Titlurile transportatorului de țiței prin conducte Conpet au avut un salt consistent la început de an 2023, în contextul aprobării noilor tarife aplicabile de la 1 ianuarie. Raiffeisen a majorat ținta de preț la un nivel care este cu 20% superior celui din piață.
Un număr de 4 sesiuni de creșteri agresive au catapultat titlurile companiei Conpet Ploiești (COTE) la cele mai ridicate niveluri din ultimele 7 luni și le-au depărtat cu o cincime față de minimele locale consemnate la începutul lunii octombrie.
Activarea la cumpărare a investitorilor a venit în contextul promovării, pe data de 23 decembrie 2022, a noilor tarife de transport de petrol aferente anului în curs. Mutarea operată de Agenția Națională a Resurselor Minerale (ANRM) a stat și la baza unei ridicări a țintei de preț de către Raiffeisen Research.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, noul reper de evaluare este de 86,60 lei/acțiune față de cel de 76,10 lei/acțiune indicat anterior. Este un ecart de nu mai puțin de 13,79% între cele 2 valori.
Pe bursă, titlurile Conpet se aflau în revenire încă din toamnă, când cumpărătorii au reușit să impună o secvența a unor maxime și minime din ce în ce mai ridicate – favorabilă din perspectiva teoriei lui Dow – și să descrie un canal ascendent destul de bine conturat și evidențiat pe graficul de mai jos.
Impulsul exploziv de la începutul de an 2023 a făcut ca prețul să rupă și acest coridor de variație, titlurile transportatorului de țiței prin conducte închizând ședința de joi de la BVB la prețul de 72,20 lei/acțiune. Este o reacție de preț care are la bază așteptări pentru ameliorarea rezultatelor.
Analistul Daniela Popov indică în materialul Raiffeisen Research un nivel mediu al câștigului pretaxare EBITDA de 137,40 milioane lei pentru anii 2022-2024, chiar și în contextul anticipării unui declin al cantităților transportate. Astfel, Conpet ar urma să asigure un transport intern de 2,90 milioane tone în 2024, față de 3,20 milioane tone în 2021 și să faciliteze intrarea unor importuri de 3,20 milioane tone, comparativ cu cele de 3,40 milioane tone cât a fost media în 2019-2021.
CITEȘTE ȘI IPO-urile au scăzut drastic în 2022, peste 160 de companii au amânat listareaDin punct de vedere tehnic, impulsul de apreciere ar avea ca argument și o probabilă încercare a traderilor de a umple „gap”-ul ajustării ex-dividend de la sfârșitul lunii mai a anului trecut, care este evidențiat pe grafic. În cazul îndeplinirii acestui obiectiv în zona de 78,00 lei/acțiune, spațiul de creștere este de 8%.
În cazul unei ratări, semnalul de întoarcere pentru reluarea trendului descedent ar fi dat de trecerea sub nivelul de 68,00 lei/acțiune, punct de plecare al impulsului din primele ședințe ale acestui an, dar și echivalent cu pragul de suport conturat vara trecută.
CITEȘTE ȘI CEC Bank a emis obligațiuni de peste 650 de milioane de leiEste de urmărit în ce măsură investitorii vor valida printr-o creștere de încă 19,94% atingerea țintei de 86,60 lei/acțiune a Raiffeisen pentru titlurile unei companii cu estimări pentru un profit net de 73,10 milioane lei în 2023 și 83,30 milioane lei în 2024.
Totuși, o a treia țintă intermediară pentru investitorii mai conservatori este nivelul de 80,00 lei/acțiune. Acesta a fost validat de mai multe ori de piață în ultimii 8 ani de tranzacționare ca reper de regrupare pentru cumpărători și vânzători. Graficul săptămânal relevă acest nivel ca punct de echilibru pentru acțiunile Conpet.