Volumul vânzărilor de ciment ale grupului LafargeHolcim în România a scăzut cu 4,9% anul trecut, iar prețurile din piață, în lei, au crescut cu 0,8%. Pe piața agregatelor, volumul vânzărilor LafargeHolcim în România a înregistrat o scădere de 17%, în timp ce prețurilor din piață au urcat cu 4,2%, potrivit datelor publicate joi de companie.
”Economia României a crescut susținută de consumul intern, dar sectorul construcțiilor și consumul de ciment a încetinit (...) Cererea mai slabă de ciment, lipsa proiectelor de infrastructură și reducerea exporturilor au generat o scădere a volumelor vândute în România”, se arată în raportul financiar al companiei.
La nivel de grup, LafargeHolcim a raportat un profit net de 1,8 miliarde de franci elvețieni pentru anul 2016, după ce în 2015 a înregistrat o pierdere masivă, pe fondul costurilor de fuziune și restructurare. Vânzările nete ale grupului au scăzut cu 8,7%, la 26,9 de miliarde de franci.

LafargeHolcim este cel mai mare producător de materiale de construcții la nivel mondial. Grupul este prezent în 90 de țări și are peste 100.000 de angajați.
În România, grupul deține două fabrici de ciment, în Câmpulung și Aleșd, o stație de măcinare și un terminal de ciment la Turda, 14 stații ecologice de betoane, 3 stații de agregate, 2 stații de lianți speciali și un terminal de ciment în București.
Grupul LafargeHolcim s-a format prin fuziunea companiilor Lafarge (Franța) și Holcim (Elveția), finalizată în luna iulie a anului 2015.
Decizia Holcim și Lafarge a fost ca în țări precum România, Germania și Ungaria să vândă în totalitate activele uneia dintre companii. În România, activele Lafarge au fost preluate de producătorul irlandez de ciment CRH.