcarea operatorilor economici cu noi sarcini, aceștia neavând personal disponibil necesar să realizeze acest lucru, situația restanțelor va trebui actualizată în interval de maximum 30 de zile, și nu de doar o zi, cum impune legislația în prezent în vigoare.

Guvernul își mai propune reorganizarea CPPI în vederea întăririi capacității instituționale a acestuia și adaptarea modului de lucru cu operatorii economici raportat la realitatea economică și la dezvoltările tehnologice, în vederea ușurării modalității de utilizarea a sistemului de compensare de către operatorii economici în scopul reducerii arieratelor.

Astfel, coordonarea activității CPPI va fi asigurată de ministrul Economiei, iar în exercitarea atribuțiilor sale, ministrul va fi sprijinit de un Consiliu de Administrație format din 5 membri. Membrii Consiliului vor primi o indemnizație lunară al cărei cuantum nu va putea depăși 20% din salariul de bază al directorului general al CPPI. Acesta va exercita funcția de președinte al Consiliului de Administrație.

Pachetele all inclusive au făcut ca românii să plătească mai mult pentru un sejur în Venus sau Jupiter decât pe o vacanță la Mamaia CITEȘTE ȘI Pachetele all inclusive au făcut ca românii să plătească mai mult pentru un sejur în Venus sau Jupiter decât pe o vacanță la Mamaia

Sistemul de compensare al CPPI poate fi accesat în timp real de către orice agent economic, indiferent de sediul unde își desfașoară activitatea pe teritoriul României, pentru a transmite în baza de date toate informațiile necesare unei compensări, pentru a consulta baza de date privind facturile încărcate și confirmate de catre parteneri și pentru a consulta toate informațiile privind compensările realizate. Sistemul lucrează numai cu facturi certe existente, evidențiate în contabilitatea persoanelor juridice române, confirmate de către agenții economici, facturi care se regăsesc în plaja de numere de facturi alocată de fiecare partener pentru anul fiscal respectiv.

Nu se permite ca circuitele de compensare să rămână nefinalizate pentru că ordinul de compensare reprezintă un document justificativ în contabilitate și se înregistrează ca atare anexându-se la nota contabilă. Sistemul permite o analiză retroactivă a activității de compensare, oferind elemente pentru verificarea acesteia într-o transparență totală pentru că păstrează istoricul operațiunilor de compensare efectuate și fiecare persoană juridică poate consulta în timp real istoricul operațiunilor de compensare finalizate.

Întregul volum de informații privind compensarile efectuate este păstrat ca istoric în registrul electronic de compensare și respectiv în arhiva structurii de compensare. Se asigură păstrarea, depozitarea și utilizarea informațiilor, datelor și situațiilor transmise în baza de date de către agenții economici în condiții de confidențialitate și siguranță. Fiecare compensare se identifică printr-un numar de circuit de compensare și printr-un numar unic de proces verbal de compensare. O factură poate fi cuprinsă în mai multe soluții de compensare sau în mai multe circuite de compensare finalizate, dar nu se permite depășirea valorii facturate și nici încărcarea în sistem a unei facturi compensate anterior.

viewscnt
Afla mai multe despre
datorii restante
restante
creante
creante restante
debite restante
compensare creante
compensare datorii
cppi
ministerul economiei
compensare reciproca obligatii plata