Cea mai importantă companie de petrol și gaze din România și regiune, OMV Petrom, și-a majorat cu peste 50% profitul net, la 3,9 miliarde lei, în primele 9 luni ale acestui an în pofida unei scăderi cu 19% a profitului în trimestrul al treilea, ca urmare a reducerii vânzărilor, atât de gaze, cât și de electricitate, compensate parțial de impactul prețurilor mai mari la energie electrică, România fiind cea mai scumpă piață spot din Uniunea Europeană în perioada iulie-septembrie.
Prețurile petrolului au scăzut cu aproximativ 4 dolari per baril, după ce atacul de retorsiune al Israelului asupra Iranului de sâmbătă a evitat facilitățile petroliere și nucleare, fără a perturba aprovizionarea cu energie, transmite Reuters.
Cele mai recente date disponibile arată că NuScale este controlată de conglomeratul industrial texan Fluor, cu peste 52% din acțiuni, un alt acționar semnificativ fiind grupul financiar sud-coreean DS al antreprenorului Dok Soo Jang.
Toți operatorii de infrastructuri critice, precum cele din energie, petrol și gaze, telecomunicații, transporturi sau industrie, ar putea fi obligați în curând să investească în luarea și menținerea de măsuri de protecție contra ″amenințărilor specifice″ reprezentate de aeronave fără pilot care trec ilegal frontiera de stat a României și zboară fără autorizare în spațiul aerian național.
Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, și-a majorat producția de gaze cu 4,4% în primele 9 luni ale anului, la 3,67 miliarde metri cubi, și și-a dublat producția de electricitate în trimestrul al treilea, în care România a avut ce mai scumpă piață spot din UE.
Prin Ucraina tranzitează și gazele extrase de gigantul rus Gazprom care alimentează regiunea separatistă Transnistria, inclusiv marea centrală de producție de energie MGRES a companiei de stat rusești InterRAO ce asigură circa 80% din necesarul de electricitate al malului drept al Prutului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale din Republica Moldova.
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a primit OK oficial de la autorități pentru defrișările forestiere necesare finalizării amenajării hidroenergetice Răstolița din județul Mureș, ultimul obiectiv investițional major demarat de autoritățile comuniste din România în 1989, înainte de căderea regimului Nicolae Ceaușescu. Informația a fost anunțată de Profit.ro în 15 octombrie.
Tranzacția prin care grupul grec Public Power Corporation, care a preluat afacerile Enel din România, achiziționează portofoliul de generare a energiei regenerabile operat de Grupul Evryo a fost aprobată de Consiliul Concurenței. Activele includ Parcul Eolian Evryo, operat de companiile Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development și sistemul hidroenergetic al Grupului Evryo – operat de TMK Hydroenergy Power.
Două companii miniere au acceptat să plătească despăgubiri de 30 de miliarde de dolari pentru rolul lor într-unul dintre cele mai grave dezastre ecologice din Brazilia.
W4Energy, companie de investiții în energie regenerabilă cu capital 100% românesc, va cel mai mare proiect al său, construcția unui parc fotovoltaic de 5MWp.