Pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă, în special solară, România va înregistra miercuri cel mai mare preț mediu zilnic pe piața spot operată de OPCOM din acest an, de 320,35 euro/MWh sau 1593 lei/MWh, cu o cincime peste precedentul record, realizat chiar astăzi, de de 268 euro/MWh sau 1335,5 lei/MWh.
Dezvoltatorul danez de proiecte de energie eoliană, fotovoltaică și hibride Eurowind Energy a instalat deja prima turbină eoliană în cadrul parcului Pecineaga, din județul Constanța. Această etapă marchează un moment esențial în dezvoltarea proiectului de 48 MW care urmează să fie complet operațional în anul 2025.
Prețurile petrolului au scăzut cu peste 2%, pe fondul nemulțumirii investitorilor față de cel mai recent plan de stimulare economică din China, al doilea cel mai mare consumator de petrol din lume. De asemenea, așteptările privind creșterea producției în 2025 au influențat piața, transmite Reuters.
Compania americană NuScale, dezvoltatorul și proprietarul tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) cu care se are în vedere construirea în România a unei centrale nucleare cu putere instalată de 462 MW, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, vrea să atragă de la investitorii de pe piața de capital din SUA, în perioada următoare, o finanțare de până la 200 de milioane de dolari.
Conglomeratul industrial american Fluor Corporation, unul dintre membrii consorțiului internațional (FCSA JV) cu care România pregătește semnarea contractulului principal de inginerie, procurare și management al construcției din cadrul proiectului noilor reactoare 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, și-a asigurat investitorii că înțelegerea este una cu preț variabil, care presupune rambursarea costurilor reale suportate de contractori.
Axpo Energy SA, controlat de conglomeratul elvețian omonim, a dat în judecată Guvernul, Ministerul Finanțelor și ANAF
Dezvoltatorul austriaco-german de parcuri fotovoltaice CCE Holding, susținut de fondul de pensii al landului german Turingia și de fondul de investiții francez Omnes Capital (fostul Crédit Agricole Private Equity), a finalizat un parc fotovoltaic de 40MW în comuna Vladimirescu, județul Arad. Acesta este primul proiect finalizat de CCE de la inceperea activității în România și, de asemenea, primul proiect realizat de CCE prin PNRR.
Consiliul de Administrație al companiei de stat Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ), controlată integral de Ministerul Energiei și care are în administrare termocentrala Paroșeni și minele de huilă din zonă, a decis organizarea unei a doua proceduri de selecție în vederea numirii unui nou director general, în condițiile legislației guvernanției corporative a întreprinderilor publice.
Lucrările de finalizare și punere în funcțiune a noii centrale pe gaze de 430 MW de la Iernut a Romgaz, pentru care contractul inițial a fost semnat în 2016 și care trebuia să fie gata încă din 2020, nu vor fi gata până la sfârșitul anului în curs, potrivit unui document guvernamental recent.
Chimcomplex SA, parte a grupului de companii controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza, a demarat achizițiile necesare proiectului de construire a unei centrale noi în cogenerare pe gaze naturale, destinată alimentată sistemului centralizat de încălzire al municipiului Râmnicu Vâlcea.