Cătălin Cepișcă, Senior Director Energy, Metals and Utilities Department, Corporate Banking Raiffeisen Bank, vine la cea de-a opta ediție a Profit Energy.forum, pe 7 octombrie. Conferința va aduce în dezbatere temele principale care preocupă în prezent piața energiei din România. Cum ne pregătim pentru eliminarea plafonării prețurilor la energie?, Cum văd principalii jucători starea actuală a piețelor angro de energie electrică și ce ar trebui schimbat?, Cât de stimulativă pentru investiții este legislația tarifelor din rețea? Sunt doar o parte dintre întrebările la care vor încerca să răspundă participanții la eveniment.
Valoarea ei este nesemnificativă, cel puțin deocamdată, și nici nu va fi suportată efectiv de clienții care beneficiază de plafonarea prețurilor finale la energie, care este în vigoare până la primăvară.
Statul California dă în judecată Exxon Mobil, pe care o acuză că, timp de zeci de ani, a indus în eroare opinia publică în privința tehnologiei sale de transformare a plasticului în combustibil. În realitate, susțin autoritățile, aceasta este costisitoare și greoaie.
NIS Petrol SRL, divizia românească a celei mai mari companii petroliere din Serbia, Naftna Industrija Srbije (NIS), controlată de gigantul rus de stat Gazprom, cu peste 56% din capital, și-a prelungit din nou licența în baza căreia desfășoară activitate de furnizor de energie electrică în România.
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) demarează sesiunea de finanțare pentru înscrierea solicitanților persoane fizice în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, începând cu data de 27 septembrie 2024, ora 10:00 și până la data de 08 octombrie 2024, câte o zi pentru fiecare regiune sau până la epuizarea bugetului aferent fiecărei regiuni.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut astăzi o întrevedere cu delegația OMV Petrom condusă de Alfred Stern, director general executiv și președinte al consiliului de supraveghere OMV, în cadrul căreia s-a discutat despre evoluția proiectului de exploatare a gazelor din Marea Neagră - Neptun Deep, precum și despre alte proiecte de investiții în domeniul energiei.
Hidroelectrica a semnat cu compania PayU contractul pentru furnizarea de servicii de plată cu cardul pentru clienții finali.
Grupul maghiar MOL și partenerii săi din joint venture au semnat acorduri comerciale pentru dezvoltarea unor rezerve de gaze din Azerbaidjan, astfel că după SOCAR și BP, MOL este al treilea cel mai mare acționar în acest câmp petrolifer. Grupul MOL a intrat pe piața din Azerbaidjan în 2020 prin achiziționarea unei cote de 9,57% din câmpul petrolier Azeri-Chirag-Gunashli (ACG), unul dintre cele mai mari zăcăminte de petrol din lume.
Rareș Burlacu, președintele Agenției Române pentru Investitii și Comerț Exterior (ARICE), a afirmat că vom asista în următoarea jumătate de secol la o formă de internaționalizare a companiilor sau de atragere a investițiilor străine direct aliniată cu obiectivele strategice ale guvernelor. El a explicat că vor trebui să urmărească politicile guvernamentale în zonele în care doresc să își plasese fondurile.
Consumul unei centrale vechi pe gaz pentru încălzire și apă caldă este, în medie, de circa 12.000 kWh pe an, iar factura anuală este de 3.720 de lei. O centrală modernă cu condensare poate aduce o economie la consum de până la 30%, adică 3.600 kWh, respectiv de 930 de lei pe an.