Proiectul gazoductului Nord Stream 2 va fi finalizat, fără a fi însă sigur că acest gazoduct este în interesul Germaniei, iar SUA, care vor fi în curând cel mai mare producător de petrol și gaz, vor fi un competitor puternic, a afirmat președintele american Donald Trump în declarația susținută alături de președintele rus Vladimir Putin, la Helsinki. "Credem că împreună, ca puteri majore petroliere, putem lucra spre reglementarea pieței mondiale", a completat Putin. Nord Stream 2, prin care Gazprom vrea să dubleze capacitatea de transport a conductei actuale care leagă Rusia direct de Germania, a fost criticat de state din Europa Centrală și de Est, inclusiv de România, pentru că va adânci dependența energetică a europenilor de Moscova.
Profit.ro a relatat AICI implicațiile acestui proiect.
"Proiectul va fi finalizat. Nu știu dacă este în interesul Germaniei. Vom avea o competiție puternică și am discutat în termeni duri despre asta cu cancelarul Germaniei", a spus Trump, arătând că a discutat astăzi și despre acest subiect cu Vladimir Putin.
"Credem că noi, ca puteri petroliere majore, putem lucra împreună spre reglementarea pieței mondiale. Avem spațiu pentru cooperare aici. Domnul Trump și-a exprimat îngrijorările legate de dispariția Ucrainei din tranzit, l-am asigurat că nu urmărim asta", a spus Putin.
Cei doi lideri au decis să creeze un grup de lucru la nivel înalt care să gestioneze relațiile comerciale bilaterale.
Săptămâna trecută, Statele Unite au repetat avertismentul că ar putea sancționa firmele occidentale care participă la proiectul conductei de gaze Nord Stream 2, prevăzut să conecteze Germania direct la resursele Rusiei, după ce președintele american Donald Trump a lansat un violent atac la adresa Germaniei, pe care o acuză că este ”prizoniera” Rusiei deoarece cumpără de la Moscova ”o mare parte a energiei sale”.
Putin a reiterat totodată ideea că statul rus nu s-ar fi amestecat niciodată în procesul electoral american intern.
Statele Unite și Rusia este necesar să găsească căi de ”cooperare în urmărirea intereselor comune”, a adăugat Donald Trump.
Nord Stream 2, proiect prin care Gazprom vrea să dubleze capacitatea de transport a conductei actuale care leagă Rusia direct de Germania, a fost criticat în repetate rânduri de statele din Europa Centrală și de Est (ECE), inclusiv de România, pe motiv că va afecta securitatea energetică a regiuni și va adânci dependența energetică a europenilor de Moscova.
OMV, Engie, Shell, Uniper și Wintershall, partenerii Gazprom la construcția gazoductului Nord Stream 2, au semnat în aprilie anul trecut acordurile privind finanțarea proiectului. Cele cinci companii vest-europene s-au angajat să acorde o finanțare pe termen lung de 4,75 miliarde de euro, reprezentând jumătate din costul proiectului, fiecare companie urmând să contribuie cu o sumă de până la 950 de milioane de euro la construcția conductei.
Gazprom, unicul acționar al companiei care se ocupă de proiect, Nord Stream 2 AG, va acoperi diferența până la 9,5 miliarde de euro.
CITEȘTE ȘI Apetitul pentru fuziuni și achiziți din sectorul de energie și utilități a atins maximul ultimilor șapte aniComisia Europeană a cerut, în vara anului trecut, mandat de la statele membre UE să negocieze cu Rusia pe tema gazoductului Nord Stream 2, pentru a se asigura că viitoarea conductă de transport al gazelor rusești către Europa respectă regulamentele UE.