Monopolul de facto al companiei de stat Societatea Națională a Sării (Salrom), controlată de Ministerul Economiei, pe exploatarea minieră a zăcămintelor românești de sare s-ar putea sfârși, pe masa Guvernului aflându-se un draft de aprobare a unei noi licențe de concesiune pentru exploatare în domeniu, pe numele unui alt jucător.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Licența de concesiune a fost încheiată anul trecut de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) cu firma Salzbergwerk Ressourcen Und Investitionen SRL din București, pentru perimetrul de sare gemă Nireș din județul Cluj, în suprafață de 3.245 kmp. Durata concesiunii este de 20 de ani, cu posibilitate de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani.
Compania a derulat lucrări de explorare geologică pe perimetru încă din 2014, până în 2017. Perimetrul Nireș se află la 1,7 kilometri de satul Unguraș, aflat la rândul său la circa 23 kilometri de municipiul Dej.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
ANRM estimează că, pe durata concesiunii, bugetul de stat va încasa aproape 13,8 milioane euro din redevențe pe sarea extrasă de la Nireș, cota de redevență prevăzută de legislația în vigoare fiind de 1 euro pe tonă. În plus, concesionarul va plăti în fiecare an taxă pe activitatea minieră de exploatare, calculată la suprafața perimetrului, în valoare de 116.570 lei.
Către finalul anului 2018, într-un raport privind piața locală a sării pentru deszăpezire, Consiliul Concurenței arăta că Salzbergwerk a solicitat încă din 2017 ANRM negocierea încheierii licenței pentru exploatare.
"Cu referire la perimetrul Nireș, Salzbergwerk Ressourcen und Investitionen SRL (în continuare Salzbergwerk), societatea care a derulat, în perioada 2014-2017, activitățile de explorare în baza licenței nr. 17098/2014, a solicitat, în data de 22.06.2017, acordarea directă, prin negociere, a licenței de exploatare. Urmare acestei solicitări, în data de 13.12.2017, ANRM a organizat ședința de negociere, în cadrul căreia reprezentanții Salzbergwerk au semnat contractul de negociere. Contractul de concesiune nu a fost semnat și de reprezentanții ANRM, motivul invocat fiind neconformitatea procedurii de negociere. În intervalul de peste un an scurs de la acest moment, ANRM nu a mai întreprins nicio acțiune pentru soluționarea solicitării de acordare a licenței de exploatare pentru perimetrul Nireș", se arată în raport.
CITEȘTE ȘI Grupul BCR pune mașinile din flota de car sharing electric la dispoziția spitalelor și personalului medicalRaportul Consiliului Concurenței concluziona că era vorba de o "situație generalizată de lipsă a aprobării prin Hotărâre de Guvern a licențelor de exploatare", care s-ar fi datorat, potrivit unui alt raport, al Curții de Conturi, "lipsei de implicare a conducerii ANRM cu privire la dispunerea de măsuri în vederea asigurării respectării prevederilor legale referitoare la aprobarea licențelor de exploatare, precum și lipsei unui control intern adecvat efectuat la nivelul ANRM, în ceea ce privește organizarea evidenței licențelor de exploatare".
Salzbergwerk Ressourcen Und Investitionen SRL a fost înființată în octombrie 2013 de către Bogdan Ionuț Niță, fost partener de afaceri (la barul "La Magic Roma" și altele) cu Andrei Hrebenciuc, fiul omului politic Viorel Hrebenciuc și, potrivit presei, chiar văr primar cu fiul politicianului PSD. Acesta este și în prezent asociat principal al firmei, cu aproape 39% din capital, precum și administrator.
Următorii doi asociați ca nivel al participațiilor sunt nume mari din business-ul românesc. Astfel, 25,5% din părțile sociale ale viitorului producător de sare sunt deținute de societatea Radu Resources SA, controlată de soții Octavian și Anca Radu, patronii grupului Radu Holding, ce include business-urile Diverta, PinkPost, Sistec, TCE Holding, Flaro, Rimobi și Sunny Berry.
CITEȘTE ȘI Tăriceanu vrea transformarea Romexpo în cel mai mare spital din RomâniaTot 25,5% din Salzbergwerk deține și firma Winners Resources SRL din Cluj, deținută indirect de soții Horia și Simona Ciorcilă. Horia Ciorcilă este fondator al Băncii Transilvania și președinte al Consiliului de Administrație al instituției de credit.
Printre asociații Salzbergwerk se numără și firmele DKM Development SRL din București (10%), controlată indirect de Călin George Lupulescu, și Concrete DLX SRL (0,0625%) a omului de afaceri clujean Beniamin Timari.
În județul Cluj există și perimetrul de sare gemă Valea Florilor, concesionat de firma Diana Exploatări Miniere SRL, controlată și condusă de Lajos Veres. Contractul de concesiune a fost semnat cu ANRM în urmă cu 11 ani, în 2009, dar nu a fost încă aprobat de Guvern, astfel încât nu pot încă demara activitățile miniere de exploatare.
CITEȘTE ȘI VIDEO New Yorkul, transformat din cauza epidemiei noului coronavirus"Potrivit explicațiilor furnizate de către ANRM, confirmate și de către titularul licenței, motivul pentru care licența nu este încă aprobată este acela că titularul nu a transmis încă ANRM acordul/autorizația de mediu, avizul pentru gospodărirea apelor și textul actualizat al licenței, documente necesare, potrivit ANRM, pentru întocmirea proiectului de Hotărâre a Guvernului de aprobare a licenței de exploatare și care au fost solicitate de ANRM prin adresa nr. 301838/10.09.2017, la 8 ani de la acordarea licenței. În opinia noastră, perioada de 9 ani care a trecut de la momentul acordării licenței de exploatare societății Diana Exploatări Miniere SRL, fără a fi inițiată Hotărârea de Guvern pentru aprobarea acesteia, este exagerat de lungă, mai ales în condițiile în care nici la acest moment nu se cunoaște orizontul de timp în care ar putea fi așteptată aprobarea acestei licențe prin Hotărâre de Guvern. Trebuie remarcat că, într-un termen rezonabil de la aprobarea licenței și demararea exploatării, Diana Exploatări Miniere SRL ar putea reprezenta, cel puțin în zona centrală a țării, un concurent important al Salrom pe piața sării pentru deszăpezire", afirma în 2018 Consiliul Concurenței, în același raport citat și anterior.
Salrom, unde Ministerul Economiei deține 51% din acțiuni, iar Fondul Proprietatea – 49%, este unul dintre primii 10 producători de sare din Europa, având în portofoliu 7 exploatări miniere. Potrivit celor mai recente date disponibile, compania de stat a terminat primele 6 luni ale anului trecut cu profit net de 48,8 milioane lei, în creștere marginală față de ianuarie-iunie 2018, o cifră de afaceri de 191,3 milioane lei, cu aproape 3% peste nivelul din S1 al anului anterior, și peste 1.650 de salariați.
Principalul client al Salrom este CNAIR, care cumpără sare pentru deszăpezire. În raportul companiei pe 2018 se arată că, în anul respectiv, importurile de sare ale României au crescut cu 25% (peste 25.000 tone), sursele fiind Ucraina, Turcia, Austria, Tunisia și Egipt. Pe de altă parte, exporturile Salrom au scăzut în 2018, principalele destinații fiind Ungaria, Serbia, Slovacia, Bulgaria și Republica Moldova.