Statul pregătește, printr-un proiect de ordonanță de urgență, înființarea și operaționalizarea unei structuri denumite Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie (CRISCE), pentru protejarea infrastructurii critice din domeniul energetic național, potrivit autorităților.
Cele mai mari trei companii de explorare energetică din SUA au plătit peste 42 de miliarde de dolari guvernelor străine anul trecut, de aproximativ opt ori mai mult decât au plătit în Statele Unite, conform documentelor depuse la autoritățile de reglementare, transmite Reuters
Prețul gazelor pe piața spot intrazilnică din România s-a apreciat în prima zi a ultimului trimestru cu 14%, ajungând la 163,8 lei/MWh, în pofida faptului că depozitele de gaze autohtone sunt pline și că România exportă în Ungaria și Republica Moldova un volum echivalent cu aproape 40% din producția internă curentă, ca urmare a abudenței de pe piața internă.
Statele Unite au aprobat un împrumut de 1,52 de miliarde de dolari pentru a redeschide centrala nucleară Holtec Palisades din Michigan, iar un oficial înalt al administrației Biden a spus că ar putea dura doi ani pentru reactivarea acesteia, o perioadă mai lungă decât anticipa compania, transmite Reuters.
OMV Petrom, cel mai mare producător de hidrocarburi și carburanți din țară, totodată producător de energie electrică, preia companiile Intertrans Karla, Bridgeconstruct și ATS Energy, producători de energie electrică din surse regenerabile, tranzacția fiind în analiza Consiliului Concurenței.
Programul Casa Verde Fotovoltaice pentru persoanele fizice a continuat astăzi cu regiunea Nord-Est, mai exact județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui, pentru care s-a alocat un buget de 319,3 milioane de lei.
Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunță că se vor efectua lucrări de înlocuire și de reparații pe conductele rețelei termice, în zone din sectoarele 1, 2, 3, 4 și 5 din Capitală.
Banii sunt destinați joint-venture-ului de proiect RoPower Nuclear SA, controlat în proporții egale de compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, și de firma privată Nova Power&Gas din grupul clujean E-INFRA.
În 2019, când proiectul era doar schițat, compania românească de stat Romgaz a luat în calcul intrarea în acționariatul dezvoltatorului Gastrade, însă a renunțat în cele din urmă.
Vântul a bătut puternic și constant în ultimele 24 de ore, ceea ce a făcut ca, în intervalul respectiv, parcurile eoliene să fie aproape în permanență principala sursă de producție de energie a țării, cu pondere de aproximativ o treime din total, menținând statutul României de exportator net de electricitate.