Apa Nova București, operatorul concesionar al serviciului public de apă potabilă și canalizare din Capitală, a terminat anul 2016 cu un profit net de 118,098 milioane lei, în scădere cu peste 17% față de 2015, iar cifra de afaceri a companiei controlate de gigantul francez de utilități Veolia a scăzut cu circa 8%, la 693,5 milioane lei.
Cheltuielile Apa Nova s-au redus cu 5,4%, la 582,22 milioane lei, iar numărul mediu de angajați a scăzut cu 6%, de la 2.144 la 2.016 persoane.
Datoriile operatorului de apă din București au crescut cu 26% în 2016, la 520,9 milioane lei, potrivit bilanțului depus de companie la Ministerul Finanțelor.
În martie, directorul general al Apa Nova, Mădălin Mihailovici, declara, într-o conferință de presă, că cifra de afaceri a companiei a scăzut cu circa 15 milioane euro în 2016, din cauza faptului că, anul trecut, tariful la apă și canal în București a fost redus de două ori. Potrivit lui Mihailovici, în 2016, Apa Nova a derulat investiții de circa 129 milioane lei, iar bugetul de investiții pe 2017 prevede o sumă similară.
CITEȘTE ȘI CFR Călători va prelungi până în Mangalia traseul Trenului Soarelui care face legătura între Iași și litoralCu aceeași ocazie, compania a anunțat modificarea structurii tarifului total la apă în București, arătând că, prin creșterea tarifului la canalizare și scăderea celui la apă potabilă, coroborate cu cotele de TVA diferite, de 19% și 9%, prevăzute de Codul Fiscal pentru cele două servicii practicate de Apa Nova, va rezulta o mărire cu 1,25% (7 bani/mc) a tarifului total pe metru cub, ceea ce va însemna, pentru populație, o majorare cu cel mult 3% a facturilor de la 1 aprilie 2017.
Potrivit Apa Nova, modificarea structurii tarifare, prin creșterea ponderii componentei de canalizare și scăderea celei de apă potabilă, a fost solicitată de comisia internațională de experți care monitorizează contractul de concesiune cu Primăria Capitalei, a fost avizată de ANRSC și notificată Primăriei.
Modificarea a fost efectuată pentru a reflecta corect investițiile necesare în infrastructura de canalizare și costurile operării acesteia, a precizat compania.
Operatorul și-a schimbat și denumirea, în Apa Nova – Compania de Ape București, pentru a scoate în evidență și componenta de servicii de alimentare cu apă industrială, preluare de ape pluviale și epurare de ape uzate a companiei, pe lângă aceea, mult mai notorie, de furnizor de apă potabilă.
CITEȘTE ȘI PROFIT GROWTH FORUM: Fady Chreih, CEO Regina Maria - Asistentele noastre pleacă în Italia, Franța, Spania și Anglia. România trebuie să aducă forță de muncă din Orientul Mijlociu și AsiaRandamentul rețelei de alimentare cu apă potabilă din București, gestionată de Apa Nova, a crescut anul trecut de la 72,5% la 75,5%, în condițiile în care, potrivit companiei, contractul de concesiune cu Municipiul București prevedea pentru 2016 un randament de 67%.
Acționarii Apa Nova București sunt Veolia Eau-Compagne Générale Des Eaux din grupul francez de utilități Veolia, cu 73,69% din capital, Municipiul București (16,31%) și Asociația Salariaților din Apa Nova ESOP (10%). Contractul de concesiune a serviciului public de apă și canalizare din București a fost semnat în anul 2000 și este valabil până în 2025, Apa Nova având calitatea de concesionar, iar Consiliul General al Municipiului București - pe cea de concedent.